Συνέντευξη της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη για το μυθιστόρημα «Η κοντυλένια του νησιού» με την Μεγανησιώτισα Ηρωίδα

«Η Κοντυλένια είναι όπως την περιγράφει το όνομά της, μια πεντάμορφη ηρωίδα του Μεσοπολέμου που έζησε στο Μεγανήσι, το καταπράσινο νησί απέναντι από τη Λευκάδα. Η ομορφιά της έγινε ξακουστή, τη ζωγραφίζανε οι μάστορες στα ταβάνια όταν χρωμάτιζαν τα σπίτια, την κεντούσανε κομπλέν στις «πάντες» οι ανύπαντρες κοπέλες, την υφαίνανε στα διακοσμητικά του τοίχου οι μανάδες, την τραγουδούσανε οι λυράρηδες στα πανηγύρια…». Το πρόσωπό της ήταν καμωμένο με το κοντύλι, όλα τα χαρακτηριστικά της ζυγιασμένα και καλοβαλμένα πάνω στην κατάλευκη επιδερμίδα που ήταν αψεγάδιαστη λες κι ο Θεός πήρε ένα κοντύλι  και τη ζωγράφισε…Το σώμα της ψηλό και στητό, το στήθος της ομορφοφτιαγμένο, ο λαιμός της σαν του κύκνου… Το παρουσιαστικό της επιβεβαίωνε το όνομα που της έδωσε ένα ολάκερο χωριό. Κοντυλένια… Λένε πως από την τόση ομορφιά ό,τι άγγιζε καιγόταν, τα φυτά μαραίνονταν, οι βρύσες στέρευαν, η θάλασσα φουρτούνιαζε. Διηγούνται πως ήταν τόσο εκθαμβωτική η όψη της που όταν την αντίκρυζαν τα ζώα μπερδεύανε τα πόδια τους και γλιστρούσαν στον γκρεμό…

Το βιβλίο «Η Κοντυλένια του νησιού» της Ιουστίνης Φραγκούλη – Αργύρη, εκδόσεις Ωκεανός,  είναι βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση.   Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας.Είναι μέλος τπης ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ). Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και διαφόρων εντύπων. Απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα The Huffington Post. Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF).

O αναγνώστης που θα πάρει στα χέρια του το βιβλίο σας, τι θα περιμένει να διαβάσει;

Θα διαβάσει ένα γραμμικό μυθιστόρημα, όπου μέσα του θα ανακαλύψει την αναπόδραστη μοίρα του ανθρώπινου γένους. Θα διαβάσει για την Κοντυλένια του Νησιού, μια ηρωίδα που σημάδεψε και σημαδεύτηκε απο την ασύγκριτη ομορφιά της την εποχή του Μεσοπολέμου στο Μεγανήσι της Λευκάδας.

Από πού εμπνευστήκατε  την ιδέα του βιβλίου σας;

Είναι αληθινή ιστορία και μου την αφηγήθηκε η θεία μου η Ελένη, αδερφή του πεθερού μου που είχε γωρίσει την ηρωίδα.Η Κοντυλένια που όλοι την ερωτεύθηκαν, παντρεμένοι κι ανύπαντροι, νέοι και γέροι, αυτή η μοναδικής ομορφιάς γυναίκα έμελλε να έχει τύχη παράξενη, τύχη δεμένη με την εύθραυστη τελειότητα. Ετσι μου είπε η θειά κι άρχισε να μου αφηγάται με το δικό της τρόπο την ιστορία μιας γυναίκας που πολέμησε με το θεριό της ατυχίας, που μίσησε την ομορφιά της , που αγάπησε κι αγαπήθηκε, που πόνεσε όσο καμία σε εκείνα τα χρόνια του Μεσοπολέμου…Έμεινα κρεμασμένη από τα χείλη της να την ακούω να μου λέει τόσες και τόσες πτυχές της ζωής της, να μου διηγείται πώς και γιατί η κατάρα την τύλιξε εξ υπαρχής στη ζωή της και δεν την άφησε να πάρει ούτε ανάσα… Από τη γέννηση μέχρι το τέλος, η Κοντυλένια ήταν σημαδεμένη με το κοντύλι του χάους , του σκότους και της φυγής… Κι εκείνη η ομορφιά η ανομολόγητη,  θηλειά στο λαιμό της έγινε.

Τα γεγονότα και οι ήρωες του βιβλίου είναι αληθινά ή μυθοπλασία;

Τα γεγονότα είναι αληθινά, η κεντρική ηρωίδα μου είναι πραγματικό πρόσωπο, αλλά όπως γνωρίζετε το μυθιστόρημα εμπλουτίζεται με περιφερειακά πρόσωπα και στοιχεία που στηρίζουν την πραγματική ιστορία.

Ηθογραφία – λαογραφικά στοιχεία; Διαβάζοντας το βιβλίο σας βλέπουμε την μεγάλη αγάπη σας για τη Λευκάδα. Σας λείπει το νησί σας;

Πάντοτε γράφω βιωματικά ανατρέχοντας σε όσα με έπλασαν αυτήν που είμαι. Η Κοντυλένια ήταν ακόμη περισσότερο κοντά στο γενετικό μου υλικό, διότι γνωρίζω τα μέρη που έζησε και περπάτησε. Τα μυθιστορήματά μου ενέχουν τον πλούτο της ηθογραφίας, παρουσιάζουν την ανάπλαση μιας εποχής. Μ αρέσει να δίνω ζωή σε παλιές ξεχασμένες ιστορίες που έχουν συγκλονίσει τις τοπικές κοινωνίες. Όσο για τη Λευκάδα, μου λείπει και την αναζητώ συχνά στις αναμνήσεις μου! Την επισκέφτομαι επίσης συχνά βουτώντας στην ομορφιά της φύσης της.

Γιατί νιώθετε την ανάγκη να γράφετε βιβλία;

Η ανάγκη είναι εσωτερική και είναι η ίδια η ανάγκη της γραφής. Γράφω παντού, κάποτε έγραφα και στις χαρτοπετσέτες. Τώρα γράφω εκ του προχείρου στο φέισμπουκ. Είναι πάθος και τρόπος ζωής.

Η συγγραφή του μεγάλου έργου, του μυθιστορήματος δηλαδή πηγάζει απ΄την ανάγκη μου να ολοκληρώνω μια διαδρομής ζωής ενός προσώπου που με συγκίνησε για την ιστορία του.

Γράφω άρα Υπάρχω! Αυτό!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Πηγή: PressPublica