Από τις δράσεις της Axion Hellas στο Μεγανήσι

Το φωτογραφικό και άλλο υλικό που ακολουθεί το αντλούμε από την σελίδα του f/b της Axion Hellas μιας και δεν υπάρχει επίσημο δελτίο τύπου προς τα site αυτήν την στιγμή, από τον Δήμο ή άλλου. Θα το δείτε πιο κάτω με bold (παχιά) γράμματα.

Ήταν η τρίτη επίσκεψη της Axion Hellas στο Μεγανήσι στο πλαίσιο των κοινωνικών της δράσεων σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές της χώρας.

Στις φετινές της δράσεις το τριήμερο που μας πέρασε στο νησί (και σε Κάλαμο-Καστό) δεν συμπεριλαμβάνονταν μόνο οι ιατρικές εξετάσεις, αν και είχαν την μερίδα του λέοντος από πλευράς συμμετοχής κόσμου, αλλά και σημασίας θα έλεγα.

Υπήρχαν και άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις ωστόσο, όπως μια περιβαλλοντική υπό την αιγίδα της WWF που ωστόσο δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον, μία όμορφη παραδοσιακή παρουσίαση βαφής υφαντικών νημάτων και αργαλειού από την Εθνολόγο κα Ματσέλη, μια θεατρική δράση για παιδιά (παρουσίαση μουσικοχορευτική ενός παραμυθιού).

Τα φλας ωστόσο και το γυναικείο (πρωτίστως) ενδιαφέρον μαγνήτισε η παρουσία της γνωστής σεφ κας Αργυρώς Μπαρμπαρήγου και η επίδειξη και παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων μαζί με την πολυπληθή παρουσία και βοήθεια του Συλλόγου μας Γυναικών.

«Στήσαμε τα ιατρεία στο Μεγανήσι. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους κατοίκους Μεγανησίου αύριο στις 8:00-9:00 για τις μικροβιολογικές εξετάσεις και στις 9:00-15:00 για τα ιατρεία διαφορετικών ειδικοτήτων».

«Πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση γεμάτη ιστορία και παράδοση: «Ο διάπλους από το χθες στο σήμερα στην τέχνη και τη γαστρονομία». Μαζι με τις κατοίκους του Μεγανησίου και τη Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγο στο Μουσείο Μπενέκη-ΝΗΜΑ μάθαμε για την τέχνη του αργαλιού και μαζί με την Αργυρω Μπαρμπαρήγου για τις τοπικές γευστικές παραδόσεις».

«Μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της υπέροχης, παιδικής παράστασης «Το κατόρθωμα του Δάκρυ» υπό την επιμέλεια της θεατρολόγου, Εύχαρις Παπαϊωάννου. Την προηγούμενη μέρα τα παιδιά προετοιμάστηκαν για την παράσταση, μέσα από ένα βιωματικό θεατρικό εργαστήρι βασισμένο σε λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις του τόπου μας».

Να σημειώσουμε ότι το τριήμερο έκανε την εμφάνισή του στο νησί μας ο υφυπουργός Υγείας κος Β.Κοντοζαμάνης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Λευκάδας κο Θ.Καββαδά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κος υπουργός δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα προωθήσει το θέμα της προκήρυξης της θέσης του μόνιμου γενικού ιατρού. Οψόμεθα.

Σημαντικές και ευπρόσδεκτες οι δράσεις εθελοντικής προσφοράς, χωρίς αμφιβολία, ειδικά σε μέρη που έχουν το μειονέκτημα της γεωγραφικής (και όχι μόνο) απομόνωσης όπως τα νησιά. Τις καλωσορίζουμε και τις επικροτούμε.

Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω και δύο μελανά σημεία.

Το πρώτο έχει να κάνει με μια σχετική οργάνωση του πράγματος. Δεν λέω ότι είναι εύκολο να υποδεχτείς και να συντονίσεις τόσο κόσμο και δράσεις, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη και πιο έγκυρη ενημέρωση και προσκλήσεις τόσο προς τους αιρετούς (εκφράστηκαν σοβαρά παράπονα από όλες τις παρατάξεις, αν και το συνηθίζει ο δήμαρχός μας να μην καλεί αιρετούς ως οφείλει- το λέω εκ πείρας), όσο και προς τους δημότες. Το φέισμπουκ φυσικά δεν είναι μέσο δημοσίευσης για έναν επίσημο οργανισμό, ούτε και αποτελεί επίσημη πρόσκληση.

Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να παρατηρήσω έχει να κάνει με τις κρατικές δομές, οι οποίες θα έπρεπε να είναι αυτές -και όχι οι ιδιώτες ή εθελοντές- που θα κάλυπταν τις ανάγκες των πολιτών, ακόμα και τις πιο απομακρυσμένης περιοχής και που θα υλοποιούσαν τέτοιες δράσεις ακόμα πιο συχνά. Ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειμμα κράτους προσπαθούν να μπαλώσουν καταστάσεις δράσεις και πρωτοβουλίες όπως της Axion Hellas και του κου Πατέρα. Και πάλι να είναι καλά οι άνθρωποι.