«Μεγανήσι για όλους»: ανακοίνωση για την 25η και 26η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγανησίου

 Ανακοίνωση  για την 25η και 26η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγανησίου 

Δύο Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγανησίου πραγματοποιήθηκαν  το Σάββατο 9 Νοεμβρίου   2019 :

  1. Η  25η Ειδική Συνεδρίαση με θέμα  την κατάρτιση και την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2020  και

 

2.Η 26η Συνεδρίαση με κύρια  θέματα τις επικαιροποιήσεις των Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Δήμου Λευκάδας και του Δήμου Μεγανησίου

 

Η Παράταξη μας, πρόβαλε τις θέσεις της και κατέθεσε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις  της στην πρώτη συνεδρίαση ενώ στη δεύτερη συνεδρίαση θέσαμε αρκετά ερωτήματα προς τους κυρίους Αντιδημάρχους αφού ο κύριος Δήμαρχος αποχώρησε <<για ταξίδι>> όπως ανέφερε.

 

Παρόντες ήταν 11 σύμβουλοι με τον Κώστα Αυγερινό να έχει πάρει θέση στη Μείζονα αντιπολίτευση μετά την παραίτηση του Γ. Δάγλα για προσωπικούς λόγους.

 

Αναλυτικότερα:

 

  1.   25η Ειδική Συνεδρίαση με θέμα  την κατάρτιση και την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2020

 

Η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού ήταν σχετικά σύντομη και η παρουσία του από την πλευρά του Δημάρχου επιγραμματική και αρκετά συνοπτική θα λέγαμε.

Παρούσα και η υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας όπου όμως δεν είχε και πολύ ενεργό ρόλο αφού ο Δήμαρχος δεν της άφηνε και πολλά περιθώρια.

 

Η παράταξη μας στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού αφού τοποθετήθηκε γενικά στην φιλοσοφία της δημοτικής αρχής με έναν προϋπολογισμό από τον οποίο  απουσιάζουν σημαντικά έργα ανάπτυξης όπως οι Βιολογικοί, οι περιφερειακοί δρόμοι αλλά και άλλα σημαντικά έργα όπως η επαναλειτουργία του ΚΕΠ  αναφέρθηκε κατόπιν,  πιο συγκεκριμένα, σε κάποιους κωδικούς και σε θέματα που προκαλούν απορίες.

Γενικότερα υπήρξαν πολλά αδιευκρίνιστα στοιχεία που μας δίνουν την αίσθηση ότι  πρόκειται για έναν προϋπολογισμό η σύνταξη του οποίου έγινε βιαστικά και κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα της δημοτικής αρχής. Πιο συγκεκριμένα:

 

Στα Έσοδα καταθέσαμε εγγράφως σημαντικές παραλείψεις που αφορούσαν έσοδα τα οποία εισπράττονται στο Δήμο βάσει συμβάσεων ή /και διατάξεων. Πιο συγκεκριμένα έλειπαν   :

 

1.ΚΑΕ 0111: ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ

6.700,00 μίσθωμα ΡΟΚΑ

 

2.ΚΑΕ 1694: ΕΣΟΔΑ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ  ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ

                    4.000,00 (ΚΑΝΤΙΝΕΣ, ΟΜΠΡΕΛΟΞ. ,ΘΑΛΑΣ. ΜΕΣΑ, ΚΑΤΑΣΤΗΜ.)

3.ΚΑΕ 0523:ΤΕΛΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ :

να υπολογισθεί το ποσό των 2000,00€ περίπου.

 

4.Και τέλος το ποσό των 7.500,00 € που υπάρχει στα έξοδα, ΚΑΕ 10.6231.002

πρέπει να περαστεί και στα έσοδα αφού το εισπράττουμε από την ΠΛΟΥΣ ΟΔΥΣΣΕΑ πριν το αποδώσουμε.

 

Η απάντηση του Δημάρχου στα όσα αναφέραμε ήταν ότι τα συγκεκριμένα δεν πέρασαν στον προϋπολογισμό γιατί  <<υπάρχει ταβάνι εσόδων!!!>>  με έντονη αντίδραση από την παράταξη μας ότι δεν μπορεί ο Δήμος στον προϋπολογισμό του να μην περνάει Έσοδα που σε τελευταία ανάλυση είναι μισθώματα από την περιουσία του.

 

Παρ’ όλα αυτά πήραμε την απάντηση ότι στην πρώτη αναμόρφωση θα περάσουν!!!

 

Στον προϋπολογισμό εξόδων κάναμε κάποιες παρατηρήσεις και βέβαια εισπράξαμε για πολλοστή φορά την απάντηση του Δημάρχου ό, τι  έχει φρέσκια λαϊκή εντολή.

