Ανακαίνιση Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων

αα1

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΚΑΤΩΜΕΡΙΟΥ

Με τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού άρχισε ήδη από τον παρελθόντα Αύγουστο του 2017, η αναγκαία ανακαίνιση του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Κατωμερίου – Μεγανησίου [Λευκάδος].

Ο Ιερός Ναός -κτίσμα του 1840 περ.- είναι απλή μονόκλιτη βασιλική (διαστάσεων 21 Χ 9 μέτρα), με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και πυργοειδές πέτρινο καμπαναριό. Εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των ευσεβών κατοίκων και στεγάζει το φιλανθρωπικό, νεανικό και κοινωνικό έργο της μικρής (των 250 μονίμων κατοίκων) Ενορίας Κατωμερίου. Επιπλέον, αποτελεί μνημείο και προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νησιού, είναι δε ο μοναδικός κεντρικός Ναός εντός του οικισμού Κατωμερίου.

Κατόπιν λοιπόν, αποφάσεως του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο άρχισαν οι παρακάτω εργασίες, από τις οποίες, άλλες ήταν από την αρχή προγραμματισμένες, ενώ άλλες προέκυψαν στην πορεία :

  • Κατεδάφιση της υπάρχουσας ξύλινης κεραμοσκεπούς στέγης, του ταβανιού και των δύο τριγωνικών πετρόκτιστων αετωμάτων, λόγω σαθρότητος.
  • Κατασκευή περιμετρικού σεναζιού οπλισμένου σκυροδέματος για τη στήριξη της τοιχοποιίας, η οποία –λόγω παλαιότητος και σαθρών υλικών- τριβόταν.
  • Κτίσιμο και σοβάτισμα των δύο νέων αετωμάτων.
  • Κατασκευή νέας δίρρικτης ξύλινης στέγης.
  • Κατασκευή νέου ξύλινου ταβανιού.
  • Καθαίρεση του σοβατίσματος εντός του Ιερού Βήματος, λόγω σαθρότητος και εκ νέου σοβάτισμα.
  • Καλλωπισμός της πέτρινης Αγίας Τραπέζης.
  • Επισκευή των πέτρινων σκαλοπατιών του Ιερού Βήματος.
  • Αποσυναρμολόγηση του Τέμπλου – κατασκευή νέου σκελετού – συναρμολόγηση εκ νέου – συντήρηση καί επιχρύσωση του Τέμπλου.
  • Ηλεκτρολογική εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων (πολυελαίων κ.λπ.) της οροφής και άλλες ηλεκτρολογικές εργασίες.
  • Θερμοψυκτική εγκατάσταση (Air Condition).
  • Συντήρηση σε ἐξειδικεύμενο εργαστήριο των δέκα (10) ελαιογραφιών (πινάκων) τής οροφής, έργα του 1875 περίπου, καθώς και των πεντήντα (50) φορητών εικόνων του τέμπλου.
  • Συνέχιση και ολοκλήρωση της τοιχογραφίσεως.
  • Καθαίρεση του σοβατίσματος εξωτερικώς του Ιερού Ναού, λόγω σαθρότητος και εκ νέου σοβάτισμα.
  • Χρωματισμός εξ’ ολοκλήρου του Ιερού Ναού, εσωτερικώς και εξωτερικώς.

Από τις εργασίες αυτές, οι περισσότερες έχουν γίνει∙ δηλαδή κατεδαφίσθηκε η πεπαλαιωμένη στέγη, το ταβάνι και τα αετώματα (ατσούπια) και κατασκευάσθηκαν καινούργια∙ καθαιρέθηκαν οι σαθροί σοβάδες μέσα στο Ιερό Βήμα και σοβατίσθηκαν εκ νέου οι τοίχοι∙ καλλωπίσθηκε με μάρμαρα η πέτρινη Αγία Τράπεζα και επισκευάσθηκαν τα πέτρινα σκαλοπάτια του Ιερού Βήματος∙ αποσυναρμολογήθηκε το ξυλόγλυπτο τέμπλο, λόγω σαπίσματος, κατασκευάσθηκε νέος σκελετός και συναρμολογήθηκε εκ νέου το τέμπλο, το οποίο και υπερυψώθηκε∙ έγιναν οι απαραίτητες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις∙ και τέλος, χρωματίσθηκε εσωτερικώς, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, ο Ιερός Ναός.

