Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι και οι θέσεις του ΚΚΕ στην Λευκάδα

Αλεξάνδρα Μπαλού: «Δεν είναι χίμαιρα να καβαλάμε το όνειρο…» 

 Σε εκδήλωση-συζήτηση της Τομεακής Επιτροπής Λευκάδας του ΚΚΕ με σύνθημα «Κάνε τη διαφορά! Ισχυρό ΚΚΕ παντού! Δώσε δύναμη στη δύναμή σου!» παρουσιάστηκαν την Δευτέρα 21 Γενάρη, παρουσία του Νεκτάριου Τριάντη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας, οι υποψήφιοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Λευκάδας, Αλεξάνδρα Μπαλού και Βαγγέλης Βερροιώτης αντίστοιχα.
Τους καλεσμένους καλωσόρισε η Ευτυχία Καραβασίλη, γραμματέας της ΤΕ Λευκάδας, που κάλεσε τον κόσμο να ακούσει τι λέει το ΚΚΕ και να κάνει τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού και σε όλες τις κάλπες, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.
 Στη συνέχεια μίλησε ο Νεκτάριος Τριάντης, ο ποίος σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν βλέπει τις εκλογικές αναμετρήσεις ξέχωρα από την καθημερινή κοπιαστική προσπάθεια που κάνουν κάθε μέρα οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές και τα χωριά, ώστε ο λαός να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Όπως είπε παραστατικά αυτή η διεκδίκηση των δικαιωμάτων δεν κομματιάζεται στα τέσσερα, όσες και οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να διαχωριστούν τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας σε τοπικά, αποκομμένα από μια συνολικά ταξική πολιτική που τα γεννά. Τα προβλήματα αυτά είναι ενιαία πρόσθεσε και θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για το πόσο τοπικό πρόβλημα είναι η τραγωδία στο Μάτι ή οι πλημμύρες στη Μάνδρα της Αττικής, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απλά ένα τοπικό πρόβλημα το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία καθώς και αντισεισμική θωράκιση, όπως πολύ καλά ξέρουν οι κάτοικοι και στη Λευκάδα, γιατί τα έργα αυτά είναι μη επιλέξιμα για το κεφάλαιο καθώς δεν προσφέρουν κερδοφορία και αυτή είναι η κατεύθυνση της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι κομμάτι του κεντρικού καπιταλιστικού κράτους που συντάσσονται και ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για μεγαλύτερη κερδοφορία. Αυτή είναι, επισήμανε, η κόκκινη κλωστή που συνδέει τον «Καποδίστρια» με τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη Ι». Κυριολεκτικά οι Περιφέρειες και οι Δήμοι παρέχουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους. Παραδίνουν τη χρήση δημοτικής και δημόσιας γης, το περιβάλλον, τις μεταφορές, την ενέργεια, τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, τους υδάτινους πόρους, υλοποιούν τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και λειτουργούν ως φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, τσακίζοντας το εισόδημα των εργατών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις πολιτικές εξελίξεις, με έμφαση στη συμφωνία των Πρεσπών, που έρχεται, όπως είπε, να λύσει την εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια και να διαμορφώσει έναν πολιορκητικό κλοιό απέναντι στη Ρωσία, αφήνοντας ταυτόχρονα εκατέρωθεν τα σπέρματα του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, ενώ κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, τόνισε ότι «η μάχη που δίνουμε και στις εκλογές ως «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι μια συνέχεια των αγώνων. Είναι μια μάχη που μπορεί να εκφραστεί την ημέρα της ψηφοφορίας στην κάλπη, όμως για μας είναι μια μάχη που πατάει στους αγώνες και τις αγωνίες που ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί με τους συνταξιούχους, τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, τις γυναίκες, που διεκδικούσαν και πάλευαν για τα δικαιώματά τους, που οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα πετσόκοβαν. Είναι μια μάχη που συνεχίζει το επόμενο διάστημα, και μετά τις εκλογές, για να έχει δίπλα του ο λαός που υποφέρει από αυτή την πολιτική ένα συμπαραστάτη. Είναι μία ενιαία μάχη παντού, που θα την δώσουμε με αισιοδοξία και μαχητικότητα, κόντρα σε κείνους που πραγματικά θέλουν να μοιράσουν για μια άλλη φορά και να ενισχύσουν τη δύναμη αυτών που μας εκμεταλλεύονται… Δίνουμε τη μάχη σε αυτές τις εκλογές ώστε να εκφραστεί ένα αγωνιστικό ρεύμα, να ενισχυθούν οι δυνάμεις που έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού. Σε αυτό το δρόμο δίνουμε το χέρι μας σε όλες αυτές τις δυνάμεις, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν το προηγούμενο διάστημα, ανεξάρτητα αν απογοητεύτηκαν, αν στεναχωρήθηκαν, αν γύρισαν πίσω και είπαν δεν αλλάζει τίποτα. Δίνουμε το χέρι ακόμη και αν έχουν επιφυλάξεις και ως προς το κόμμα μας και ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης των προτάσεων που λέμε».

