«Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ»

katopodisl1

Γνωρίζουν οι πάντες ότι η ιδιότητα του Δημάρχου είναι  θεσμός. Ο εκάστοτε δήμαρχος εκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες από τους δημότες. Και η επιλογή τους πρέπει να γίνεται σεβαστή. Ο εκλεγόμενος κάθε φορά Δήμαρχος, εφαρμόζει το πρόγραμμά της  παράταξής του.  κατά τρόπο ωφέλιμο, όπως αυτός νομίζει.

Ο σεβασμός στο θεσμό του Δημάρχου είναι επιβεβλημένος. Η κριτική στα πεπραγμένα του είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση του κάθε δημότη.

Η προσπάθεια όμως αποδόμησης  του Δημάρχου –θεσμού και μάλιστα για ψηφοθηρικούς  ή και καθαρά προσωπικούς λόγους,   είναι πράξη κατακριτέα και απορριπτέα.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν «ανήκει» στους ψηφοφόρους του. Είναι δήμαρχος όλων των δημοτών. Λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί για το κοινό συμφέρον . Αυτό απαιτεί η δημοκρατία, αυτό απαιτεί η δημοκρατική λογική και τάξη.

Συνεπώς όταν ο δήμαρχος καλεί σε δημόσια συγκέντρωση  τους δημότες του, προκειμένου να εκθέσει τα πεπραγμένα του Δήμου, όπως είναι βεβαίως υποχρεωμένος, αντίστοιχη υποχρέωση έχουν και οι δημότες να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του.

Ολοι οι δημότες και ετεροδημότες και όχι μόνο οι ψηφοφόροι του.  Να τον ακούσουν και να ασκήσουν την θεμιτή κριτική τους στα πεπραγμένα του. Εκεί φανερά και θαρραλέα. Όχι στις ταβέρνες και στις καφετέριες, με κρασάκι και καφεδάκι.

Δυστυχώς αυτό συνέβη και με την συγκέντρωση του Δήμαρχου κ. Παύλου Δάγλα στην Αθήνα.  Ηχηρή η απουσία των ψηφοφόρων της άλλης παράταξης. Όπως συνέβαινε και με τον τέως Δήμαρχο κ. Στάθη Ζαβιτσάνο.

Όμως τα σχόλια δίνουν και παίρνουν στο διαδίκτυο. Αμφιβάλω αν έστω και ένας από τους ανώνυμους αυτούς σχολιαστές και κριτές ή επικριτές, ήταν παρών στην συγκέντρωση  του Δημάρχου.

Η οργανωμένη και υστερόβουλη  αποδόμηση του κάθε δημάρχου, είναι πράξη αντιδημοκρατική και αποκρουστέα. Η  απουσία με το ανόητο επιχείρημα ότι έτσι δίνουμε αξία και νομιμοποιούμε τον εκάστοτε ομιλητή δήμαρχο,  σηματοδοτεί κοινωνία   διχασμένη, αντιδημοκρατική και δημότες κακεντρεχείς , μνησίκακους, μη δημοκράτες και ασφαλώς επικίνδυνους για το τον τόπο τους, πολύ περισσότερο δε αν τον υπηρέτησαν ή σκοπεύουν να τον υπηρετήσουν.

Οι ετεροδημότες του Μεγανησιού, είτε ψήφισαν είτε όχι τον Δήμαρχο, είχαν υποχρέωση, αν τους ενδιαφέρουν τα προβλήματα του νησιού,   όχι μόνο να παρευρεθούν, αλλά  να κατακλύσουν την αίθουσα της ομιλίας του Δήμαρχου Παύλου Δάγλα στις 26-11-2017.

Η κριτική από μακριά στα  ταβερνεία και  στις καφετέριες σε κάθε δημοτική αρχή   και σε κάθε δήμαρχο, είναι ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη για την αποδυναμωμένη ήδη κοινωνική συνοχή.

Οι θέσεις, οι αντιθέσεις  και οι κριτικές πρέπει να κατατίθενται  εκεί που πρέπει, θαρραλέα  και με επιχειρήματα, ενώπιον όλων.

Διότι έτσι θα δοθεί και η ευκαιρία στους συγκεντρωμένους να κρίνουν  τους κρίνοντες και να κάνουν την σωστή επιλογή τους.

Η εποχή των «δεδομένων», της ίντριγκας και των σωτήρων έχει παρέλθει. Βλάπτουν πολλαπλώς και την….. υγεία αλλά και τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών.΄

Πιστεύω και ελπίζω ότι δεν θα  συμβεί το ίδιο και στη συγκέντρωση που έχει προαναγγείλει ο Δήμαρχος στο νησί για τις  18-12-2017.

 

Αθήνα 8-12-2017

Λευτέρης Π. Κατωπόδης