Πέρασε πρόταση της Αντιπολίτευσης για μείωση των δημοτικών τελών κατά 50%! Απέσυρε τον Προϋπολογισμό ο Δήμαρχος.

synedriasewn-702x401

Οριακά με ψήφους 7-6 πέρασε η πρόταση της Αντιπολίτευσης για μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 50%. Στην ουσία προτάθηκε η μείωση να έρθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν η τωρινή δημοτική αρχή τα αυξήσει κατά 100% εδώ και δύο χρόνια. Το γεγονός ανέτρεψε τον σχεδιασμό του κου δημάρχου για τον Προϋπολογισμό, ο οποίος θα ψηφιζόταν σε αμέσως επόμενο ξεχωριστό δ.σ. Ας δούμε όμως το κομβικό αυτό συμβούλιο από την αρχή:

 

Ενημέρωση δημάρχου:

Το κυριότερο σημείο της ενημέρωσης ήταν η ανακοίνωση έλευσης στρατιωτικού γιατρού που θα καλύψει κάπως το τεράστιο ιατρικό κενό του Μεγανησίου. Επίσης ο κύριος Δάγλας ευχαρίστησε τη Axion Hellas για κάποια υλικά που δώρισε στο νησί και προανήγγειλε ότι θα επιστρέψει με ανάλογη δράση τον Μάρτη. Διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι του ζητούν να φέρει θέματα στο δ.σ. τα οποία δεν είναι για το συμβούλιο, αλλά θέματα του δήμου. Από την μεριά του ο Θαν. Κονιδάρης ενημέρωσε ότι ολοκληρώνονται σύντομα οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την (δυνητική) ίδρυση λιμενικού ταμείου.

 

Ερωτήσεις, θέματα προ ημερήσιας:

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κος Αργύρης έψεξε την δημοτική αρχή γιατί όπως είπε αποκρύπτει έγγραφα, όπως πρόσφατο έγγραφο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τους συμβούλους και ότι είναι υποχρεωμένος να τα κοινοποιεί και να ενημερώνει όλους εξίσου.

Η Αντιπολίτευση μέσω του επικεφαλής της Παν.Κονιδάρη, αφού σχολίασε ότι ο στρατιωτικός γιατρός είναι μπάλωμα και όχι λύση και προειδοποίησε ότι το καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς γιατρό, έθεσε τα εξής θέματα. Πρώτον κατηγόρησε επίσης τον κο δήμαρχο ότι παρέχει ελλιπή ενημέρωση και αποκρύπτει από τους συμβούλους και την κοινωνία ενημέρωση, μάλιστα διάβασε ανακοίνωση της παράταξής του για την διαμαρτυρία για μεθοδεύσεις σχετικά με τα δημοτικά συμβούλια και τις οικονομικές επιτροπές. Δεύτερον κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι όχι μόνο δεν ενημέρωσε όπως όφειλε την αντιπολίτευση και τους συμβούλους που είχαν προσκληθεί στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο στην Κέρκυρα (έγινε παρουσία Πρωθυπουργού, Υπουργών, Δημάρχων, Συμβούλων, παραγόντων κτλ), αλλά ούτε καν παρέστη η ίδια (δεν πήγε κανείς), απαιτώντας και διεκδικώντας πράγματα για το Μεγανήσι. Τρίτον αναφέρθηκε το θέμα των σκουπιδιών όπου η αντιπολίτευση παρουσίασε σε νούμερα τους τόνους των σκουπιδιών που έχουν μεταφερθεί (98 από τους περίπου 1000 που παράγει το νησί) στην Βλαχέρνα, επιβεβαιώνοντας και με στοιχεία την κακή και αδιέξοδη διαχείριση των σκουπιδιών από την δημοτική αρχή, όπως εξάλλου κατηγορούσε εδώ και καιρό.

