Κοπή Πίτας Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου

Εντυπωσιακή υπήρξε η γιορτινή εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Επτανησίων στο Γαλάτσι το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στην κατάμεστη παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες( χιονόνερο και χαμηλή θερμοκρασία) όπως συνηθίζεται όλα χρόνια αίθουσα του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου της πόλης.

Η διοίκηση του Επτανησιακού Συλλόγου με άψογη όπως πάντα οργάνωση έκοψε την πίτα του Συλλόγου και παρουσίασε ένα υπέροχο πρόγραμμα προβάλοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον Σύλλογο Επτανησίων τον άρτιο προγραμματισμό την άψογη συνεργασία και την πολιτιστική προσφορά.

Εντυπωσίασε η μικτή τετράφωνη χορωδία του Συλλόγου ερμηνεύοντας Επτανησιακές καντάδες και τραγούδια που έχουν γράψει την δική τους ιστορία. Μαέστρος της ο κ. Γιάννης Λαζαρίδης. Στο πιάνο ήταν  η κ. Φιφίκα Μπουρσιανού.Την ευθύνη της χορωδίας έχουν ο πρόεδρος κ. Ζαβιτσάνος και ο αντιπρόεδρος κ. Κορφιάτης.. Όπως είπε λίγο αργότερα στην ομιλία του ο πρόεδρος κ. Ζαβιτσάνος στόχος του Επτανησιακού Συλλόγου είναι να αναδείξει το χορωδιακό τραγούδι και πέραν του ιστού της πόλης.  Να είστε βέβαιοι  είπε, ότι αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον πολιτιστικό Επτανησιακό Σύλλογο απόλυτα εφικτό στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.

Το χορευτικό τμήμα και αυτή την χρονιά εντυπωσίασε χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς από τα Επτάνησα ,και τον Πόντο. . τις “Χαμένες Πατρίδες” του Ελληνισμού -όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος κ.Ζαβιτσάνος- όπου η ποντιακή ρωμιοσύνη επέζησε, διατηρώντας, σε δίσεκτους καιρούς, αλώβητα τα αρχαία ήθη και έθιµα , και τις σπάνιες παραδόσεις  ..Ο Σύλλογος Επτανησίων σήμερα τους θυμάται και τους τιμά.Τιμά και συμβάλει ταπεινά και συνεισφέρει αξιόλογα στη διατήρηση της µνήµης του Πόντου των Ελλήνων.Χοροδιδάσκαλος είναι ο κ. Γκούλτας και υπεύθυνοι οι κ. Φλαμιάτου η κ. Γραικούση και η κ. Γαστεράτου.

.Με ιδιαίτερη προσοχή στις ευχές που απηύθυνε στους παρισταμένους για την καινούργια χρονιά Πρόεδρος των Επτανησίων κ. Γιάννης Ζαβιτσάνος επεσήμανε μεταξύ των άλλων:Δύσκολες  περίεργες και υποκριτικές οι συνήθεις ευχές όμως κάποιες οφείλουμε να τις επαναλάβουμε με την επισήμανση να έχουμε υγεία εμείς οι οικογενειές μας και όλος ο κόσμος.Καλή δύναμη σε όλους μας, υπομονή επιμονή και κουράγιο όσο μας έχει απομείνει.

Κάνοντας λόγο για τον πολιτισμό είπε: Ευχή μας την καινούργια χρονιά ο πολιτισμός και το θάρρος της αλήθειας , να προβάλουν σθεναρή αντίσταση στην οικονομική κρίση ,και να απαντούν στην πολιτιστική παρακμή και την αμφισβήτηση των ηθικών αξιών που μας απειλούν, που απειλούν τις μνήμες και τις παραδώσεις μας .

Για τους υποψηφίους στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές επεσήμανε: Καλή δύμαμη καλό κουράγιο και καλή επιτυχία σε όλους .Ας κερδίσει ο ποιο τυχερός μεταξύ πολλών και καλών και να θυμάστε αξιότιμοι κύριοι όλοι σας τον πολιτισμό και τους φορείς του.  Να μην ξεχνάτε  ότι ο πολιτιστικός φορέας είναι κατ’ εξοχήν ζωντανό δημοκρατικό κύτταρο της ζωής, του τόπου, και η δράση του είναι η δράση του λαού που απαιτεί, διεκδικεί αλλά και δημιουργεί και στοχεύει στην ατομική και συλλογική έκφραση, στην ψυχαγωγία, στην χαρά, στην επιμόρφωση στην συμμετοχή για την ειρήνη, την δημοκρατία την εθνική ανεξαρτησία με την ανάπτυξη της ευρύτερης πολιτιστικής δραστηριότητας.

