Καταψηφίστηκαν τα δημοτικά τέλη- το σήριαλ συνεχίζεται.

Έπος τείνουν να γίνουν φέτος τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, έπος προσόμοιο της Ιλιάδας, η «Τελειάδα»! Κι αυτό γιατί με τις αρνητικές ψήφους της αντιπολίτευσης, του κου Αργύρη και του κου Θ.Κονιδάρη απορρίφθηκαν. Ας δούμε όμως συνοπτικά τι έγινε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

 

Ενημέρωση δημάρχου:

Ο κος Δάγλας ενημέρωσε για το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ και μας μετέφερε την βούληση των περισσότερων δημάρχων να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές.

Επιβεβαίωσε κατόπιν την ένταξη των Μουσείων (Κατωμέρι-Βαθύ), καθώς και του βαρυσήμαντου έργου της ύδρευσης (εξωτερικό και εσωτερικό δίκτυο) στο ΕΣΠΑ.

Για το θέμα του Φαναριού είπε μόνο ότι ο δήμος θα πρέπει να βρει τρόπο να διεκδικήσει νομικά τα χρήματά του με αναγκαστική είσπραξη.

 

Ερωτήσεις, προ ημερήσιας διάταξης:

Ο κ. Π.Κονιδάρης (αντιπολίτευση) και ο κ.Θ.Κονιδάρης (συμπολίτευση) υπεραμύνθηκαν της απλής αναλογικής με έντονο τρόπο. Και οι δύο ανέφεραν ότι ο «Κλεισθένης» έχει άλλες λούμπες και κουβαλάει άλλα βάρη στους δήμους και στους δημότες του, κατ’ αναλογία με τον «Καλλικράτη».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης- αφού επισήμανε ότι η Ύδρευση και τα Μουσεία είναι έργα της προηγούμενης δημ.αρχής- ρώτησε και για το θέμα του Φαναριού, τι είπαν οι δικηγόροι και τι σκοπεύει να κάνει η δημοτική αρχή, δίχως να πάρουν απαντήσεις. Ανακοίνωσαν ότι θα φέρουν το θέμα οι ίδιοι σε τακτική συνεδρίαση και θα δώσουν οριστική λύση.

Αναφορά έγινε από την Αντιπολίτευση και στην επιστολή στα ΜΜΕ του κου Ανδριώτη και στα όσα σε αυτή αναφέρονται (ότι ο δήμος δεν έχει προχωρήσει ως όφειλε την άδεια λειτουργίας του τουριστικού καταφυγίου, ότι έχει επίτηδες παγώσει τον φάκελο για την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού κατά 30 και διάφορα άλλα έγγραφα που εμπλέκουν υπουργείο και Κτηματική). Απαντήσεις δεν ελήφθησαν, αντίθετα έγινε μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, ούτε και υπήρξαν δεσμεύσεις ή χρονοδιαγράμματα, τόσο για την άδεια λειτουργίας, όσο και για τον φάκελο της επέκτασης της μαρίνας (με έξοδα του ενοικιαστή, σημειωτέον).

Έγινε επίσης ερώτηση για το σάιτ του δήμου που είναι νεκρό εδώ και 3 χρόνια (θα φτιαχτεί κάποια στιγμή- απάντησε ο κύριος δήμαρχος), για την επιτροπή Τουρισμού (παραδέχτηκε δήμαρχος και Πρόεδρος ότι την είχαν…ξεχάσει!), για τον Βιολογικό του Νυδριού που δεν λειτουργεί κανονικά και μολύνει την περιοχή του Άη-Γιάννη (πολύ σοβαρό θέμα, που έθεσε ο κος Γαβρίλης). Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και ότι θα το ψάξει μέσω του ομολόγου του της Λευκάδας ο κος Δάγλας.