Πρόσθεσε ότι η κρισιμότητα της μάχης απορρέει από τον χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης, η οποία έχει πάψει προ πολλού να είναι αυτοδιοίκηση και με όλους τους νόμους που πέρασαν αυτό που έγινε ουσιαστικά είναι η απόλυτη προσαρμογή και αναπροσαρμογή του κράτους σε ένα πιο ευέλικτο χαρακτήρα, που θα μπορεί να υλοποιεί την ουσία της πολιτικής και της στρατηγικής και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ μέσω πια των Περιφερειών και των Δήμων, μέσω δηλαδή της τοπικής διοίκησης. Όπως βλέπουμε, σημείωσε, με την αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό που επιχειρείται με τα διάφορα αποκόμματα και κόμματα που φτιάχτηκαν το προηγούμενο διάστημα ως εφεδρείες και συγκοινωνούντα δοχεία, με τον ίδιο τρόπο παρατηρούμε και τους συνδυασμούς στην τοπική διοίκηση που εναλλάσσονται, ο ένας μετακομίζει στον άλλο, που βγαίνουν ανεξάρτητοι, που παίρνουν μετά τα χρίσματα, που όλοι μεταξύ τους παλεύουν για τον ίδιο σκοπό και στόχο, την ανταγωνιστικότητα, την περιβόητη ανάπτυξη και την κερδοφορία.

Είπε ακόμη μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε στους προϋπολογισμούς των περιφερειών -και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων-, να φιγουράρουν τεράστια ποσά και έργα για την επιχειρηματικότητα. Τεράστια ποσά για τα πεντάστερα ξενοδοχεία, για ιατρικό, υποτίθεται, τουρισμό, αγροδιατροφικό τουρισμό, για σεμινάρια, για ημερίδες, για ταξίδια, από τη Λευκάδα μέχρι το Ισραήλ. Φωτογραφήσεις, συναντήσεις και διάφορα τέτοια φωτεινά, υποτίθεται, παραδείγματα και υποσχέσεις. Το βασικό τους στοίχημα είναι ακριβώς να εξυπηρετήσουν αυτά τα συμφέροντα. Επιχειρήματα για να θολώσουν το κριτήριο της ψήφου είναι πάρα πολλά και τα χρησιμοποιούν όλοι οι συνδυασμοί, ανεξάρτητα αν στηρίζονται από τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αν εμφανίζονται τάχα ως ανεξάρτητοι. Αποκέντρωση, αυτοτέλεια, αυτονομία, ότι είναι διαφορετικά τα τοπικά από τα γενικά προβλήματα. Όμως κανένας δεν μας λέει ότι κόπηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τα μνημόνια που όλοι ψήφισαν οι κρατικοί προϋπολογισμοί και η επιχορήγηση στους δήμους και τις περιφέρειες. Αναμασούν καμιά φορά τα λόγια τους όμως δεν συγκρούστηκε κανένας από αυτούς, ούτε ο κ. Γαλιατσάτος, ούτε ο κ. Σπύρου πριν, ούτε η κα. Κράτσα σήμερα, ούτε και όλοι οι διάφοροι άλλοι που διεκδικούν να πάρουν αυτές τις καρέκλες, με τις όποιες κυβερνήσεις έκοψαν αυτά τα κονδύλια με στόχο να μεταφερθεί ουσιαστικά το κόστος στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Γιατί από την άλλη μεριά περνάει η ιδιωτικοποίηση και η ανταποδοτικότητα σε όλα. Ανταποδοτικότητα στα απορρίμματα, στα φώτα, σε κάθε είδους δικαίωμα που το κάνουν εμπόρευμα….

