Θέσεις «Μεγανήσι για όλους», για Πολιτισμό-Αθλητισμό.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ  ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Η Πολιτική του Δήμου στο θέμα του Πολιτισμού οφείλει να έχει ταυτότητα, να αξιοποιεί τα νιάτα και την ζωντάνια τους ,να επιδιώκει συνολική συμμετοχή,  να διαρκεί όλο το χρόνο  και οι εκδηλώσεις να ξεδιπλώνονται και στους τρεις οικισμούς του Νησιού μας.

Κάτι βέβαια  που δεν επιδίωξε η σημερινή Δημοτική Αρχή η οποία επιπλέον φάνηκε να εστιάζει μόνο σε συγκεκριμένου τύπου  εκδηλώσεις κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες  χωρίς ίχνος πρωτοτυπίας και ποικιλίας.

 

Εμείς, με εντατική εργασία,   επιδιώκουμε  έναν αέρα δροσιάς και καινοτομίας, αρχής γενομένης από τον ίδιο φορέα, το  Πολιτιστικό Κέντρο Ταφίων του Δήμου Μεγανησίου,  Ν.Π.Δ.Δ του Δήμου,  του οποίου η στελέχωση από έμπειρο προσωπικό κρίνεται  απαραίτητη αφού σήμερα δεν απασχολεί κανέναν υπάλληλο και στηρίζεται εθελοντικά.

 

Επιδιώκουμε :

  1. Τη δημιουργία Εργαστηρίων Τέχνης (μουσικό, θεατρικό, χορευτικό, ζωγραφικής) με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Ταφίων ( σε  χώρο και ανθρώπινο δυναμικό).
  2. Την δημιουργία  ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ με ποικίλες δραστηριότητες όλο το χρόνο.
  3. Τον εκσυγχρονισμό και τη  στελέχωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και παράλληλη υποστήριξη του βιβλίου και των νέων συγγραφέων του νησιού μας.
  4. Τη σύσταση Μητρώου συνδημοτών μας οι οποίοι, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, ασχολούνται με την Τέχνη και οι οποίοι μπορούν να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας.
  5. Την έκδοση σύγχρονου έντυπου  << Τουριστικού οδηγούΒιβλίου ταυτότητα>> για το Νησί μας με αναφορά στην πορεία του στο χρόνο, πλούσιο φωτογραφικό υλικό,  καταγραφή της ντοπιολαλιάς , των εθίμων και της λαϊκής μας παράδοσης φτάνοντας μέχρι το Μεγανήσι του σήμερα ( Πρόγραμμα ΕΣΠΑ & Πρόγραμμα  LEADER).
  6. Τη   δημιουργία Λαογραφικού/ Ναυτικού Μουσείου (Προγράμματα ΕΣΠΑ) και τη λειτουργία του Μουσείου ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ στο Σπαρτοχώρι.
  7. Την ανάδειξη του Παλαιού Ελαιοτριβείου στο Βαθύ ( Πρόγραμμα ΕΣΠΑ)
  8. Την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και ενημέρωση της πορείας των ερευνών.
  9.  Την ανάδειξη  και την αξιοποίηση κτιρίων και μνημείων, χαρακτηριστικών της Ντόπιας Αρχιτεκτονικής.
  10. Τη δημιουργία Πλατείας στο Σπαρτοχώρι και  ανάδειξη της κατοικίας του Δ.Τσέλιου.
  11. Τη συνεργασία με όλους τους ντόπιους φορείς  και συλλόγους και στήριξή τους σε δράσεις και πρωτοβουλίες.
  12. Τη διεξαγωγή Πολιτιστικών εκδηλώσεων ικανών να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πνευματικών και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων και αναβάθμιση των όσων γίνονται.
  13. Την καταγραφή και αναβίωση εθίμων και
  14. Την ανάδειξη της ντόπιας κουζίνας.

 

 

Και βέβαια κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να έχει σχεδιασμένη πολιτική και για τον Αθλητισμό

 

Στοχεύουμε :

  1. Στη συμμετοχή του Δήμου μας στο Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και,  σε συνεργασία και με τα σχολεία , στη συμμετοχή στα αντίστοιχα προγράμματα Σχολικού Αθλητισμού.
  2. Στη συντήρηση και αναβάθμιση  των υφιστάμενων ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων και του Δημοτικού Γυμναστηρίου  και στη δημιουργία  νέων  αθλητικών χώρων (κατασκευή και νέου γηπέδου 5Χ5 , δημιουργία γηπέδου beach volley).
  3. Στην οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και στη συνεργασία με φορείς και σωματεία του όμορου δήμου.
  4. Στη διεξαγωγή σεμιναρίων αθλητικού περιεχομένου και υγιεινής ζωής όλο το χρόνο με τη στήριξη  αθλητικών  σωματείων  και φορέων.
  5. Στην ενίσχυση της εθελοντικής πρωτοβουλίας.

 

Θέλουμε στο Δήμο μας  να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μοντέλο ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης το οποίο  με έναν κατάλληλο  σχεδιασμό θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συμμετοχή των πολιτών στα προγράμματα άθλησης.

 

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