Γνωρίζουμε όλοι  ότι ο πολιτιστικός Σύλλογος είναι το κατ εξοχή μέσο για την πολιτιστική χειραφέτηση των κοινωνικών στρωμάτων και ομάδων από την κυρίαρχη πολιτιστική αντίληψη που ουσιαστικά τις οδηγεί στον σκοταδισμό και αποτελεί την εστία της πνευματικής αντίστασης απέναντι στην ξένη και ντόπια υποκουλτούρα και εξασφαλίζει μία αναγκαία προϋπόθεση της πολιτιστικής ανάπτυξης, δηλαδή την εμπιστοσύνη των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων στις ίδιες τους τις δυνάμεις, μέσα από την ενεργοποίησή τους.

Κάθε πολιτιστικός φορέας αποτελεί εθνική υπηρεσία, , διότι βοηθά να αντιστέκεται ο λαός στην πολιτιστική διάβρωση και υποκουλτούρα  και  ο ρόλος του στην πολιτιστική αλλαγή του τόπου είναι αναντικατάστατος και θεμελιακός, κ Γιαυτόν ακριβώς τον λόγο αλλά και πολλούς περισσότερους αξίζει υλική και ηθική υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα το επίσημο κράτος.

Για τον Σύλλογο των Επτανησίων επεσήμανε: Ο Επτανησιακός πολιτιστικός Σύλλογος της πόλης μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται σε πείσμα των καιρών παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα οικονομικά  και στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει έρμαιο της ανυπαρξίας των κρατικών φορέων και όχι μόνο,και  να προσφέρει στον ποιοτικό πολιτισμό και την καθημερινότητα του πολίτη.

Ευχές απηύθυνε στους παρισταμένους ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Μαρκόπουλος η βουλευτής και μέλος του Συλλόγου κ. Ελένη Αυλωνίτου και η βουλευτής κ.ΚΛαββαδία ( Επτανήσια) Στην εκδήλωση του Επτανησιακού Συλλόγου παρέστησαν Ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, ,η βουλευτής κ. Ελένη Αυλωνίτου,η βουλευτής κ. Καββαδία ,οι  επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κωστας Ζώμπος και κ. Νίκος Μαγκανάρης, η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος κ. Ελενα Ζέρβα , οι αντιδήμαρχοι  Οικονομικών κ. Βασίλης Δερεδίνης , καθαριώτητας κ. Κώστας Μπάστας. Η αντιδήμαρχος κ. Αγγελική Ζήκου,η πρόεδρος του πολιτιστικού και αθλητικού οργανισμού κ. Μανδηλαρά, ο πρόεδρος του νομικού προσώπου ΚΑΠΗ και παιδικών σταθμών κ. Γιάννης Οικονόμου,η αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών κ. Ντίνα Σπηλιοπούλου, και οι . Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Μανιάτης,Γεωργία Κιτσίνη, Μαίρη Δάσκα,Σπύρος Γριμπαβιώτης. Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος της Α.Ε Γαλατσίου κ. Τάσος Πασπάλας,ο Γραμματέας του Α.Ο Γαλατσίου Νικηφόρος Πάτσης,ο προεδρος της τοπικής της ΝΔ κ. Κώστας Δήμου η πρόεδρος της Κερκυραικής Εστίας κ. Λίνα Βέργη, από την Ένωση Ζακυνθίων Αττικής ο κ.Μουζάκης ,ο πρόεδρος των Πελοποννησίων κ. Κατσούλας,των Θεσσαλών κ. Κουσαίτης,των Κρητών κ.Χαρισάκης,των Ρουμελιωτών κ.Φλώρος,μελος του ΔΣ των Ηπειρωτών κ. Κόντος,ο πρόερος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Πετρόπουλος,η πρόεδρος του Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου κ. Μαθιού , και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Γαλατσίου κ. Πάσχος.

Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο στην Ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου