Στιγμές Απρίλη ΄19

 

Όμορφες πασχαλινές οι Στιγμές του Απρίλη.

Για κάποιους στιγμές διακοπών ξεκούρασης χαλάρωσης . Για άλλους κουραστικές και με άγχος αφού με το Πάσχα ξεκινάει κι η δουλειά. Έτσι πρέπει να υποδεχτούν μαζί με τους Πασχαλινούς και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες.

Έτσι ο Απρίλης  βρήκε  έτοιμο  το νησί για καλοκαίρι. Και μέσα σε ένα μήνα  τα πάντα έχουν αλλάξει πια.

Όλοι έχουν επιστρέψει στα πόστα τους   και έχουμε πάρει μπρός για τα καλά .

Οι  πρώτες μέρες του μήνα, μας   βρήκαν σε πυρετό προετοιμασίας  και ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος μας .

Μας ξεγέλασε λίγο και  ξανοιχτήκαμε. Ξεθαρέψαμε, και πιστέψαμε ότι ο χειμώνας έφυγε πια  κι αρχίσαμε να κρύβουμε  τα χειμωνιάτικα.

Και λίγο πριν  τη Μεγάλη Εβδομάδα επέστρεψε να μας χαλάσει τη διάθεση και να μας αλλάξει όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και τα χρώματα.

Τα πάντα βάφτηκαν κόκκινα από τ η σκόνη της Αφρικής όπως  κάθε Μεγάλη Εβδομάδα τα τελευταία χρόνια που  έρχεται και ξανάρχεται.

Τσάμπα καθάρισμα τόσες μέρες τσάμπα σφουγγάρισμα τσάμπα πιεστικά . Όλα έπρεπε να ξαναγίνουν από την αρχή.

Στο μεταξύ  το νησί γέμιζε από τουρίστες . Το Πάσχα των Καθολικών βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό.

Και άντε να ξαναβάλεις πιεστικό εσύ  όταν ο άλλος πίνει τον καφέ του ή τρώει δίπλα.

Και παλεύεις  με τη ν σφουγγαρίστρα να μαζέψεις την κοκκινίλα από το πλακάκι που είχε γίνει πιο κόκκινο και το πασχαλινό αυγό .

Όμως εμείς δεν πτοήθηκαμε.  Καλοδεχτήκαμε τους φίλους μας, τους γνωστούς  τα αδέρφια μας   και τους περαστικούς  που  πηγαινοέρχονταν  με τα ημερόπλοια που ξεκίνησαν και αυτά σιγά-σιγά τα δρομολόγια τους. Μαζί με αυτά και το μεγάλο πλοίο που ενώνει τα Ιόνια νησιά  και ανοίγει νέα πόρτα για το Μεγανήσι

Έτσι  μπήκαμε  στη Μεγάλη Εβδομάδα, στην εβδομάδα των παθών.

Και η «Ηλακάτη» έδωσε πάλι το παρόν. Φέτος πέρα από το καθιερωμένο πια παζάρι η χορωδία του συλλόγου έψαλλε και τα πάθη τη Μεγάλη Παρασκευή στο Βαθύ και στο Κατωμέρι και πήρε για άλλη μία φορά πολλά «Μπράβο». Υστερα προυπάντησε τον Μάη . Έσυρε τα βάζα και μοίρασε λουλούδια όπως κάθε χρόνο.

Νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής είχε  ξεκινήσει και το πρώτο γκρουπάκι παιδιών  με όμορφα στολισμένα καλαθάκια  για να πουν τα πάθη. Και το βράδυ οι  Ιούδες κάηκαν όπως κάθε χρόνο με πολλά-πολλά βαρελότα που έμοιαζαν πολλές φορές με φουρνέλα για να μην πω μπουρλότα.

Πιο  λίγος μου φάνηκε φέτος ο κόσμος από ότι πέρυσι .Λίγο οι εκλογές που έρχονται λίγο οι πανελλήνιες νομίζω κράτησαν αρκετούς στην πόλη.

Παρ’ όλα αυτά η κίνηση ήταν αρκετή για να μας βάλει όλους σε κλίμα διακοπών.

Τα ήθη και τα έθιμα το Πάσχα τηρήθηκαν και φέτος κυρίως  στο Θρησκευτικό  κομμάτι Κατά τα άλλα ελάχιστα ήταν τα αρνιά που ψήθηκαν στη σούβλα και οι αυλές που γέμισαν με οικογένειες. Θέλω να γυρίσω  στα παλιά και σε εκείνα τα Πάσχα που μύριζαν τα χωριά ψημένο κοκορέτσι και αφροκαμμένη πέτσα.

