Ενημέρωση Δημοτικής Παράταξης «Μεγανήσι για Όλους» και βίντεο για τις Συνεδριάσεις Οικονομικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβούλιου

Αναλαμβάνοντας και επίσημα πια η νέα δημοτική αρχή τη διοίκηση του δήμου, ξεκίνησε τις συνεδριάσεις της  Οικονομικής Επιτροπής και του  Δημοτικού Συμβουλίου.

Η παράταξη μας δεσμεύεται ότι θα ενημερώνει τους δημότες σε καθεμία από αυτές με ανακοινώσεις και βίντεο.

Ξεκινώντας με την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 20/9/2019.

Η 7μελής επιτροπή αποτελείται από :

Παύλο Δάγλα (Δήμαρχο)

Καββαδά Κώστα

Κατοπώδη Διονύση (Αντιδήμαρχο)

Δάγλα Λάμπρο (Αντιδήμαρχο

Μάντζαρη Γρηγόρη

Καββαδά Κατερίνα (Αντιπολίτευσή)

Καββαδά Ελλη (Αντιπολίτευση)

Απόντες από την συνεδρίαση Η κ. Καββαδά Κατερίνα όπου απουσίαζε για λόγους υγείας και ο κος Μάντζαρης Γρηγόρης.

Το κλίμα και το ύφος της συνεδρίασης δεν διέφερε και πολύ από αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Όμως…

Η αυτοδυναμία  και η απαρτία που τώρα πια έχει εξασφαλίσει η δημοτική αρχή ενδυνάμωσε την έπαρση του κου δημάρχου, τον αυταρχισμό αλλά και την πλήρη απαξίωση όχι μόνο στις θέσεις την αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και στην ίδια την παρουσία της. Αναμενόμενο. Τώρα πια δεν υπάρχει η ανάγκη παρουσίας για να εξασφαλιστεί η απαρτία.

Έτσι  καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης νοιώσαμε έντονα περιττή ακόμα και την παρουσία μας.

Η συζήτηση των θεμάτων  οι αποφάσεις και η θέση μας καταγράφεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 ακολούθησε η 23η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγανησίου με αρκετά σημαντικά θέματα.

Η παράταξη μας, πρόβαλε τις θέσεις της και κατέθεσε τις προτάσεις της σε όλα τα θέματα.

Δεν συζητήθηκαν όσα αφορούσαν τη συγκρότηση των επιτροπών λόγω απουσίας όλων των μελών της παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.

Καταθέσαμε προ ημερήσιας ερωτήματα προς τον κο Δήμαρχο σχετικά με:

1)      Την προκήρυξη του μόνιμου ιατρού και σε τι στάδιο βρίσκεται και τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να μην αποσπαστούν πάλι οι αγροτικοί ιατροί που θα έρθουν στο νησί.

2)      Γιατί ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου δήλωσε ότι ο Δήμος Μεγανησίου δεν έχει στείλει λίστα με τα έργα που επιθυμεί να πραγματοποιηθούν από το Λιμενικό Ταμείο.

3)       Ρωτήθηκε ο κος Δήμαρχος αν έχει έρθει καταγγελία (για την οποία εμείς ενημερωθήκαμε) για τον σκουπιδότοπο από κάτοικο της περιοχής  και το αρνήθηκε.

Συγκεκριμένα, εκτός των τυπικών θεμάτων (11 στο σύνολο) τα οποία και ψηφίσαμε  :

1.Καταψηφίσαμε την 1η Αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος  με την οποία  διαγράφηκε από το Τεχνικό Πρόγραμμα ο τίτλος του έργου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΤΩΜΕΡΙΟΥ  και τα χρήματα που προορίζονταν γι αυτό, δηλαδή 40.000,00 €,  θα χρηματοδοτήσουν το έργο ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΤΩΜΕΡΙΟΥ.

 Εξηγήσαμε γιατί θεωρούμε  τον Περιφερειακό Κατωμερίου θέμα ζωτικής σημασίας για τον οικισμό και  επιπλέον δηλώσαμε την απογοήτευση μας για την εξέλιξη που είχε αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο διαμορφώθηκε μετά από ευρεία   συνεννόηση και συμμετοχή μελών του προηγούμενου Δ.Σ.

Αναρωτηθήκαμε που βρέθηκαν ξαφνικά οι 50.000,00€ που προορίζονται για το Σπαρτοχώρι και τι αφορούν όπου και πήραμε την απάντηση ότι θα γίνει ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΠΑΡΤΟΧΩΡΙΟΥ  με αλλαγή του κεντρικού αγωγού ύδρευσης και επιπλέον αλλαγή του πλακόστρωτου της αγοράς  με κυβόλιθους.

Η αντίδραση μας στους κυβόλιθους ήταν έντονη και ζητήσαμε άμεσα να ερωτηθεί και το Τ.Σ Σπαρτοχωρίου.

