Ορκωμοσία νέου δημοτικού συμβουλίου και διχαστικό λογύδριο του κου δημάρχου

Με κάθε επισημότητα τελέστηκε σήμερα η ορκωμοσία του νεοσύστατου δημοτικού συμβουλίου. Την δοξολογία και τον αγιασμό αυτού επιτέλεσε ο μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κος Θεόφιλος και άλλοι ιερείς. Παρέστησαν ο βουλευτής Λευκάδας κος Καββαδάς, ο νέος δήμαρχος Λευκάδας κος Καλός και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και πλήθος Μεγανησιωτών. Πολιτικό όρκο έδωσε ο Θ.Κονιδάρης.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, την παράσταση έκλεψε με αρνητικό τρόπο ο δήμαρχος κος Παύλος Δάγλας. Τα χαρακτηριστικά του πολιτικού του λόγου που γνωρίσαμε καλά από την προηγούμενη θητεία του επανεμφανίστηκαν δριμύτερα: αλαζονεία, απαξίωση των θεσμών και διχαστικός λόγος. Συγκεκριμένα:

α) Προσπάθησε να εξυψώσει την θητεία του κατηγορώντας ευθαρσώς το σύνολο της αντιπολίτευσης, ότι του έβαζε επίτηδες εμπόδια για να τον φθείρει!

β) Μίλησε για το «έργο» που έκανε «σε δύσκολες εποχές για την χώρα», την στιγμή που ο προκάτοχός του λόγω κρίσης δεν πήρε 2 συναπτές χρονιές ΣΑΤΑ (χρήματα για έργα δηλαδή), ενώ στον ίδιο τον κό Δάγλα δεν υπήρξε τέτοιο πρόβλημα και μάλιστα είχε την τύχη (όχι την ικανότητα!) να πάρει και επιπλέον έκτακτες επιχορηγήσεις ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου! Ξέχασε ωστόσο να πει για τα έτοιμα, ενταγμένα και χρηματοδοτημένα έργα που του άφησαν οι προηγούμενοι (ΣΜΑ, Μουσεία, Μονοπάτια κτλ) και τα οποία είτε έχασε οριστικά, είτε τα κόλλησε.

γ) Τόνισε πολλάκις ότι η νίκη του κρίθηκε στις εκλογές, στην κάλπη, και δεν θα κριθεί στις ενστάσεις και στα δικαστήρια. Αυτό ήταν άμεση αναφορά στην ένσταση που έχει καταθέσει η Ενωτική Αναγέννηση της κας Καββαδά για τις (υπαρκτές) παράνομες μεταδημοτεύσεις. Ξέχασε φαίνεται ο κύριος δήμαρχος ότι και τα δικαστήρια είναι κομμάτι του Συντάγματος του Κράτους, στο οποίο πριν λίγο είχε ορκιστεί, για να αδιαφορεί για τις αποφάσεις του.

δ) Έδειξε να αδιαφορεί επίσης για το ότι δεν έχει η παράταξή του την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά 6 στους 13 συμβούλους. Μιλούσε σαν να είχε πάρει 70% στις εκλογές και όχι σαν να υπήρξε ένα απόλυτα οριακό (και για την ώρα -νομικά τουλάχιστον- αμφισβητούμενο) αποτέλεσμα. Πορεύεται δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που πορεύτηκε και αυτή την 5ετία που μας πέρασε: με αλαζονεία και απαξίωση της αντιπολίτευσης, στο σύνολό της. Υποψιαζόμαστε ότι θα δρέψει ανάλογους καρπούς.

Στον διχαστικό λόγο του κυρίου δημάρχου η Αντιπολίτευση (Μείζονα και Ελάσσονα) απάντησε με την αξιοπρεπή αποχώρησή της (ομοίως και τμήμα των παρευρισκομένων δημοτών), ενώ τα μέλη τους δεν έκρυβαν την δυσαρέσκειά τους για την αδικαιολόγητα οξεία στάση του δημάρχου στο λογύδριό του.  Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το γεγονός ότι γνωστή οπαδός του κυρίου Δάγλα άρπαξε το μικρόφωνο στο τέλος για να κλείσει την εικόνα της τελετής με ένα «ποίημα» της στιγμής, κάτι για το…άπαρτο Σούλι! Ακολούθησε θυμηδία…

Από όλα αυτά βγαίνουν συμπεράσματα: πολύ φοβόμαστε ότι ο κος Δάγλας δεν έχει διδαχθεί απολύτως τίποτε από την πρότερη θητεία του. Και πολύ φοβόμαστε επίσης ότι η κατάπτωση του πολιτικού λόγου, ο πολιτικός πολιτισμός στο Μεγανήσι, θα συνεχίσει την κατρακύλα του, ενδεχομένως και με αυξημένη επιτάχυνση.

Το επόμενο συμβούλιο θα είναι για την εκλογή Προεδρείου και Επιτροπών, σύμφωνα με τον νόμο την πρώτη ή την δεύτερη Κυριακή της νέας θητείας. Καλό κουράγιο ευχόμαστε στους δημοτικούς συμβούλους, ειδικά στους νέους. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εξουσιαστές, αλλά υπηρέτες του λαού του Μεγανησίου.

Ακόμα πιο καλό κουράγιο όμως ευχόμαστε σε όλους τους δημότες.