Απομένουν όμως, και άλλες απαραίτητες εργασίες, για να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση της Εκκλησίας μας: συντήρηση από εξειδικευμένο συντηρητή και επιχρύσωμα του τέμπλου∙ συντήρηση σε εξειδικεύμενο εργαστήριο, των δέκα (10) ελαιογραφιών (πινάκων) της οροφής, έργα του 1875 περίπου, καθώς και των πενήντα (50) φορητών εικόνων του τέμπλου∙ καθαίρεση του σοβατίσματος εξωτερικώς του Ιερού Ναού, λόγω σαθρότητος και εκ νέου σοβάτισμαχρωματισμός του Ιερού Ναού, εξωτερικώς∙ θερμοψυκτική εγκατάσταση (Air Condition)∙ συνέχιση και ολοκλήρωση της τοιχογραφίσεως.

Είναι αυτονόητο ότι όλες οι παραπάνω εργασίες έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος∙ η δε Ενορία Κατωμερίου, η οποία αριθμεί μόλις 250 μονίμους κατοίκους, δεν διαθέτει καμμία αξιοποιήσιμη περιουσία, παρά μόνο τον οβολό των ευσεβών χριστιανών και των ευγενών δωρητών, και μάλιστα σε μία εποχή χρηματικής δυσκολίας.

Σε αυτή τή συγκυρία αρχίσαμε την ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων, γιατί ήταν άκρως αναγκαία, μέ εφόδια τη βοήθεια του Αγίου Θεού, τή συμπράσταση όλων των ενοριτών και τή στήριξη των δωρητών!

Ο οβολός από το κερί των χριστιανών, οι δωρεές των εντός και εκτός Μεγανησίου ευγενών συμπολιτών μας, οι προσφορές είτε υπέρ υγείας, είτε υπέρ αναπαύσεως προσφιλών συγγενών μας, η έκκληση σε γνωστούς και αγνώστους, όλα αυτά συνέβαλαν στο να γίνουν οι μέχρι τώρα εργασίες.

Υπολείπονται όμως, χρήματα αφ΄ ενός μεν για την εξόφληση του υπολοίπου των μέχρι σήμερα εργασιών, αφ’ ετέρου δε για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων και ιδίως για τη συντήρηση και επιχρύσωμα του ξυλόγλυπτου τέμπλου, για τη συντήρηση των εικόνων (έργων τέχνης) του τέμπλου και της οροφής καθώς και για το σοβάτισμα και χρωμάτισμα της Εκκλησίας εξωτερικώς.

Ευελπιστούμε ότι θα βρεθούν άνθρωποι που αγαπούν την ευπρέπεια του Οίκου του Θεοῦ∙ καθώς και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα μνημεία του πολιτισμού, της τέχνης και της παράδοσης του τόπου∙ αλλά και άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι σε ένα νησί που αναπτύσσεται τουριστικά, εκτός από τη φύση, οι Εκκλησίες αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα για τους επισκέπτες!

Από αυτούς αναμένουμε τή βοήθεια, ευχόμενοι ο Θεός να τους ανταποδίδει πολλαπλάσια αγαθά!

Αργότερα, θα δημοσιευθεί αναλυτικός ονομαστικός κατάλογος των δωρητών που προσέφεραν χρήματα για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων Κατωμερίου, αλλά και λεπτομερής οικομική – τεχνική κατάσταση της δαπάνης του έργου.

Οσοι έχουν την ευγενική διάθεση να βοηθήσουν μπορούν:

– ιδιοχείρως στον ιερέα π. Ευάγγελο Αρώνη (τηλ. 6976389772 – 2645051070 – 2645023077) ή στους κ.κ. επιτρόπους Αντώνιο Κατωπόδη (δάσκαλο), Γεώργιο Αυγερινό, Παναγιώτα Δάγλα και Χρήστο Δάγλα.

– με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του Ιερού Ναού ALPHA BANK 684-002101- 169154 [ΙΒΑΝ GR 24 0140 6840 6840 0210 1169 154] [BIC: CRBAGRAA]

– με ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΤΩΜΕΡΙΟΥ

τ.κ. 310 83 ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣ.

[Για κάθε δωρεά εκδίδεται η νόμιμη απόδειξη, αφού μας γνωστοποιήσετε τα στοιχεία σας.]

Με πολλές εκ των προτέρων ευχαριστίες, τιμή και ευχές

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιερεύς π. Ευάγγελος Αρώνης

εφημέριος

αα2DSC06865DSC07049