Ανακοίνωση-Ενημέρωση ανεξάρτητων συμβούλων για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Προϋπολογισμός Δήμου Μεγανησίου 2019.

Η θέση και οι προτάσεις μας.

Στην 13η συνεδρίαση  της  Δευτέρας 23 /6 το σίριαλ προϋπολογισμός επιτέλους έλαβε τέλος.
Μετά από μία μαραθώνια διαδικασία που ξεκίνησε από τις 9:30 το πρωί και τελείωσε  στις 5:30 το απόγευμα, και με  μία μικρή διακοπή, ο Δήμος Μεγανησίου επιτέλους απέκτησε προϋπολογισμό, με 8 συμβούλους παρόντες. 

 Επειδή συμμετείχαμε  και εμείς, ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την θέση μας. Φαίνεται ότι το αδιέξοδο που έφτασε ο κύριος δήμαρχος το Μεγανήσι με την στάση και με την αδιαλλαξία του αλλά και τις άστοχες κινήσεις του όλο αυτό το διάστημα εναντίον της αντιπολίτευσης  και των ανεξάρτητων συμβούλων τον έκανε, τον ανάγκασε μάλλον, να υποχωρήσει.
 Έτσι αναγκαστικά οδηγήθηκε στη λογική της συναίνεσης και δέχτηκε τις προτάσεις μας  και τις αλλαγές.
Αρκετά αδιάβαστος σε πολλούς   κωδικούς του προϋπολογισμού, μιας και αυτόν  συνέταξε η εταιρεία από την Άρτα. Πράγμα που μας έφερε σε δύσκολη θέση γιατί υπό άλλες συνθήκες θα  τον είχαμε καταψηφίσει και μόνο για την προχειρότητα , τα λάθη αλλά  και την ασάφεια του που μπορεί να ήταν και σκόπιμη.  

Επειδή όμως και πάλι αυτό κάποιοι θα το ερμήνευαν  κατά το δοκούν, ρίξαμε νερό στο κρασί μας ,αρκετό θα λέγαμε,  για να μην δυσκολέψουμε άλλο την κατάσταση. Έτσι το παραβλέψαμε και συντάξαμε  τον προϋπολογισμό με προτάσεις που κατατέθηκαν  από  εμάς και από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ.  Παναγιώτη Κονιδάρη .
Οι προτάσεις μας έγιναν δεκτές από τους συμβούλους της δημοτικής αρχής που ήταν παρόντες στην άτυπη συνεδρίαση :  κ. Δάγλα Λάμπρο, κ .Πολίτη   Νικόλαο και Καββαδά  Κων/νο. Ο κ. Κονιδάρης  Παναγιώτης του Ιωάννη  αποχώρησε αμέσως μετά το διάλειμμα της συνεδρίασης και δεν παρέστη  στην σύνταξη του Προϋπολογισμού, στην επανάληψη του Δημοτικού συμβουλίου και στην ψηφοφορία. Το τελικό σχέδιο  υπερψηφίστηκε με 7-1  και καταψηφίστηκε από τον κ, Μάντζαρη Κων/νο  για προσωπικούς και ηθικούς λόγους, τους οποίους ανέπτυξε και κατανοούμε απόλυτα.  

Στην πρόταση που είχε κατατεθεί από την δημοτική αρχή εκτός από τα λάθη είδαμε πολλά…. Και δεν είδαμε άλλα τόσα.: Είδαμε σκόρπια ποσά και χωρίς καμία μελέτη κόστους σε διάφορους κωδικούς για τα σκουπίδια, για αναθέσεις, για προμήθειες και για προσλήψεις. 

Δεν υπήρχε στήλη υπολοίπου χρήσης  έτσι που να έχουμε απόλυτη γνώση των ποσών που έχουν πραγματικά  δαπανηθεί μέσα στο 2018 και η  στήλη εκτίμησης που σου επιτρέπει να υπολογίσεις τις υποχρεώσεις σου μέχρι το τέλος του  έτους ήταν σε όλους τους κωδικούς μηδενική.  

Δηλαδή στο διάστημα 31/8/18 έως 31/12/18 ο Δήμος Μεγανησίου δεν δαπάνησε ούτε ευρώ;;;; 

Είδαμε  λάθη και ποσά σε κωδικούς εργασιών και προμηθειών που κανείς(!) δεν γνώριζε τι αφορούσαν και  ποσά που ενώ είχαν δαπανηθεί εμφανίζονταν ως προϋπολογισθέντα στο νέο έτος. 

Χρειάστηκε αρκετές φορές η παρέμβαση της εταιρείας από την Άρτα για διευκρινήσεις σε μας αλλά και στον ίδιο τον Δήμαρχο. 

Εδώ να πούμε ότι δεν έχουν γίνει και οι απολογισμοί του 2018 κι έτσι η εικόνα ήταν ακόμα πιο θολή. 

Δεν είδαμε κανένα σχεδιασμό σε δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού, ασφάλειας, κοινωνικής μέριμνας, ανάπτυξης, τουρισμού  και περιβάλλοντος. 

 Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από εμάς και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης αφορούσαν κυρίως αυτούς τους τομείς και ενσωματώθηκαν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού . 

Συγκεκριμένα: 

1) Μεταφορά σκουπιδιών.120.000 ευρώ με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό κατόπιν σύνταξης μελέτης. 