Επιπλέον προτείναμε η οποιαδήποτε ανάπλαση  που αφορά στην αλλαγή  των πλακόστρωτων θα πρέπει να γίνει κατόπιν μελέτης από ειδικούς σε τέτοια θέματα αρχιτέκτονες προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι καλαίσθητο, λειτουργικό και να ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα των οικισμών μας.

Η Αναμόρφωση  << πέρασε >> με ψήφους 6-3

2. Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της 1ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού όπου ψηφίσαμε τους κωδικούς που αφορούσαν τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ  και τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου.

Δεν ψηφίσαμε μόνο 3 κωδικούς, δηλαδή αυτούς που αφορούσαν την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και επιπλέον μια εγγραφή 11.000,00 € για προμήθεια μεταλλικού στεγάστρου στο Σπαρτοχώρι, στο λιμάνι Σπήλια.

Εξηγήσαμε στο σώμα ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την τοποθέτηση του στεγάστρου, θεωρούμε όμως απαραίτητο να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που θα τοποθετηθεί ( Λιμενικό Ταμείο & Κτηματική) και εφόσον ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο , το οποίο και ζήτησε από το Δήμο Μεγανησίου λίστα με έργα που θα θέλαμε να χρηματοδοτήσει, να το εντάξει στα έργα.

Αν ο χώρος ανήκει στο Δήμο Μεγανησίου (πράγμα αδύνατο) δηλώσαμε ότι δεν έχουμε αντίρρηση για την προμήθεια αρκεί να γίνει με ξεκάθαρες και νόμιμες διαδικασίες.

3.Για το θέμα του Καθορισμού των τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, που αφορούσε την εισαγωγή  ΖΩΝΩΝ στον τρόπο κατανομής των τελών.

 Συγκεκριμένα ζητήσαμε για φέτος τη δημιουργία ΖΩΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Υ.Ε τα οποία και παράγουν το μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων και εκμεταλλεύονται χώρο ενοικιαζόμενο που δεν υπάρχει στο τιμολόγιο της ΔΕΗ .

.Σε αυτή τη ζώνη θα <<χρεωθούν >>   κατά προσέγγιση 2.500 τμ  από τα 19.568 τμ που έχουν επαγγελματικό τιμολόγιο με  μια μικρή αύξηση η οποία αντίστοιχα θα  φέρει  μείωση στο οικιακό τιμολόγιο.

Επιπλέον ζητήσαμε στα έσοδα των τελών ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ  να υπολογισθεί,  εκτός  των επιπλέον τελών που ήδη υπολογίζονται (ΤΑΠ και Παρεπιδημούντων),   και το τέλος 2,20 επί των ακαθαρίστων εσόδων του Τουριστικού Καταφυγίου Βαθέος που εισπράττει ο Δήμος.

Θεωρούμε ότι τα χρήματα  από αυτό , που δεν προορίζονται για ειδικό σκοπό, πρέπει να υπολογισθούν πάνω στα έσοδα των τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού μειώνοντας έτσι αντίστοιχα ακόμη περισσότερο  το οικιακό τιμολόγιο.

Και εδώ  ψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου με 6 υπέρ και 3 κατά και τα τέλη έμειναν ως έχουν.

4. Για τον καθορισμό των τελών ύδρευσης προτείναμε την δημιουργία μιας  επιπλέον κλίμακας για όσους καταναλώνουν περισσότερα από 300 κυβικά προκειμένου να είναι αποτρεπτική η τιμή για υπερκατανάλωση και αλόγιστη χρήση του νερού σε κήπους βιλών.

Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση μας και ενημερωθήκαμε ότι για τις υπερκαταναλώσεις θα υπάρξει << κόπτης>> στο νερό.

Παρ’ όλα αυτά ζητήσαμε από τον Πρόεδρο άμεσα να μεριμνήσει ώστε  το Δημοτικό Συμβούλιο να επεξεργαστεί εκ νέου τον Κανονισμό Λειτουργίας της Υπηρεσίας Ύδρευσης μια που κάθε χρόνο διαμορφώνονται και νέα δεδομένα.

5) Στο θέμα της ενοικίασης για το σπίτι του γιατρού επιμείναμε ότι θα πρέπει να διατεθεί ο χώρος που  έχει παραχωρηθεί στην αστυνομία. Γι αυτό το θέμα είχε παρθεί απόφαση με 5-3 υπέρ από το δημοτικό συμβούλιο την οποία η δημοτική αρχή αγνόησε.

Σε όλα τα θέματα υπήρξε παρέμβαση από τα μέλη της παράταξης μας και προτάσεις  που δεν φάνηκαν όμως να προβληματίζουν  αφού όπως πολλές φορές μας θύμισε  ο δήμαρχος “Ο λαός Μίλησε”.

Η Παράταξη μας πάντα θα είναι εδώ, να καταγράφει τις ανάγκες του νησιού μας και να τις μετατρέπει σε προτάσεις εφικτές και ρεαλιστικές σε συνεργασία με όλους τους φορείς και όλους τους συνδημότες μας.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Ακολουθεί το βίντεο από το Δ. Σ.