Η υδροδότηση του Μεγανησίου- άρθρο του Λ.Κατωπόδη

Η ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ   ΑΚΡΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ

Παρακολουθώντας από τον prisma 91,6, μέσω του meganisinews, τη συνεδρίαση του Δ.Σ του Δήμου Λευκάδας και ειδικότερα τη συζήτηση για  το θέμα της ύδρευσης του Μεγανησίου,  με δυσκολία συγκράτησα την οργή μου.

Δεν ξαφνιάστηκα όμως ιδιαίτερα, διότι είναι γνωστή η διαχρονική «αντιπάθεια» του κατεστημένου της ηπειρωτικής Λευκάδας (μικρή ευτυχώς μειοψηφία), η οποία πάντοτε θεωρούσε  το Μεγανήσι  ως «ξένη» χώρα.

Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις  των ολίγων, ευτυχώς, από αυτούς που έλαβαν τον λόγο.

Οργισμένες φωνές  ακούστηκαν του τύπου « Να μπεί όριο άντλησης», λες και ο συγκεκριμένος το νερό το παραχωρεί αυτός  από το πηγάδι του  σπιτιού του ή « το νερό να μετριέται από το υδρόμετρο της Βαυκερής» ή «να αναβληθεί η λήψη απόφασης» όπως αναφώνησε κραυγάζοντας  κάποια κυρία και άλλα πολλά, όπως αυτά τα απαράδεκτα, τα οποία τόλμησε να εκστομίσει  ο οργίλος  κ. Μήτσουρας εναντίον του Μεγανησιού και των κατοίκων του.

Υπήρχαν βεβαίως, ευτυχώς   και  συνετές  τοποθετήσεις, όπως αυτή του κ. Θ. Καββαδά, ο οποίος  έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση καταλήγοντας «Πουλάμε νερό στο Δήμο Μεγανησίου, χωρίς να το αγοράζουμε», «Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Θέλετε δηλαδή  να αφήσουμε το Μεγανήσι χωρίς νερό;».

Ποια είναι όμως η ουσία, όπως αυτή προέκυψε από την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδος;

Ότι το Μεγανήσι υδροδοτείται από την γεώτρηση της Βαυκερής, ο δε Δήμος Μεγανησίου επιβαρύνεται με όλα τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας της, όπως  και με  τις ζημιές του δικτύου μέχρι το «Αλαμανάτο».

Και το σημαντικότερο πληρώνει  για την υδροδότησή  των τριών οικισμών, για ένα αγαθό που ο Δήμος Λευκάδος, όπως ακούστηκε από δημοτικό σύμβουλο, το προμηθεύεται δωρεάν.

Προς τι λοιπόν οι αντιδράσεις, οι κραυγές και οι αρνητικές τοποθετήσεις, στο να μετριέται η κατανάλωση του νερού από το Μεγανήσι στο «Αλαμανάτο»;.

Γιατί πρέπει ο Δήμος Μεγανησίου να πληρώνει το νερό, που οι ενδιάμεσοι, άλλοι νόμιμα άλλοι  παράνομα, το προμηθεύονται από το δίκτυο  νησιού μας;.

Απόλυτα λοιπόν λογικό, νόμιμο  αλλά και ηθικό θα ήταν ο Δήμος Λευκάδος να είναι επιφορτισμένος   με όλα τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας εν γένει, της συγκεκριμένης γεώτρησης, αντί  να ακούγονται  αυτές οι ακραίες και απαράδεκτες φωνές και τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και βεβαίως πρέπει κάποτε να γίνει συνείδηση ότι το νερό που καταναλώνει κάθε δήμος, είναι πράγματι κοινωνικό αγαθό και δώρο της φύσης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πληρώνει  ο δημότης,  ούτε καν  ανταποδοτικά.

Αθήνα 20-4- 2018

Λευτέρης Π. Κατωπόδης