Πραγματοποιήθηκε το 11ο Συνέδριο Μικρών Νησιών στην Ιθάκη.

cof

Πλήθος αιρετών και ειδικών του τουρισμού (και όχι μόνο) συμμετείχε και παρακολούθησε τις εργασίες του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μικρών Νησιών που πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη, από 4-6 Οκτωβρίου 2019. 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣ & ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΑΝΙΤΣΑ

ΣΤΟ 11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΜΝ

Αξιότιμοι σύνεδροι, κυρίες και κύριοι,

Ο Δήμος Ιθάκης υποδέχεται με χαρά το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Μικρών Νησιών.

Για μια ακόμα φορά ο αυτοδιοικητικός, ο ακαδημαικός, ο πολιτικός και ο επιχειρηματικός κόσμος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει πάνω στη σύγχρονη όψη των ελληνικών Μικρών Νησιών, τις μοναδικότητες και τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, την ζωτικής σημασίας μόνιμη και ασφαλή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, βέλτιστες πρακτικές διοίκησης και ανάπτυξης, σκέψεις για τους νέους, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και όλα όσα μας απασχολούν.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις, να πάει δηλαδή πέρα από τις διαπιστώσεις σε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτεινόμενες Δράσεις και Πολιτικές για τα Μικρά Νησιά, αξιοποιώντας έτσι στο έπακρο αυτόν τον διάλογο.
Πολλοί φαντάζονται πως τα “Μικρά Νησιά”, σαν όρος, δηλώνει κάτι που είναι περίπου όπως όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, απλώς λίγο μικρότερου μεγέθους! Ότι δηλαδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είτε στην καθημερινότητα των κατοίκων, είτε στην ανάπτυξή τους είναι λίγο ως πολύ τα ίδια και άρα εμπίπτουν στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι έχουν ταυτίσει την έννοια του “Mικρού Νησιού”με μια εσαεί εξαρτώμενη κοινωνική και οικονομική οντότητα, καταδικασμένη εκ προιμίου στην απομόνωση και τον μαρασμό.

Η αλήθεια δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά. Τα τελευταία χρόνια μέσα από τις συνεργασίες που είχαμε με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και άλλους θεσμικούς μας εταίρους στην Δημόσια Διοίκηση φάνηκε καθαρά η ανάγκη να τροποποιήσουμε πολλά πράγματα, κοινωνικά και θεσμικά.
Κοινωνικά, ξαναβρίσκοντας την αυτοπεποίθησή μας, αναπτύσσοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας, αποκτώντας δυνατούς συμμάχους, προωθώντας την εξωστρέφεια, αλλά και τα μοναδικά μας ποιοτικά γνωρίσματα σε όλα τα μέτωπα.
Θεσμικά, διορθώνοντας ό,τι μας κρατάει πίσω, καινοτομώντας, προτείνοντας νομοθετημένες λύσεις όχι μόνον σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όλα αυτά τα θέματα περιμένουμε να αναδειχθούν με επάρκεια και επιστημονικότητα σε αυτό το συνέδριο, που είναι ανοιχτό σε όλες του τις διαδικασίες για την τοπική κοινωνία, ώστε οι κάτοικοι της Ιθάκης να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των θέσεων για το νησί τους, αλλά και για όλα τα Μικρά Νησιά.

Πέρα από αυτό, όμως, θέλουμε να πετύχουμε και έναν άλλο στόχο: την προβολή και την ευρεία δημοσιοποίηση των προβλημάτων, των δυσκολιών, αλλά και των προτάσεων των Μικρών Νησιών στην Κοινωνία, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να ενημερώσουμε τους πολίτες για την νέα κατάσταση των πραγμάτων στον 21ο αιώνα.
Και λέω νέα κατάσταση γιατί “Μικρά Νησιά” και “Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι” ειδικότερα δεν σημαίνει μόνο υψηλότερο βαθμό δυσκολίας για τους μόνιμους κατοίκους τους, που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της αυταπάρνησης προκειμένου να μείνουν πάνω στα νησιά μας και να διατηρήσουν μια ομαλή ροή ζωής.
Σημαίνει πλέον και ευκαιρίες ανάπτυξης, βελτίωσης, καινοτομίας.
Η “υπαρξιακή αυτοτέλεια” των Mικρών Νησιών, που για τόσα πολλά αποτελεί τροχοπέδη, για άλλα τόσα και περισσότερα μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για πρωτοπόρες λύσεις, αλλά και νέους, σύγχρονους δρόμους κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, σε τομείς όπως είναι η Ενέργεια, ο Τουρισμός και το Περιβάλλον.

Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών είναι ένας από τους θεσμούς που όλα αυτά τα χρόνια αφουγκράζεται τα Μικρά Νησιά και δημιουργεί ευκαιρίες συνάντησης, συζήτησης και συνεργασίας για όλα αυτά τα θέματα.

Εύχομαι καλή διαμονή στους εκλεκτούς επισκέπτες μας και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.
Σας ευχαριστώ.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