Μουσικές ακούγονταν από παντού  και οι πατεράδες μας ήταν κατακόκκινοι από τη φωτιά και την μπύρα.

Δυστυχώς  όλα αυτά ανήκουν σε ένα αγαπημένο παρελθόν που έχει περάσει ανεπιστρεπτί από το Μεγανήσι. Στενάχωρο  θέμα…Ας το αφήσουμε…

Περνάνε οι ημέρες και σιγά-σιγά όλα αλλάζουν .Τα χρώματα στο δρόμο μου γίνονται πιο έντονα . Τώρα δεν ακούγονται πια τιτιβίσματα αλλά λέξεις και προτάσεις στα Αγγλικά.  Οι κόλποι δεν είναι πια ήσυχοι και οι δρόμοι απέκτησαν κίνηση. Όλο και περισσότερα αυτοκίνητα σταματάνε δίπλα μου νομίζοντας ότι πάω κάπου ενώ εγώ συνεχίζω να περπατάω . Ο ήλιος  αρχίζει και καίει και δυσκολεύει τη βόλτα μου αλλά η μέρα μεγάλωσε αρκετά για να μου δίνει τη δυνατότητα να την κάνω απόγευμα. Η θάλασσα τώρα σε καλεί όλο και πιο κοντά της.  Εκεί λίγο πριν σουρουπώσει και πιάσει το απογευματινό μελτέμι. Προσωπικά νιώθω  πολύ τυχερή που γέμισα τον χειμώνα μου με τέτοιους  ήχους και εικόνες.  Χόρτασα Μεγανήσι φέτος .Κι ακόμα το χορταίνω. Μέχρι να δω το πρώτο φίδι.

Μέσα σε όλα αυτά οι εκλογές  είναι ένα γεγονός  που ο καθένας το ζει από τη δική του σκοπιά και με το δικό του τρόπο. Έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογικό κλίμα που ευτυχώς   η πόλωση έχει μειωθεί αρκετά.

Και πώς να γίνει αλλιώς … Το κάθε σπίτι έχει και από έναν υποψήφιο. Άρα,  με ποιον να τα βάλεις με ποιον να αντιπαρατεθείς  για ποιον να μιλήσεις  άσχημα, με ποιόν να τσακωθείς! Με  τον κολλητό σου, το θείο, το φίλο, τον γείτονα; Υπάρχει άλλωστε και η επόμενη μέρα. Έτσι  οι τόνοι είναι χαμηλοί και αυτό ήταν κάτι που χρόνια το ευχόμασταν. Και αυτό είναι κάτι που ελπίζουμε να κρατήσει και μέχρι το τέλος.

 

Τρεις οι συνδυασμοί ,100 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και πάρεδροι.

Μεγάλο δυναμικό, σκληρή αναμέτρηση και οι  στιγμές μας εδώ είναι ανάλογες.

Όπως και να χει ότι είναι να γίνει θα γίνει και ας είναι  το καλύτερο για το Μεγανήσι. Έτσι κι αλλιώς αυτό  δε λέμε ότι  θέλουμε όλοι μας, γι αυτό  δεν νοιαζόμαστε ; Δεν ανησυχούμε;

Πάντως το μόνο σίγουρο  είναι ότι θα περάσει και ο Μάης τόσο  γρήγορα που δεν θα τον πάρουμε χαμπάρι. Από την άλλη έχει και την πλάκα του καθώς ζούμε στιγμές που μόνο σε τέτοιες περιόδους  υπάρχουν.

Άλλος  μετράει άλλος προσθέτει άλλος αφαιρεί.

Τέτοιες στιγμές τα χωριά χαρτογραγόνται από άκρη σε άκρη και δεν ξεφεύγει Μέγανησιώτης .Οι εκλογικοί κατάλογοι ξεφυλλίζονται  και ακούς  ονόματα και ανθρώπους που δεν  θυμάσαι ότι υπήρχαν. Και μέσα σε ένα σοβαρό κλίμα  καταμέτρησης   όλο και κάποιος πετάγεται για να ρωτήσει και να  ¨στείλει» τους άλλους  κάνοντας διάφορες ερωτήσεις κουτσομπολίστικου κυρίως περιεχομένου. –

– Καλά αυτός ζει ακόμα;Και θάρτει το σατράκαλο να ψηφίσει;( άμα είναι αντίπαλος) Αλλιώς δεν είναι σατράκαλο…

– Αυτός εδώ ψηφίζει;

-Πόσα παιδιά έχει αυτή; Μεγάλα; Τα πάντρεψε;

– Εκείνος  είναι με τη γυναίκα του ακόμα;  Πόσα χρόνια έχει νάρθει στο χωριό; Και τα λοιπά και τα λοιπά.