Επίσης ο σύμβουλος Γ. Αυγερινός άνοιξε και μια σειρά άλλα θέματα, όπως τα σχετικά με τα δημοσιεύματα για τον Σκορπιό, αλλά και ανάρτηση στην Διαύγεια που φανέρωνε ότι ο Δήμος έφαγε πρόστιμο και δέχτηκε κατάσχεση του λογαριασμού για την αποπληρωμή του, κάτι που είναι παράξενο πώς συνέβη με δήμαρχο λογιστή και άλλους υπαλλήλους λογιστές. Το θέμα του Συνεταιρισμού για το οποίο είχαν έρθει κάποιοι δημότες δεν άνοιξε τελικά, μιας και αρνήθηκαν να πουν οτιδήποτε (;) μέχρι να ενημερωθούν όπως δήλωσε ο αντιπρόσωπός τους οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο κύριος δήμαρχος ήταν επιλεκτικές. Για παράδειγμα δεν έδωσε καμία απάντηση για τα σκουπίδια και την διαχείρισή τους. Για το Περιφ.Συνέδριο επίσης δεν δικαιολογήθηκε, είπε μόνο: «Τσιπρικοί είσαστε και θέλατε να πάτε;». Για τα θέματα της πληροφόρησης επίσης ήταν ήξεις αφίξεις και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία αίτηση από τον Σκορπιό κι αν υπάρξει θα συζητηθεί. Όμως σε δημοσίευμα (που δείξαμε και στο ΜΤ) λέει άλλα. Για το πρόστιμο είπε ότι το κληρονόμησε από την εποχή του Φερεντίνου και επίσης να μιλάει κανείς για Διαύγεια γιατί ο ίδιος έχει διαφάνεια και βάζει τα πάντα στο Διαύγεια. Για το κατεδαφιστέο κτήριο του Συνεταιρισμού στο Σπαρτοχώρι δήλωσε ότι δεν είναι ειδικός και ότι θα αποφανθεί το Περιφερειακό αρχαιολογικό όργανο. Αλλά ξεκαθάρισε ότι η βούληση των πολλών παραμένει να γίνει πλατεία.

Τέλος, για έλλειμμα ενημέρωσης μίλησε και ο πρώην αντιδήμαρχος Θ.Κονιδάρης. «Έχει δίκιο η αντιπολίτευση» παραδέχτηκε.

 

Ημερήσια διάταξη:

Η μέρα από το…πρωί φάνηκε, καθώς το πρώτο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού δεν πέρασε, έστω και οριακά. Τα περισσότερα δημοτικά τέλη παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και ψηφίστηκαν με 12-1 (κατά ο ανεξ. Σύμβουλος κύριος Δάγλας). Όμως στα τέλη κοινοχρήστων χώρων ο ανεξ.σύμβ. κος Γιώργος Αργύρης πρότεινε μείωση 10% την οποία υπερψήφισε η αντιπολίτευση καθώς και οι σύμβουλοι Π.Ι.Κονιδάρης και Α.Δάγλας.

Το πράγμα συνεχίστηκε και στο θέμα των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, πλέον, με φετινό νόμο οι μικροί δήμοι κάτω των 4000 κατοίκων μπορούν να συμπληρώνουν τα ανταποδοτικά τους με πόρους από τα τακτικά τους, πράγμα για το οποίο είχε κατηγορηθεί από τον κύριο δήμαρχο η πρώην δημοτική αρχή! Έτσι, ο κος Π. Κονιδάρης πρότεινε μείωση 50% ώστε να επιστρέψουν τα τέλη στο παλιό τους ύψος. Προέκυψε αναστάτωση μιας και ο δήμαρχος και οι σύμβουλοί του επέμεναν να παραμείνουν τα τέλη στο ίδιο ύψος. Όμως οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι κος Δάγλας και κος Αργύρης έμοιαζαν αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν την πρόταση αυτή, οπότε και η ένταση αυξήθηκε αφού με τον τρόπο αυτό ο προϋπολογισμός όπως είχε φτιαχτεί από την δημοτική αρχή τιναζόταν στον αέρα και θα έπρεπε να ξαναφτιαχτεί από την αρχή μεταφέροντας ποσά από τα τακτικά. Το θέμα πέρασε με 7 (πρόταση μείωσης τελών)-6 (εισήγηση δημ.αρχής).

Ήταν ασφαλώς ένας κόλαφος για την δημοτική αρχή, μετά τον οποίο δεν ήταν δυνατόν τεχνικά να καταθέσει τον σχεδιασθέντα προϋπολογισμό, τον οποίο και απέσυρε, στο σχετικό συμβούλιο με το μοναδικό αυτό θέμα που ακολούθησε.

Στα βίντεο (που θα προστεθούν στο άρθρο μόλις είναι έτοιμα), θα δείτε κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Είναι βέβαιο ότι ήταν ένα δημοτικό συμβούλιο που θα συζητηθεί πολύ και θα εμφανίσει και πολλά στοιχεία στην πραγματική τους διάσταση, π.χ. τι πρεσβεύει ο καθένας σε αυτόν τον τόπο. Όπερ έδει δείξαι.