Πέρα από τους ανεξάρτητους να δούμε και μια άλλη προσπάθεια που γίνεται, ότι δηλαδή τα προβλήματα που βιώνουμε είναι θέμα ικανότητας ή μη ικανότητας αυτού που ήταν περιφερειάρχης ή που ήταν δήμαρχος. Αυτό ξεφτίζει μέσα από την ίδια την πραγματικότητα, αν βάλουμε κάτω την πείρα και θυμηθούμε πόσοι πέρασαν και πως τα προβλήματα παραμένον ακόμη ίδια. Ο κ. Γαλιατσάτος τις προηγούμενες εκλογές, αφού πήρε την ψήφο υποσχόμενος πάλι κι αυτός, ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ότι θα υπηρετήσει τις ανάγκες, ότι θα συγκρουστεί με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μοιράζει σήμερα πακτωλό χρημάτων για τα μεγάλα συμφέροντα. Στοιχίζεται πίσω από τις ανάγκες επιχειρηματικών κλάδων, όπως είναι τώρα η εξόρυξη υδρογονανθράκων και πίσω από τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Στοιχίζεται πίσω από τα πεντάστερα ξενοδοχεία, φωτογραφίζεται με το Ρώσο μεγιστάνα και πουλάει το Σκορπιό, τη δημόσια περιουσία, και πραγματικά δεν θυμίζει τίποτε -ούτε ο ίδιος δεν θυμάται-, από τις υποσχέσεις του στις εκλογές για να πάρει την ψήφο της λαϊκής οικογένειας. Υπερηφανεύεται για τον ιατρικό τουρισμό και ταυτόχρονα δεν βγάζει άχνα για τις περικοπές της κυβέρνησής του, την οποία ξεπλένει με την τακτική του και πότε το παίζει λίγο διαφοροποιημένος, ενώ τώρα που πήρε το χρίσμα είναι υπάκουος σε αυτή. Βγάζει και φωτογραφίες για να μην το ξεχνάει και ο ίδιος και όσοι ξεγελάστηκαν από τα παχιά λόγια και με τους ΝΑΤΟϊκούς που πέρασαν από τα Επτάνησα.

Αντίστοιχα η εκλεκτή της ΝΔ η κα. Κράτσα προβάλει ως μεγάλο της ατού τη συμμετοχή της στην Ευρωβουλή και το ότι είναι αντιπρόεδρος στην ΕΕ και ξέρει, όπως λέει, να διαχειρίζεται τα μεγάλα κονδύλια και να δώσει στα Επτάνησα το μεγαλείο που τους ανήκει. Αυτό είναι γενικά το μότο με το οποίο πολιτεύεται. Γι΄ αυτό λέμε ο λαός με την πείρα του να θυμηθεί, ότι όλα τα προγράμματα που ψηφίστηκαν μέσα στην ΕΕ, και είναι αυτά που ειπώθηκαν, και όλα τα κονδύλια που δίνονται κάτω από διάφορους τίτλους, όπως κλιματική αλλαγή, προστασία των παραλιών κ.ο.κ. είναι ακριβώς για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία είναι από άποψη επιλεξιμότητας τελευταία, γιατί δεν έχουν κέρδος.