Θυμάσαι πάλι στους γνωστούς, τους φίλους, τους μακρινούς σου συγγενείς. Καμιά φορά αναμοχλεύονται και στενάχωρες καταστάσεις βλέποντας στους καταλόγους πρόσωπα που τώρα δεν υπάρχουν πια .Τους θυμάσαι πριν από 4 χρόνια να δίνουν αγώνα υπερασπίζοντας την  πολιτική τους επιλογή  γεμάτοι δύναμη ενέργεια και ζωντάνια. Και σήμερα απλά δεν υπάρχουν.  Εκεί είναι που  συνειδητοποιείς  πόσο ανώφελη  και άσκοπη είναι αυτή η κόντρα. Πόσο ηλίθια είναι αυτή η πόλωση που σε χωρίζει από τον άλλον.

 

Και  φτάνεις σε σημείο να εύχεσαι μέσα σου μακάρι να ήταν εδώ και σήμερα … Και ας ήταν με τους άλλους. Κι ας μη με ψήφισε … Κι όταν οι καιροί οι συγκυρίες οι συσχετισμοί και οι ομάδες αλλάζουν τόσο εύκολα, όλα μπερδεύονται κι όλα αναθεωρούνται, γιατί θα πρέπει  η άλλη μέρα να μας βρει  ξένους ή και εχθρούς. Αφού σε βάθος χρόνου όλοι θα συναντηθούν με όλους  κάποια στιγμή. Ας χαλαρώσουμε κιας αφήσουμε τον κόσμο να επιλέξει και να πάρει και την ευθύνη του τελικά. Ο καθένας μας έχει κι από ένα κριτήριο επιλογής. Και με αυτό θα αποφασίσει. Το Μεγανήσι δεν έχει πια την πολυτέλεια του διχασμού …

Ο κόσμος γύρω μας περνάει δύσκολα.  Τα αυτονόητα γίναν ζητούμενα και η επιβίωση δύσκολη. Τα παιδιά μας σταμάτησαν να κάνουν όνειρα για το μέλλον και δεν μας εμπιστεύονται πια.  Οι σχέσεις δοκιμάζονται, οι ισορροπίες  εύθραυστες  και η υγεία έχει γίνει ζητούμενο.

Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Κι εμείς πολλές φορές θεατές της ίδιας μας της ζωής ανήμποροι να αντιδράσουμε απλά… παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Πάρτε το αλλιώς λοιπόν, και πάμε παρακάτω…Γελάστε, χορέψτε, περπατήστε, δείτε φίλους, ζήστε Στιγμές που θα κρατήσετε  στα δύσκολα μοναχικά βράδια που περνάμε όλοι μας. Κι ας είναι γεμάτο το σπίτι από κόσμο…

Στα ζόρια που έρχονται συχνά και μας γονατίζουν.

Κρατήστε αναμνήσεις και εικόνες από αγαπημένα πρόσωπα…

Καλοκαιράκι έρχεται κι  όλα θα γίνουν ήλιος και θάλασσα.

Στα κοινωνικά μας τώρα-  για να ενημερωθούμε και λίγο- έχουμε δυο  γεννήσεις μέσα στο μήνα. Αυτές τουλάχιστον γνωρίζω. Αν κάτι μου διαφεύγει παρακαλώ ενημερώστε με.

Ο Κώστας (Κονιδάρης- Ρεγγίνας) και γυναίκα του  Αναστασία απέκτησαν κοριτσάκι.

Ο Ζώης  (Καββαδάς) και η Ελένη ένα όμορφο  αγοράκι.  Να σας ζήσουν …

Αρραβώνες και γάμους δεν είχαμε. Το αντίθετο θα έλεγα…

Πολλές και οι γιορτές οι εορταζόμενοι και τα γενέθλια του Απρίλη. Χρόνια πολλά, χρόνια καλά σε όλους.

Όλες οι επόμενες μέρες μας συνεχίστηκαν βροχερές και με ψύχρα. Είχαμε καλομάθει όλο το Μάρτη και τώρα  μας κακοφαίνεται και με το δίκιο μας.

Μάης πια …Και ο Απρίλης τελειώνει εδώ τις Στιγμές  του  κι εμείς   θα τα ξαναπούμε σύντομα…

Ώρα    για ύπνο… Αύριο ξυπνάμε νωρίς…

Μέχρι να τα πούμε ξανά…Από Μεγανήσι…Καλό Βράδυ!

 

(Ντίνα Σ… Αυτές οι Στιγμές είναι για σένα…)