Άρθρο Ελ. Κατωπόδη

ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ  ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΔΙΧΑΣΜΟΥΣ

Διαβάζουμε  στο διαδίκτυο   ανακοίνωση του Κυβερνώντος Κόμματος, με την οποία δηλώνεται ποιους υποψηφίους περιφερειάρχες και  δημάρχους στηρίζει, σε όλη την Ελλάδα. Δικαίωμά τους. Μεταξύ αυτών και η υποψήφια Δήμαρχος Μεγανησίου Κατερίνα Καββαδά.

Αμεσα «Διαστάσεις ……επιδημίας παίρνουν οι αντιδράσεις υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών που αντιδρούν στα χρίσματα  του ΣΥΡΙΖΑ δώδεκα ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019».

Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν στα «χρίσματα» περιλαμβάνονται «και οι δύο αντιπεριφερειάρχες  Αττικής με την Ρένα Δούρου, Γιώργος Καραμέρος, που είναι υποψήφιος στον Δήμο Αμαρουσίου και Πέτρος Φιλίππου, που είναι υποψήφιος για τον Δήμο Σαρωνικού… προφανώς εκτιμώντας ότι τους κάνει κακό η ταύτιση με το κυβερνών κόμμα».

Η αντίδραση των παραπάνω δύο υποψηφίων , είναι ίσως από εκείνους που έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κομματικοποίηση των δημοτικών εκλογών και οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, σίγουρα  δεν βοηθά στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στην επίλυση  των ζωτικών τοπικών προβλημάτων.

Αυτό φαίνεται ότι δεν έγινε κατανοητό από τους «διευθύνοντες» την « Ενωτική Αναγέννηση». Ετσι, ο συνδυασμός αυτός αντιμετώπισε το θέμα αυτό πολύ χαλαρά, δηλώνοντας απλά ότι δεν ζήτησε ο συνδυασμός αυτός «στήριξη από κανένα πολιτικό χώρο..».

Δεν καταδίκασε σαφέστατα  όμως την ενέργεια αυτή του κομματικού μηχανισμού του Σύρριζα, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει « την εκτίμησή της προς τους χώρους του δημοκρατικού τόξου»  δηλώνοντας ότι « διαβεβαιώνει για την άριστη μετεκλογική συνεργασία μαζί τους».

Με απλά λόγια δηλαδή,  καταλαβαίνει ο απλός δημότης-ψηφοφόρος,  τα εξής;  Εντάξει, δεν ζητήσαμε στήριξη από πολιτικά κόμματα (τουλάχιστον φανερά λέω εγώ), όμως δεν καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή , αλλά καλώς να έρθει η υποστήριξη, εμείς εκτιμούμε τους ανήκοντες στο χώρο του «δημοκρατικού τόξου» και θέλουμε την συνεργασία τους, στον δεύτερο γύρο, αν χρειαστεί, διαχωρίζοντας στην πράξη τους δημότες σ΄αυτούς που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο (τους δημοκράτες και τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης δηλαδή ) και σ΄αυτούς που ανήκουν στο άλλο τόξο, τους αντιδημοκράτες δηλαδή, κατά την άποψή τους,  τους δεξιούς, τους κεντροδεξιούς, τους κεντροαριστερούς, τους συντηρητικούς κ.λ.π., κ.λ.π., που ενδεχομένους δεν θα τους ψηφίσουν.

Θέλω να θυμίσω σε όλους, ότι από την εποχή του μακαρίτη και άξιου Προέδρου Λάμπρου Δάγλα, μέχρι ακόμη και την τελευταία  δημαρχία του Στάθη Ζαβιτσάνου, κανένας Πρόεδρος Κοινότητας και κανένας Δήμαρχος, όσο και αν το ήθελε, δεν τόλμησε να αποφασίσει ένα παρόμοιο τόλμημα διχαστικού κομματισμού, τουλάχιστον φανερά,  αλλά  ο καθένας προσπαθούσε να έχει ένα θετικό έργο με την συνεργασία σχεδόν όλων των κατοίκων, όσο ήταν δυνατόν.

Ας αφήσουν λοιπόν οι σημερινοί κομματικοί σύμβουλοι, φανεροί και μυστικοί,της «Ενωτικής Αναγέννησης», την υποψήφια δήμαρχο, να διεξάγει τον αγώνα της ελεύθερα και να μην την οδηγούν σε επικίνδυνα και διχαστικά , για τον τόπο κομματικά και ιδεολογικά  μονοπάτια, εάν βέβαια και η ίδια το επιθυμεί.

Διότι ακόμη και το δόγμα «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ», που έμμεσα προσπαθεί να εφαρμόσει η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη, δια της σχετικής επικλήσεως του δεύτερου γύρου,   απέφερε πάντοτε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Λευτέρης Π. Κατωπόδης

17 Μαϊου 2019