Από τη δράση της UNRRA στη Λευκάδα, αναφορές για το Μεγανήσι

Μια ενδιαφέρουσα σειρά άρθρων παρουσιάζει αυτόν τον καιρό το εξαιρετικό σάιτ Λευκαδίτικα Νέα, για την δράση της UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration-Oργανισμός Περίθαλψης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών) . Προκύπτει από στοιχεία της μελέτης του κου Νικήτα Ψαθά σε έγγραφα αρχείου των Η.Ε. Σε δύο τουλάχιστον σημεία γίνεται αναφορά στο Μεγανήσι και την προσπάθεια κάλυψης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα χωρία της επιστολογραφίας είναι τα παρακάτω:

 

Έγγραφο UN37/2.8.46

Δισέλιδο χειρόγραφο τηλεγράφημα από τον Wardell προς τον Robicek: «επιτύχαμε την έναρξη του εργοστασίου πάγου ΣΤΟΠ. Τώρα παίρνουμε πενικιλίνη αφού έχουμε καθημερινά πάγο ΣΤΟΠ. Μπορείτε να μας εφοδιάσετε με ένα ψυγείο γιατί το δικό μας έχει καταστραφεί από τους Ιταλούς ΣΤΟΠ. 4 κλινικές του G.W.R. στη Λευκάδα λειτουργούν καλά ΣΤΟΠ. Αυτή του Σπαρτοχωρίου Μεγανησίου είναι πιο δύσκολο να λειτουργήσει αλλά θα την επισκεφθούμε με τον νομίατρο το συντομότερο ΣΤΟΠ. Μπορείτε να μας αποστείλετε σετ GP11 ΣΤΟΠ. Όλες οι εργασίες βαίνουν εξαιρετικά καλά και υπάρχουν σχέδια για την ψώρα και για κλινικές ΣΤΟΠ».

Έγγραφο UN28/28.8.46

Χειρόγραφη επιστολή δύο σελίδων του Charles Wardell προς τον Ρόμπισεκ: «Υπάρχουν πολλά επείγοντα ζητήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λευκάδα τα οποία και σας γνωρίζω. Το Νοσοκομείο λειτουργεί. Ένας Λευκάδιος γιατρός από την Αθήνα, ο κ. Γράψας, ήλθε εδώ για κάποιο διάστημα. Είναι χειρουργός και πραγματοποιεί επεμβάσεις από την πρώτη ημέρα που ήρθε εδώ. Μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 80 επεμβάσεις αυτό το μήνα, ενώ 59 εκ των ασθενών ακόμη νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, ενώ άλλοι 100 τον περιμένουν πριν αναχωρήσει. Υπάρχει έλλειψη σε γάζες, επιδέσμους κλπ. Ο κ. Φίλιππας σας απέστειλε επιστολή σχετικά με τα απαιτούμενα. Ανυπομονούν να λάβουν το απαιτούμενο υλικό προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς πριν φύγει ο Γράψας. Του ζήτησα να παραμείνει στη Λευκάδα, αλλά εκτός των ιατρικών του υπηρεσιών, κατέχει σημαντική θέση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορείτε να μεριμνήσετε για το υλικό που ζητούν; Σχετικά με την θέση της προϊσταμένης, δεν απαιτείται κάτι ιδιαίτερο, απλά κάποια που να έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της. Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου έχει προσλάβει μια Μικροβιολόγο, την κ. Φωτιάδη, που μόλις επέστρεψε από την Αθήνα όπου ολοκλήρωσε την πρακτική της εξάσκηση και αφού προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της επί πεντάμηνο. Τώρα την έχουν προσλάβει κανονικά, αλλά οι εργασίες της είναι περιορισμένες λόγω της έλλειψης εργαστηριακού εξοπλισμού για τον οποίο παρακαλώ να φροντίσετε να αποσταλεί.

Σας ενημερώνω ότι η Πέμπτη κλινική του G.W.R. (σ.σ. πρόκειται για τον οργανισμό Greek War Relief Association) λειτουργεί ήδη στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου….

Επισκέφθηκα την κλινική του G.W.R. στη Βόνιτσα που λειτουργεί καλά παρά την έλλειψη φαρμάκων. Παρακαλώ μεριμνήστε για την αποστολή των απαραίτητων ειδών.

Ζητώ συγγνώμη για την αποστολή τόσων πολλών αιτημάτων. Το φαρμακείο και η κλινική ΠΙΚΠΑ είναι εντάξει, οπότε ας φροντίσουμε και για το Νοσοκομείο».

Δείτε το υπόλοιπο πολύτιμο αρχειακό υλικό στο σάιτ: A’ μέρος, Β’ μέρος, Γ’ μέρος, Δ’ μέρος