Το Υπουργείο παίρνει από τους Δήμους τα λιμάνια – Δήλωση Υπουργού Ναυτιλίας

(Πηγή: airetos.gr)

Το Υπουργείο παίρνει από τους Δήμους τα λιμάνια – Δήλωση Υπουργού Ναυτιλίας

« Προωθούμε αλλαγές στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την ένταξη των λιμένων που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο Δήμων και Κοινοτήτων υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

Κι όμως, δεν πρόκειται για φήμη ή  “fakenews”.  Είναι επί λέξει η δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής, Γ. Πλακιωτάκη,στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, όπως καταγράφεται στο από 23.1.2020επίσημο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου του.

 

Η κυβερνητική εξαγγελία ισοδυναμεί, με άλλα λόγια, με κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, αφού το Υπουργείο θα ασκεί τις αρμοδιότητές τους.Να σημειωθεί ότι εδώ και εβδομάδες είχαν κυκλοφορήσει σχετικά δημοσιεύματα περί αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης των λιμανιών, τώρα όμως η σαφής δήλωση του Υπουργού ξεκαθάρισε το τοπίο.

Θεσμικά, η εξέλιξη κινείται στην αντίστροφη φορά της Αποκέντρωσης, καθώς προαναγγέλλει αφαίρεση μίας εκ των σημαντικότερων αρμοδιοτήτων που σήμερα ασκεί η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση σε πλείστες περιοχές της Χώρας.

Πρακτικά, εγείρει σωρεία ερωτημάτων για την επόμενη ημέρα μετά την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.  Ιδίως για την τύχη των πόρων και εν γένει εσόδων και περιουσιακών στοιχείωντους, αλλά και για το μέλλον του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες σε αυτά με όποια σχέση, των συμβάσεων, διαγωνισμών, έργων εν εξελίξει κ.ο.κ.

Πολιτικά, έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται διαρκώς εδώ και μήνες από τα χείλη άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως του Γ. Γεραπετρίτη, του Π.Θεοδωρικάκου και του Θ. Λιβάνιου.  Η δυσαρμονία προκαλεί προβληματισμό για το εάν όντως υπάρχει κεντρικό σχέδιο υπέρ της Τ.Α. ή έκαστος Υπουργός αυτοσχεδιάζει. Θα “κατέβει” το 80% των αρμοδιοτήτων του Κεντρικού Κράτους στους ΟΤΑ ή θα “ανέβουν” στα Υπουργεία μέχρι και αρμοδιότητες που σήμερα ασκεί η Τ.Α.;

 

Επισημαίνεται ότι από την ημέρα της Ανακοίνωσης (23η Ιανουαρίου) μέχρι και τη στιγμή σύνταξης του παρόντος, δεν έχει υπάρξει συλλογική απάντηση της Τ.Α. στην επίσημη δήλωση  ότι οι λιμένες που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Δήμων θα ενταχθούν στο Υπουργείο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης σε νησιά και παραθαλάσσιους Δήμους ανά την Ελλάδα (ιδίως σε Κρήτη και Δήμους του Αιγαίου) έχουν ήδη πάρει φωτιά, προβάλλοντας την είδηση για σχέδιο κατάργησης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

 

Περαιτέρω, στην ίδια ομιλία, υπήρξε αναφορά και στα δέκα περιφερειακά λιμάνια, με εξαγγελία ότι θα καταργηθεί το μοντέλο των υποπαραχωρήσεωνΥπενθυμίζεται  ότι πρόκειται για τα Λιμάνια που δεν διοικούνται από Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αλλά είναι Ανώνυμες Εταιρείες (Οργανισμοί Λιμένων) υπό το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή της Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Πάτρας, Ηρακλείου, Βόλου, Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Καβάλας και Κέρκυρας.

Ο Υπουργός δήλωσε:  « Στο λιμενικό τομέα, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες βιωσιμότητας για κάθε ένα από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια και μέσα στο 2020 προχωράμε στο διαγωνιστικό μέρος,  εκκινώντας από τα λιμάνια εκείνα που ήδη γνωρίζουμε πως έχουν προκαλέσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Με τον τρόπο αυτό, αντί για το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, που όπως ευθύς εξ αρχής είχα δηλώσει, έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο δεν θα απέδιδε, διασφαλίζουμε την ανάπτυξη κάθε λιμανιού, με βάση τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητές του »