Τέλος σοβαρά παράπονα εκφράστηκαν από τον Πάρεδρο Βαθέος κο Μάντζαρη και εν’ όψει τουριστικής σεζόν: διαλυμένοι δρόμοι, ακόμα δεν έχει γίνει ενοικίαση κοινόχρηστων χώρων ενώ τα μαγαζιά έχουν ανοίξει, άχρηστος και γεμάτος νερά ο ένας από τους υπογειοποιημένους κάδους, ενώ οι άλλοι δύο λειτουργούν κατά το ήμισυ, κλειστός δρόμος προς το Κακοπέτρι. Για τους κάδους φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι της αντιπολίτευσης ότι δεν ήταν σωστό το σημείο της υπογειοποίησης ενώ ο κος Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε απλά σε ένα τεχνικό πρόβλημα που θα λυθεί. Για τα υπόλοιπα δεν ακούσαμε κάτι.

 

Ημερήσια διάταξη:

Δύο ήταν τα θέματα που ξεχώρισαν στην ημερήσια διάταξη, αυτό της μετατροπής σε χρήμα του εδάφους που πρέπει να παραχωρήσει ο Σκορπιός και το δεύτερο και κομβικότερο εκείνο των δημ. τελών που ήρθε στο ΔΣ για 4η φορά, αφού οι τρεις προηγούμενες αποφάσεις είχαν απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη.

Στο θέμα του Σκορπιού έγινε από όλους αναφορά στο πρόχειρο και βιαστικό της προηγούμενης απόφασης δια περιφοράς που οδήγησε μοιραία στην ακύρωσή της, μιας και δεν είχαν ενημερωθεί κάποιοι σύμβουλοι ένθεν και ένθεν. Ο Πρόεδρος του ΔΣ ανάλαβε όλη την ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη. Κατόπιν, από τις τοποθετήσεις δημάρχου, Θ.Κονιδάρη, Π.Κονιδάρη, αλλά και άλλων συμβούλων, ξεκαθάρισαν κάποια πράγματα. Πρώτον, ο δήμος θα πάρει χρήματα κι όχι γη. Δεύτερον, αυτά τα χρήματα θα τα πάρει εφάπαξ, μολονότι ακούστηκαν και απόψεις για δόσεις, προκαταβολές κτλ. Τρίτον, θα καταβληθούν εντός εξαμήνου μετά την άδεια λειτουργίας της μονάδας, δηλαδή πρώτα θα χτιστεί, θα ελεγχθεί, θα πάρει άδεια λειτουργίας και μετά θα πληρώσουν τον δήμο μας. Άρα μάλλον μιλάμε για την επόμενη δημοτική αρχή. Τέταρτον, η όλη αυτή διαδικασία λίγο- πολύ προβλέπεται από την νομοθεσία. Πέμπτον, αν για οποιονδήποτε λόγο η μονάδα δεν ολοκληρωθεί ή δεν πάρει τελοσπάντων άδεια λειτουργίας, ο δήμος δεν παίρνει δεκάρα τσακιστή. Έκτον, η τριμελής εκτιμητική επιτροπή απλά προτείνει, η απόφαση για το ποσό είναι του δημοτικού συμβουλίου. Έβδομο, η διαπραγμάτευση και η απόφαση για το ύψος του ποσού (που προφανώς δεν θα είναι τόσο χαμηλό όσο η αντικειμενική αξία- η εμπορική είναι πολλαπλάσια!) θα γίνει σε βάθος χρόνου και πάντως όχι άμεσα. Όγδοο, αν τα δύο μέρη δεν συμφωνήσουν εξωδικαστικά και συμβιβαστικά στο ύψος του ποσού, τότε το θέμα πάει στα δικαστήρια και λαμβάνεται απόφαση εκεί (κάτι πιο χρονοβόρο, αλλά όχι απαραίτητα χειρότερο για το Μεγανήσι).

