Μεγανήσι χτες και προχθές ~1950 μέχρι 1970~ Πέτρινα χρόνια

Το Μεγανήσι μέσα από μια συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών

Μια σειρά από παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες ανακάλυψε και μας έστειλε καλός φίλος. Ο τίτλος της συλλογής: «Μεγανήσι χτες και προχθές. 1950 μέχρι 1970. Πέτρινα χρόνια».

Της δημοσιεύουμε παρακάτω με την βοήθεια κειμένου της Μεγανισιώτισσας Έλλης Καββαδά που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.meganisitimes.gr με τίτλο: Mεγανήσι… όπως παλιά!

Αναμνήσεις χρόνων μέσα από στιγμές που αποθανατίστηκαν από κάποιο φακό εκείνης της εποχής.
Σπάνιος ο ελεύθερος χρόνος για τους ανθρώπους εκείνων των δεκαετιών. Συνήθως μεσημέρια της καθημερινής και σίγουρα Κυριακές μετά την εκκλησία, για τους μεγαλύτερους. Οι νεότεροι περισσότερο τυχεροί, απολάμβαναν Πάσχα και καλοκαίρια, ιδιαίτερα οι φοιτητές έχοντας το άλλοθι των σπουδών τους. Κι εκεί στα απόμερα άναψαν το πρώτο τους τσιγάρο, έκαναν το πρώτο τους φλέρτ, φόρεσαν τα πρώτα τους μοντέρνα παντελόνια.

Ο ζεστός ήλιος του χειμώνα και οι πρώτες φωτογραφικές μηχανές, η περιέργεια της αποτύπωσης της στιγμής στο χαρτί και οι «καλές μέρες», οι σπάνιες κοντινές εκδρομές και τα ανταμώματα των φίλων και της οικογένειας.

Γάμοι, βαφτίσια αρραβώνες. Γαμήλιες πορείες και γλέντια… Στιγμές κρατημένες στο χρόνο, να θυμίζουν… Έθιμα ιερά κρατημένα μιας άλλης γενιάς. Ρούχα, δίπατα ασβεστωμένα σπίτια και αγαπημένα πρόσωπα μιας άλλης εποχής.

Η γυναίκα εκείνης της εποχής, σύμβολο δύναμης και αντοχής, κι η ευθύνη της οικογένειας απόλυτα δική της. Γυναίκα ναυτικού, ψαρά αγρότη και χήρα πολλές φορές φορτώνεται ολομόναχη το μεγάλωμα των παιδιών, δουλεύοντας ταυτόχρονα για να προσφέρει κι εκείνη τα απαραίτητα.

Η διασκέδαση αντρικό κυρίως προνόμιο εκτός ίσως από γιορτές και καλές μέρες στα κλαρίνα. Εκεί επιβάλλονταν η παρουσία της συζύγου.

Στο καφενείο όμως απαγορεύονταν ρητά. Άντε μόνο για κάνα ψώνι κι αυτό από το παραθυράκι.

Ο Γάμος

Το Πάσχα

Στο Καφενείο

Χοροί και διασκεδάσεις

Γλέντια, Παρέες, Καλές μέρες, οικογένεια, συγκεντρώσεις

Η γυναίκα

Της Βιολέττας Σάντα

Πηγή: Άρωμα Λευκάδας