Ενδεικτικά και μόνο προκειμένου να φανεί ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού επισημάναμε τα ακόλουθα:

 

Στις Υπηρεσίες Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης όπου υπάρχει μόνο ένα όχημα και πέρυσι είχαν προϋπολογιστεί τα ποσά:  5.000 για συντήρηση και επισκευή και 5.000 για ανταλλακτικά, σύνολο 10.000€

φέτος υπάρχουν τα ποσά 15.000 και 8.000 € αντίστοιχα. Σύνολο 23.000€.

Μήπως να πάρουμε καλύτερα ένα νέο όχημα;;;  Θα κοστίσει πολύ λιγότερο!!!

 

Στις ίδιες υπηρεσίες !!! υπάρχει και το ποσό των 10.000€ για ΥΛΙΚΟ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ , ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, Προμήθεια λοιπού υλικού

Κάτι που μας άφησε πραγματικά άφωνους γιατί οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ένα τέτοιο ποσό σε τέτοιο είδος.

Και βέβαια τα ποσά που αφορούσαν έργα του Τεχνικού προγράμματος που δεν τα ψηφίσαμε και απορήσαμε για την αναγκαιότητά τους, δεν μπορούμε να τα δεχτούμε.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΟΔΑ: Τι αφορούν; Που δαπανήθηκαν οι 8.000 το 2019; Γιατί ο κωδικός από 18.000  αυξήθηκε στις 31.780 για το 2020;

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ: Θίξαμε για ακόμα μια φορά την τακτική του δημάρχου να  προϋπολογίζει ποσά που επιτρέπουν απευθείας αναθέσεις ενώ γνωρίζει ότι αυτά δεν επαρκούν για την μεταφορά των σκουπιδιών.

Τον κατηγορήσαμε ευθέως για την έλλειψη σχεδιασμού για την συνολική αντιμετώπιση της απομάκρυνσης των σκουπιδιών, χωρίς μελέτη κόστους μεταφοράς ανά τόνο, και χωρίς πρόβλεψη για το μεσοδιάστημα έως την εγκατάσταση του εργολάβου.

Ρωτήσαμε που είναι η αποκατάσταση που προεκλογικά (17/4/2019)  είχε ανακοινώσει με δελτίο τύπου κατηγορώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση που δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό και γι αυτό δεν έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Από τότε έχουν περάσει 7 μήνες.

Το χώσιμο και το σπρώξιμο  σκουπιδιών  με ποιες διαδικασίες πληρώνονται;

Και τέλος απαιτήσαμε να ξαναμπούν οι κάμερες και να κλειδώνει  ο χώρος του σκουπιδότοπου όπως ορίζει ο νόμος.

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν άσκοπη σπατάλη δημοσίου χρήματος χωρίς τα αποτελέσματα που απαιτούνται.

Ο Δήμαρχος σε αυτό το σημείο αντέδρασε όπως μας είχε συνηθίσει. Όπως αντιδράει  χρόνια τώρα κάθε φορά που δεν του αρέσουν αυτά που ακούει.

Με προσβλητικό, υποτιμητικό και ειρωνικό τρόπο προκάλεσε την έκρηξη των συμβούλων της αντιπολίτευσης και του ίδιου του πρόεδρου ο οποίος μάταια προσπαθούσε να τον επαναφέρει στην τάξη  και αναγκάστηκε να διακόψει για λίγα λεπτά το συμβούλιο.

Να πούμε ότι την ώρα που διαμαρτύρονταν ο δήμαρχος στα μέσα δικτύωσης κυκλοφορούσαν φωτογραφίες όπου ο εργολάβος κουβαλούσε μπάζα και χώμα στον σκουπιδότοπο. Να θυμίσουμε ότι η ανάθεση για την μεταφορά έγινε στις 7 Νοέμβρη όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος.

Γι αυτό και η παράταξη μας κατέθεσε αίτηση αυτοψίας.

Σε αυτό το σημείο επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας για αλλαγή του νόμου περί σκουπιδότοπων που επιτρέπεισυμπράξεις δήμων προκειμένου να δημιουργήσουνδικούς τους ΦΟΔΣΑ !!!

Στο τέλος βέβαια ο Προϋπολογισμός << πέρασε>> με 6 ψήφους υπέρ, 3 κατά , 1 λευκό ( ο κος Κονιδάρης)  και 1 παρών ( ο κος Αυγερινός).