Παρά κάποιες επί μέρους επιφυλάξεις (Έλλη Καββαδά), η αντιπολίτευση συμφώνησε επί της ουσίας και το θέμα πέρασε, με μόνη αρνητική ψήφο του Θ.Κονιδάρη που ζήτησε να φτιαχτεί νέο συμφωνητικό όπου θα έμπαιναν άλλοι όροι πληρωμής, όπως η προκαταβολή, δόσεις κτλ

Στο θέμα των δημοτικών τελών τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι από τους συμβούλους. Όλοι σχεδόν όσοι μίλησαν ήταν λάβροι ενάντια στην ακύρωση της τελευταίας ομόφωνης απόφασης του ΔΣ για μείωση αυτών κατά 10%.

Ο κος δήμαρχος προσπάθησε να κρατήσει ήπιους τόνους λέγοντας ότι «και η αντιπολίτευση που προτείνει μειώσεις το καλό του νησιού θέλει, αλλά τι να κάνουμε, είμαστε σε καθεστώς Επιτροπείας σαν χώρα, δεν μπορούμε αλλιώς, πρέπει να φτιάξουμε προϋπολογισμό…ισοσκελισμένο» κτλ.

Ο Παναγιώτης Κονιδάρης έκανε ολομέτωπη επίθεση στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, στην Αποκεντρωμένη για την απόρριψη, ενώ ξεκαθάρισε και το ότι είναι γελοίο να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στην αντιπολίτευση για την μη ψήφιση των τελών ή του προϋπολογισμού, κάτι που δεν γίνεται και δεν έγινε πουθενά και ποτέ άλλοτε. Στο νομικό κομμάτι ο κος Κονιδάρης και οι άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκαν με ισχυρά επιχειρήματα του νόμιμου της προηγούμενης απόφασης, κάτι που εξάλλου περιέλαβαν στην απολογία τους προς την Αποκεντρωμένη, όπως είπαν.

Έθεσαν όμως και το πολιτικό κομμάτι, και αυτό είναι η έγκληση των συμβούλων σε απολογία για βαρύ πειθαρχικό, μόνο και μόνο επειδή ψήφισαν μείωση τελών! Μια κατάφορα αντιδημοκρατική, χουντική συμπεριφορά («να ξέρουμε αν επέστρεψε η Κατοχή, να βγούμε στα βουνά σαν τους παππούδες μας!», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της), που πασχίζει να ελέγξει την λειτουργία του συμβουλίου και την ελεύθερη βούληση, και μάλιστα όταν αυτή είναι προς όφελος του τόπου και του λαού του!

Επίθεση προς κάθε κατεύθυνση εξαπέλυσε και ο σύμβουλος της συμπολίτευσης κος Θανάσης Κονιδάρης, ο οποίος δήλωσε «δεν φοβάμαι πειθαρχικά και εισαγγελείς και δεν απολογούμαι σε κανέναν, παρά μόνο στους πολίτες, για το τι ψηφίζω». Επισήμανε με την σειρά του τις γελοίες μετατροπές που προτείνει η Αποκεντρωμένη για να αποδεχθεί τα τέλη και άφησε το θέμα του τι θα ψηφίσει τελικά να αιωρείται. Κατά τάχθηκε και ο δ.σ. κος Αργύρης που επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν. Ακολούθησε η ψηφοφορία, όπου εκτός εκείνων που το είχαν δηλώσει εξαρχής, καταψήφισε τελικά και ο δ.σ. κος Θανάσης Κονιδάρης!

Ως εκ τούτου, η πρόταση της Οικ.Επιτροπής απορρίφθηκε με 7 κατά-5 υπέρ και ο δήμος, ενώ κοντεύει Μάης, εξακολουθεί να μην έχει ψηφισμένα τέλη (απαραίτητα για να πάει σε προϋπολογισμό). Η δημοτική αρχή του κου Παύλου Δάγλα, μετά κι από αυτό, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσει πολλά πράγματα, αν δεν θέλει να φτάσει τον δήμο στο απροχώρητο…