Η πονεμένη ιστορία της Σχίζας…

Η πονεμένη ιστορία της Σχίζας…

Μετά τις πρόσφατες έντονες παρεμβάσεις και την δημοσιότητα που πήρε για πολλοστή φορά το θέμα, η δημοτική αρχή προσπάθησε πανικόβλητη να συμμαζέψει όσο μπορούσε την απελπιστική εικόνα στον σκουπιδότοπο στην Σχίζα, θάβοντας τα σκουπίδια.

Θυμίζουμε ότι για το Μεγανήσι, από την προηγούμενη ακόμα δημοτική αρχή, έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) με πλήρη απομάκρυνση των σκουπιδιών και αποκατάσταση του ΧΥΤΑ (ο οποίος είναι πλέον ΧΑΔΑ), δενδροφύτευση περιμετρική κ.ό.κ., σε μια περιοχή τεράστιου φυσικού κάλλους και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Δήμος μας έχει από καιρό αρχίσει να δέχεται πρόστιμα για τον ΧΑΔΑ από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, μιας και το έργο του ΣΜΑ κόντεψε να χαθεί και πάντως καθυστέρησε επικίνδυνα. Η δε μεταφορά των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ της Βλαχέρνας υπήρξε αποσπασματική σε βαθμό ανεκδότου, αφού μόνο ένα ποσοστό της τάξης 10-15% των παραγόμενων σκουπιδιών απομακρύνθηκε από το νησί.

Ακόμα κι έτσι όμως, η τραγική κατάσταση στην Σχίζα συνεχίζεται. Αυτό οδήγησε κατοίκους του νησιού με συμφέροντα στην περιοχή, σε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα, όπως μάθαμε, αυτό του διδάκτορα ποινικού δικαίου, πανεπιστημιακού Παν. Χριστόπουλου.

Επικοινωνήσαμε ηλεκτρονικά με το εν λόγω γραφείο και μας επιβεβαίωσε ότι «έχει ήδη κατ’ εντολήν τους προχωρήσει στην υποβολή μηνύσεως κατά του Δημάρχου Μεγανησίου για τα σοβαρότατα περιβαλλοντικά εγκλήματα τα οποία τελούνται καθημερινώς στον χώρο της παράνομης χωματερής και τα οποία τυποποιούνται νομοθετικώς ως αξιόποινες συμπεριφορές σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Νόμου».

Η πονεμένη ιστορία του σκουπιδότοπου στη Σχίζα, συνεχίζεται…