 

 

  1. 26η Συνεδρίαση με κύρια  θέματα τις επικαιροποιήσεις των Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Δήμου Λευκάδας και του Δήμου Μεγανησίου

 

Η  παράταξή  μας έθεσε αρκετά ερωτήματα και σε κάποια από αυτά πήραμε απαντήσεις ενώ όπως αναφέραμε ο κύριος Δήμαρχος σε αυτή τη συνεδρίαση έλειπε.

 

Πιο συγκεκριμένα ρωτήσαμε :

 

  1. Τι γίνεται με την πρόσληψη ενός υπαλλήλου με σύμβαση ορισμένου χρόνου , 8 μηνών, στην υπηρεσία Ύδρευσης και εκφράσαμε την ανησυχία μήπως χαθεί η θέση λόγω καθυστέρησης.

Ζητήσαμε  να βιαστεί  η υπηρεσία στις ενέργειες της.

Ο Αντιδήμαρχος κος Δάγλας μας απάντησε ότι θα το δεί το θέμα.

 

2.Ρωτήσαμε τι γίνεται με το << κλείσιμο >> του ταχυδρομείου στο Μεγανήσι  και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί  κυρίως με τις συντάξεις των ηλικιωμένων.

Προτείναμε στο Σώμα ο Δήμος Μεγανησίου να καλύψει με δικά του έξοδα την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού προκειμένου να λειτουργήσει εκ νέου.

Η πρόταση μας βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία των συμβούλων κάτι πραγματικά ενθαρρυντικό.

 

3.Θέσαμε εκ νέου το θέμα της ένταξης μας στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί λαμβάνοντας αφορμή από έγγραφο που παραλάβαμε από το Λιμενικό Ταμείο όπου μας μιλά για παραλήψεις του Δήμου Μεγανησίου που καθυστερούν την διαδικασία.

 

4.Με αφορμή τη δράση για ενημέρωση στην Ανακύκλωση που έγινε στα σχολεία του νησιού μας και στη Λευκάδα σε δημόσιους χώρους ζητήσαμε, εφόσον είναι δυνατό, να γίνει μια ενημέρωση και στο νησί μας κάνοντας έτσι κάποια δειλά βήματα αρχής.

Η Παράταξη μας άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα βλέποντας την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής.

 

5.Ρωτήσαμε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας αν λειτουργούν οι Υπόγειοι κάδοι στο Σπαρτοχώρι και μας είπε ότι λειτουργούν μόνο όταν καλύψουν τα φωτοκύτταρο του Δημοτικού Φωτισμού!!!.

 

6.Θέσαμε πάλι ερώτηση για τη θέση του Γενικού Γιατρού και την τοποθέτηση  των δύο αγροτικών γιατρών όπου ο Πρόεδρος του Δ.Σ κος Κατωπόδης μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει και για το καθεστώς της προκήρυξης της θέσης του Γ.Γ.

Συμφωνήσαμε ότι το συγκεκριμένο είναι ένα πρωτεύον  θέμα  και  πρέπει να μας βρεί όλους ενωμένους και συντονισμένους στις ενέργειες μας.

7.Θέσαμε ερωτήματα για θέματα καθημερινότητας στους αντιδημάρχους που αφορούν στην κατάσταση των οδικού δικτύου μετά την τελευταία κακοκαιρία, σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε επικίνδυνα σημεία και φυσικά στην ενημέρωση του αντιδημάρχου για ρίψη βοθρολυμάτων σε φρεάτιο στο Βαθύ. Σε αυτό το σημείο απαιτήσαμε την άμεση επέμβαση του Υγειονομικού και την λήψη μέτρων (σφράγισμα-πρόστιμοο) όπως και τον έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία όλων των φρεατίων και στα τρία χωριά.  Είναι για μας όχι μόνο ζήτημα υγείας και ποιότητας ζωής,  αλλά και τουριστικής ανάπτυξης.

  1. Ενημερώσαμε το δημοτικό συμβούλιο για τις ενέργειες που κάναμε προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις σε αίτημα που έχουμε καταθέσει στον Δ. Μεγανησίουγια τρίτη φορά για τα στοιχεία που αφορούν τη μεταφορά των σκουπιδιών.

Κοινοποιήσαμε την αίτηση μας σε εισαγγελέα και συνήγορο του πολίτη

 

 

Τα θέματα των επικαιροποιήσεων των Προγραμματικών Συμβάσεων που αφορούν παλαιότερα έργα πέρασαν ομόφωνα με την ευχή άμεσα να προχωρήσουμε σε νέες προτάσεις …

 

Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουμε πάλι άμεσα όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Δήμαρχος όπου θα συζητηθεί το σημαντικότατο θέμα του ΦΟΔΣΑ βάσει και της νέας νομοθεσίας.

Απ’ ότι φαίνεται μας περιμένουν εκπλήξεις!!!