Ανακοίνωση Κατερίνας Καββαδά για το τελευταίο ΔΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ Σ. ΚΑΒΒΑΔΑ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

 

Αναφορικά με το θέμα της συμμετοχής του Δήμου Μεγανησίου στη σύσταση ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) των Δήμων Ακτίου-Βόνιτσας, Λευκάδας και Μεγανησίου, που συζητήθηκε στην 2η συνεδρίαση του 2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγανησίου την 5/1/2020 σας γνωρίζω τα εξής:

Ο δήμαρχος Μεγανησίου παρουσιάζει μονομερώς και με σκόπιμες παραλείψεις στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεγανησίου τα όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό, καθώς και τις θέσεις δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Δάγλα,  διαστρεβλώνοντας ακόμη και το πως ψηφίστηκε από το Σώμα η συμμετοχή του Δήμου Μεγανησίου στον συγκεκριμένο φορέα. Ζητωκραυγάζει και αυτοεπαινείται, ότι έλυσε δια παντός το πρόβλημα των σκουπιδιών, αναφέροντας και ονομαστικά τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ (ενώ ψήφισαν την εισήγησή του για συμμετοχή άνευ όρων στον συγκεκριμένο ΦΟΔΣΑ), αφήνοντας να εννοηθεί σκόπιμα ότι οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά.

Επειδή οι συμπολίτες μας πρέπει να έχουν σαφή και πραγματική εικόνα για το θέμα, εσκεμμένα δε καθυστέρησε η δημοσιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού, για να προβάλει τον δήθεν «θρίαμβό» του, σας ενημερώνω για την πραγματική εικόνα της διαδικασίας και της λήψης της απόφασης.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γεράσιμος Κατωπόδης είχε δεσμευτεί επανειλημμένα, μετά από πιέσεις δημοτικών συμβούλων, για Δημοτικό Συμβούλιο στις 5/1/20 με μοναδικό θέμα τη διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, με την παρουσία μάλιστα και επιστημόνων, μελετητών και γενικά ατόμων που θα κατέθεταν τη γνώση τους, ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια. Η ψήφιση δε του θέματος, με βάση πάντα τη δέσμευσή του, θα λάμβανε χώρα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Η εισήγηση του δημάρχου ήρθε στο συμβούλιο για έγκριση ή μη.

Έγινε όμως το εξής, πρωτάκουστο για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης: Λίγες ημέρες πριν κάλεσε ο Δήμαρχος Λευκάδας τους δημοτικούς συμβούλους Μεγανησίου να μας ενημερώσει, προφανώς λόγω ανεπάρκειας σε γνώση του θέματος του δημάρχου Μεγανησίου. Και μάλιστα το αρχικό σενάριο ήταν να ενημερωθούν σε διαφορετικές συναντήσεις οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πράγμα που δεν έγινε μετά από διαμαρτυρίες συμβούλων, και πραγματοποιήθηκε ενιαία συνάντηση.

Τα κύρια σημεία της τοποθέτησης μου στη 2/2019 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγανησίου ήταν τα εξής:

Αρχικά, ο δήμαρχος Μεγανησίου έπρεπε να έχει αναθέσει εδώ και καιρό σε ειδικό επιστήμονα συγκριτική μελέτη για το τι είναι πιο συμφέρον για το δήμο μας, αναφορικά με τη συμμετοχή του σε ΦΟΔΣΑ (Πιθανώς να υπήρχαν καλύτερες οικονομικές προσφορές από άλλους ΦΟΔΣΑ).

Δεδομένου ότι η ήδη δημοπρατημένη Μονάδα ΠροεπεξεργασίαςΑπορριμμάτων και Κομποστοποίησης (ΜΟ.Π.Α.Κ. )στη Λευκάδα θα λειτουργήσει σε τρία με τρισήμισι χρόνια το νωρίτερο, δηλαδή χωρίς ενστάσεις από υποψήφιους αναδόχους, (θα έχει τελειώσει η θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής), για μας κυρίαρχο θέμα είναι το τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα μέχρι τότε.

Ο Δήμος Λευκάδας με την απόφασή 462/23-12-2019 του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας συμμετέχει στον συγκεκριμένο ΦΟΔΣΑ αφού όμως είχε λάβει γραπτή απάντηση σε αίτησή του με την 8/8-11-2019 απόφαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης 3ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από για υποδοχή 12000 τόνων απορριμμάτων ανά έτος στον ΧΥΤΑ Παλαίρου (ήδη τα δεματοποιημένα απορρίμματα της Λευκάδας είναι περίπου 18000 τόνοι και η ετήσια παραγωγή 18000-20000 τόνοι). Ο ετήσιος όγκος των απορριμμάτων Μεγανησίου είναι 800 – 1000 τόνοι.