Ξέρουμε λοιπόν πολύ καλά ότι και η ίδια και το κόμμα μέλος του οποίου ήταν σήκωσε το χέρι της και συμφώνησε σε αυτή την πολιτική που βασανίζει το λαό μας και στις περιφέρειες και στους δήμους και στην καθημερινότητα. Η συνάντησή της με τον Μοσκοβισί και η συμφωνία μαζί του για τα κοινά τους οράματα και στόχους είναι καθαρό νομίζω γιατί πράγμα μιλάμε. Για ποιους παλεύουν και ποιους θέλουν να υπηρετήσουν. Η διαφορά τους είναι ποιος από τους δυο θα το κάνει καλύτερα. Ποιος από τους δυο θα στηρίξει ποιον και ποιος θα κρατήσει την εξουσία για λογαριασμό του και για λογαριασμό του φορέα του. Για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μιλιά. Για το πως δουλεύουν, για το πως πληρώνονται, για το αν είναι απλήρωτοι, αν είναι όλη τη μέρα μέρα όρθιοι, δεν απασχολεί κανένα. Για το αν τα καράβια που πάνε στην Ιθάκη θα σταματήσουν ξανά και θα μείνουν πάλι οι άνθρωποι εκεί χωρίς καράβι μιλιά. Θα κόψουν τώρα πάλι αυτές τις μέρες καμιά κορδέλα για ένα καράβι που λένε πως θα πάει, αφού επιδοτηθεί ο ιδιοκτήτης με δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους. Πότε; Το 2019, αφού τους έχουν άπειρες φορές κοροϊδέψει. Κι αυτά τα υδατοδρόμια πια περιμένουμε να γίνουν αλλά ως το τέλος θα έχουμε κάνει τη γέφυρα και θα έχουμε επικοινωνία».

Κλείνοντας την ομιλία της Α. Μπαλού κάλεσε να δοθεί η μάχη σε κάθε μετερίζι ώστε να βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις που την επόμενη μέρα θα είναι μπροστά στους αγώνες, θα αναδεικνύουν τα προβλήματα, θα παλεύουν μαζί με την λαϊκή οικογένεια να εμποδίσουν τα χειρότερα και να κερδίσουν τα καλύτερα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους. Εκείνοι στοιχίζονται με τα συμφέροντα των λίγων και χορτάτων, εμείς στοιχιζόμαστε με τα συμφέροντα των πολλών που παράγουν τον πλούτο», ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία της με τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού «δεν είναι χίμαιρα να καβαλάμε το όνειρο», από το ποίημά του «Όχι δεν είναι χίμαιρα».

Ο Βαγγέλης Βερροιώτης, υποψήφιος Δήμαρχος Λευκάδας, επεσήμανε στην παρέμβαση του το γεγονός ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν αλλάξει χαρακτήρα, παίζοντας τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο το ρόλο του «τοπικού κράτους» με ανάληψη κρατικών αρμοδιοτήτων και παράλληλη υποχρηματοδότηση και περικοπές.

Ανέδειξε το γεγονός ότι για να υλοποιήσει μια δημοτική αρχή μέτρα υπέρ του λαού, στις δεδομένες ασφυκτικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι σε θέση να συγκρουστεί με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης, με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δαπανών κ.ά.