Καταθέσαμε επίσης μια ολοκληρωμένη πρόταση αφού μέχρι τώρα ο σχεδιασμός και η αντιμετώπιση του προβλήματος από την δημοτική αρχή αποδείχτηκε αποτυχημένη. Κάθε χρόνο ξοδεύουμε υπέρογκα ποσά τα οποία και δίνονται με απευθείας αναθέσεις σε σπασμένα έργα , για να χώνουμε και να θάβουμε τα σκουπίδια. Άντε να μεταφέρουμε και μερικά για τα μάτια του κόσμου.  

Από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει αίτηση στην δημοτική αρχή ζητώντας όλα τα παραστατικά, τιμολόγια και ζυγολόγια που αφορούν τις  δαπάνες μεταφοράς των απορριμμάτων. Αίτηση έχει κατατεθεί και στα φερι μποτ  για τον αριθμό  δρομολογίων των φορτηγών μεταφοράς.
Στη συνεδρίαση του   δημοτικού συμβουλίου αναφερθήκαμε αναλυτικά στην  πρόταση που καταθέσαμε για τα σκουπίδια , για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και  για να αντιμετωπιστεί  συνολικά το πρόβλημα και όχι μέσα  από σπασμένα ποσά σε διάφορους κωδικούς τα οποία δεν φτάνουν ούτε για να μεταφερθεί ο μέσος όγκος των σκουπιδιών. 

Αυτή περιλαμβάνει:  

Την προστασία  και τον έλεγχο του σκουπιδότοπου που είναι ξέφραγο αμπέλι και υπάρχει ανεξέλεγκτη ρήψη .(Η καγκελόπορτα είναι σπασμένη από πέρυσι)  

Εναλλακτικό σημείο αποδοχής στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνει αποκατάσταση

Την σύμβαση με εταιρίες ανακυκλώσιμων υλικών . 

 Την ανακύκλωση σε χαρτί γυαλί και αλουμίνιο αρχικά  και φυσικά 

 Την προμήθεια ΣΜΑ.(χρηματοδοτούμενη από πρόγραμμα γέφυρα ΕΣΠΑ) 

 Επιπλέον προτείναμε και εντάξαμε:  

 2) Μελέτη κατασκευής ράμπας  στο Βαθύ 7.000 ευρώ. 

3) Μελέτη οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας. 5000 ευρώ. 

4)Λειτουργία και στελέχωση του μουσείου ιστορικής διαδρομής στο  Σπαρτοχώρι: 4000 ευρώ. 

5)Για το  ΚΕΠ στο  Βαθύ : Επαναλειτουργία και στελέχωση με  4.000 ευρώ. 

6) Βοήθημα σε άπορους Δημότες : 3.000 ευρώ (από 500 ευρώ, ποσό που δεν είχε δοθεί ποτέ) 

Όλα τα παραπάνω αφορούν το διάστημα έως 31 /12/2019. 

Απαιτήσαμε επίσης ενημέρωση σε αδιευκρίνιστους κωδικούς, και λίστα οφειλών του δήμου σε δημότες. 

 Παρόλα αυτά ο δήμαρχος δεν φάνηκε να ανησυχεί και ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα και να ιδρώνει αφού με τη  συνήθη συμπεριφορά του δεν έδειχνε ότι κατανοεί απόλυτα το αδιέξοδο που είχε φτάσει. Όπως  και αυτό που ακολουθεί στην επόμενη θητεία του αφού και πάλι δεν έχει την πλειοψηφία .  

Εμείς από πλευρά μας κάναμε αυτό που μας υπέβαλε το καθήκον και η συνείδησή μας προκειμένου για άλλη μία φορά να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η δημοτική αρχή. Από την  άλλη, η γεύση είναι λίγο γλυκόπικρη αφού και στο παρελθόν με  αναμορφώσεις  και τροποποιήσεις κατάφερνε πάντα να ξεφεύγει. Η  αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και κρατάμε κάθε επιφύλαξη για το αν τελικά θα εκτελεστούν στο ακέραιο οι προτάσεις μας. 

Τέλος να δηλώσουμε ότι η συναινετική διάθεση από την πλευρά μας δεν είναι αποτέλεσμα ούτε πιέσεων ούτε ηθικών εκβιασμών ούτε κραυγών και κινδυνολογίας κάτι το οποίο προσπάθησαν να επιτύχουν οι παραβρισκόμενοι στο συμβούλιο αλλά και ο γνωστός περίγυρος του Δημάρχου όλο αυτό το διάστημα. Και σε καμία περίπτωση η στάση μας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.  

Τον δήμο από το αδιέξοδο πρέπει να τον βγάζουν εκείνοι που τον φέρνουν σε αυτό. Αυτοί που ο κόσμος έδωσε την πλειοψηφία άρα και την κύρια ευθύνη. Εμείς απλά βγάλαμε …το φίδι από την τρύπα για μια ακόμα φορά.  

Θα αναφερθεί σχετικά και ο δήμαρχος στο δελτίο τύπου που …ακόμα γράφει… 

Τον ευχαριστούμε γι αυτό. 

Οι ανεξάρτητες δημοτικοί σύμβουλοι:

    Πολίτη Βησσαρία  

   Καββαδά Έλλη