Η σύμβαση, δηλαδή η δέσμευση του Δήμου μας, θα ισχύει για 30 χρόνια. Το διοικητικό συμβούλιο του φορέα είναι πενταμελές με 2 εκπροσώπους του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, 2 εκπροσώπους του δήμου Λευκάδας και 1 εκπρόσωπο του δήμου Μεγανησίου.

Στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Λευκάδας και Ακτίου-Βόνιτσας αναφέρεται σαφώς ότι στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ η θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου θα εναλλάσσονται κάθε δύο χρόνια αποκλειστικά μεταξύ των εκπροσώπων Δήμων Λευκάδας και Ακτίου- Βόνιτσας, γεγονός που αντίκειται στη δημοκρατική λειτουργία διοικητικών συμβουλίων φορέων. Στα διοικητικά συμβούλια ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη εκλέγονται κανονικά με ψηφοφορία από το διοικητικό συμβούλιο.

Επειδή βασική μέριμνα όλων μας πρέπει να είναι το συμφέρον του Δήμου μας και η διασφάλισή του με κάθε τρόπο, αντί να καλούμαστε ως δημοτικοί σύμβουλοι να υπερψηφίσουμε μια σύμβαση με πολλά κενά, που αφήνουν το Δήμο μας ακάλυπτο, «εδώ και τώρα», όπως εισηγήθηκε και επέμενε ο κ. Παύλος Δάγλας, έκανα την εξής εναλλακτική πρόταση, εφόσον δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία για απόφασή μας,  με έκκληση στο σώμα να την ψηφίσει:

(*)«Αναβολή του θέματος μέχρι:

Να δοθεί στο Δήμο Μεγανησίου, όπως δόθηκε και στο Δήμο Λευκάδας, έγγραφη διαβεβαίωση απότον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης 3ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ότι θα δέχεται και τα δικά μας απορρίμματα. Επίσης, να αρθεί η προαποφασισμένη και αναφερόμενη στις αποφάσεις των δύο άλλων δήμων εκτόπιση του εκπροσώπου του Δήμου μας από τις θέσεις Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ και αφού περιληφθούν και οι δύο αυτές προϋποθέσεις στη σύμβαση, τότε να επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγανησίου και να το ψηφίσουμε ομόφωνα.»

Σημειώνω εδώ ότι στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεγανησίου (δηλαδή στην ψήφιση της εισήγησης του δημάρχου) δεν υπάρχει καμία αναφορά και κατοχύρωση για τα δύο αυτά σημεία.

 

 

Σε ψηφοφορία λοιπόν τέθηκαν δύο προτάσεις.

1.Η εισήγηση – πρόταση του δημάρχου που αφήνει το Μεγανήσι ακάλυπτο, χωρίς τις ελάχιστες έγγραφες εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις, χωρίς φωνή …το «φτωχό συγγενή» δηλαδή της όλης υπόθεσης, η οποία ψηφίστηκε από τους αναφερόμενους στην ανακοίνωση του δημάρχου δημοτικούς συμβούλους.

2.Η παραπάνω(*) διατυπωμένη πρόταση για αναβολή, παροχή των εγγράφων εγγυήσεων με ενσωμάτωσή τους στη σύμβαση και στη συνέχεια επαναφορά στο συμβούλιο για ψήφιση. Υπέρ αυτής της πρότασης ψήφισαν: Αικατερίνη Σ. Καββαδά, Αυγερινός Κωνσταντίνος, Αργύρη Σοφία, Καββαδά Έλλη, Βρεττός Παναγιώτης και Δάγλας Ανδρέας.

Ας πάψει λοιπόν ο δήμαρχος να παρουσιάζει, λαϊκίζοντας, όπως τον συμφέρει την κατάσταση. Ας μην παραποιεί τις διαδικασίες αποφάσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά της εισήγησής του «που θα σώσει μια για πάντα το νησί από τα σκουπίδια». Ας σταματήσει να καυχιέται για την παράδοση άνευ όρων, τη δική του και του Δήμου μας στους δύο άλλους δήμους. Ας καταλάβει, ότι είναι δήμαρχος όλου του Μεγανησίου. Ας πάψει να συμπεριφέρεται σαν εντεταλμένος αντιδήμαρχος των άλλων δύο δημάρχων. Αυτοί έχουν κατοχυρώσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των δήμων τους.

Οι υπόλοιποι λοιπόν έξι σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ του συμφέροντος του Μεγανησιού και τη διασφάλισή του με κάθε τρόπο. Αντιτάχθηκαν στην άνευ όρων παράδοσή του. Ψήφισαν υπέρ της ισότιμης συμμετοχής και αντιμετώπισής του.

Εσείς δήμαρχε και οι επτά «καλοί» δημοτικοί σύμβουλοι γιατί το κάνατε;