Μιλώντας για ορισμένους εργαζόμενους και συμπολίτες μας που προσμένουν λύσεις ψάχνοντάς τις στα διάφορα προεκλογικά φυλλάδια που θα κυκλοφορήσουν από τους συνδυασμούς ανέφερε ότι: «Από αυτές τις προτάσεις υλοποιούνται μόνο όσες εναρμονίζονται με τις επιλογές των κυβερνήσεων ή εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα. Και τέτοιες ήταν και θα είναι πολλές. Αντίθετα όποιες μπαίνουν σε τέτοια φυλλάδια και αφορούν πράγματι λαϊκά προβλήματα είναι συνήθως αόριστες υποσχέσεις για να ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους και σκοντάφτουν στα εμπόδια που βάζει η κεντρική εξουσία και τα βασικότερα είναι αυτά της υποχρηματοδότησης και της επιλεξιμότητας των δαπανών. Δηλαδή το κράτος από τη μια στραγγαλίζει οικονομικά τους Δήμους με τον κρατικό προϋπολογισμό και από την άλλη δίνει τη δυνατότητα να δαπανώνται χρήματα μόνο όταν πρόκειται να εμπλακούν στην εκμετάλλευση έργων και υποδομών τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αλλιώς θα πάρουν το δρόμο της ανταποδοτικότητας δηλαδή θα είναι έργα ή υπηρεσίες επί πληρωμή από τους δημότες που θα κάνουν τη χρήση τους αφήνοντάς τους με άδειες τσέπες.»

Ανέφερε επίσης ότι «Η φερεγγυότητα μιας δημοτικής αρχής ή περιφερειακής με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές δεν χρειάζεται να περιμένει από την υλοποίηση κατά γράμμα προεκλογικών εξαγγελιών για έργα κλπ. Εμάς τους κομμουνιστές, τους φίλους και συνεργαζόμενους με το ΚΚΕ που θα πλαισιώσουμε τα ψηφοδέλτια στις τοπικές εκλογές, ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά, μας αναγνωρίζει ως μπροστάρηδες χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά τη φράση «αν δεν είσαστε κι εσείς θα είμασταν πολύ χειρότερα». Αυτές είναι οι καλύτερες συστάσεις.» Με αυτά τα λόγια επισήμανε ότι το κύριο ζήτημα είναι όχι ακριβώς η εξεύρεση λύσεων αλλά το αν αυτές θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, δε θα αδειάζουν τις τσέπες των εργαζομένων και το αν υπάρχει η διάθεση να τις εφαρμόσει μια δημοτική αρχή. Και αυτό κρίνεται από την πολιτική στάση υποψηφίων και κομμάτων πολύ πριν ακόμα και από την προεκλογική περίοδο.

Θέτοντας το ερώτημα τι μπορούν να λύσουν, έχοντας στα χέρια τους οι κομμουνιστές τη διοίκηση ενός δήμου, κωδικοποιώντας, ανέφερε ότι: Θα είμαστε μπροστάρηδες σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση και δράση. Θα αξιοποιήσουμε γενικότερα το θεσμό της τοπικής διοίκησης για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων. Στηρίζοντας παράλληλα τη δράση των μαζικών φορέων του εργατικού- λαϊκού κινήματος. Θα ψάξουμε να βρούμε κάθε χαραμάδα μέσα στο αντιλαϊκό πλαίσιο που υπάρχει. Κάθε χαραμάδα που μπορεί να συνεισφέρει στην ανακούφιση του λαού με βασικό γνώμονα την ικανοποίηση βασικών αναγκών του. Ακόμα κι αν χρειαστεί να εκτεθούμε απέναντι σε αντιλαϊκούς νόμους που ουσιαστικά απαγορεύουν να παίρνουν φιλολαϊκά μέτρα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

https://www.youtube.com/watch?v=XZMjdNK43qw

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=7uw4u88xits

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            Το πρωί της Τρίτης 22 Γενάρη κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Λευκάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού υποψήφια Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Βαγγέλη Βερροιώτη, υποψήφιο Δήμαρχο Λευκάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είχε συναντήσεις με τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων εργαζομένων του Δήμου και του Νοσοκομείου Λευκάδας, ενώ περιόδευσε στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στη νότια Λευκάδα, στο Μαραντοχώρι.

 

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση και προβληματισμός. Φάνηκε η εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, με τα περισσότερα περιφερειακά ιατρεία να έχουν κλείσει, λόγω της μετακίνησης των γιατρών στο Νοσοκομείο Λευκάδας για να «μπαλωθούν» κάπως οι ανάγκες λόγω της έλλειψης προσωπικού, και επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας, όπως η ακαταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, η υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, η εντατικοποίηση της δουλειάς για να βγαίνουν κάπως οι εφημερίες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν την άδεια τους και τα ρεπό, η ακαταλληλότητα λόγω παλαιότητας των ασθενοφόρων κ.ά.

 

Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μαραντοχωρίου αναδείχτηκε η υποχρηματοδότηση ακόμα και για βασικά ζητήματα της καθημερινότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι βάζουν από την τσέπη τους λεφτά για να έχουν επάρκεια σε αναλώσιμα (πχ. καθαριστικά κ.ά) χρήσιμα για την καθημερινότητα στην υπηρεσία τους, ενώ ο διαγωνισμός για την καθαριότητα του κτιρίου έμεινε για μια ακόμη φορά άκαρπος. Το δε κτίριο κρίνεται ακατάλληλο λόγω παλαιότητάς του παρά τις όποιες επιμέρους επεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

 

Στη συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Δήμου, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται την ίδια μέρα σε δεύτερη συνεχόμενη τετράωρη στάση εργασίας για μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που σχετίζονται με τη μη χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας για το 2018 (γάντια, μάσκες κλπ). Η επιχειρούμενη κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος και των ΒΑΕ, η μη επαρκή συντήρηση των αυτοκινήτων και η εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών, με ότι αυτά συνεπάγονται για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, συζητήθηκαν αναλυτικά μαζί με αλλα επιμέρους προβλήματα. Παράλληλα, επισημάνθηκε η μερική ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου, όπως το δημοτικό νεκροταφείο Λευκάδαςκαι η διαχείριση του δεματοποιητή, ενώ τονίστηκε ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για την απολύμανση των απορριμματοφόρων καθώς και φοριαμός για να αλλάζουν οι εργαζόμενοι.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το ΔΣ του σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Λευκάδας αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προσωπικό και ασθενείς. Το νέο νοσοκομείο που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι θα κληθούν να το λειτουργήσουν με υποστελεχωμένα τμήματα και κλινικές, με οποίες συνέπειες στην υγεία τους, λόγω της υπερεντατικοποίησης, και στην επάρκεια των υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Επισημάνθηκε από μεριάς των υποψηφίων ότι τα προβλήματα σχετίζονται με την κεντρική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και για αυτό το λόγο περικόπτει κονδύλια και δαπάνες για την Υγεία του λαού ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για την μετατροπή της σε πανάκριβο εμπόρευμα.

 

Οι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ ανέδειξαν ότι πρέπει να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που την υλοποίησαν και την υλοποιούν πιστά είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο, στις ευρωεκλογές αλλά και στις βουλευτικές εκλογές όποτε και αν προκηρυχθούν, στηρίζοντας αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Να καταδικαστούν επίσης συνδυασμοί που υλοποίησαν την αντιλαϊκή πολιτική, όπως στο Δήμο Λευκαδας και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις τοπικές εκλογές σε Δήμο και Περιφέρεια. Να μην παρασυρθούν οι εργαζόμενοι από μια σειρά πρόσωπα που θα παρουσιαστούν ως δήθεν ανεξάρτητα, «αντάρτες» κλπ που όμως θα κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα. Παράλληλα, να κάνουν κριτήριο ψήφου τη ζωή τους συνολικότερα, που ολοένα και χειροτερεύει εξαιτίας της πολιτικής που εξυπηρετεί την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών υπονομεύοντας συστηματικά τις ανάγκες τους.

 

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι εξορμήσεις, οι περιοδείες, και οι συσκέψεις με σκοπό την ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

 

24-01-2018