Δελτίο τύπου (;) δημάρχου για τον ΣΜΑ (και ένας δικός μας σχολιασμός).

Η γνωστή τακτική του Δήμου μας συνεχίζεται, να μην υπάρχουν δηλαδή κανονικά δελτία τύπου, αλλά πεταχτά ποσταρίσματα στο φέισμπουκ που μασκαρεύονται «δελτία τύπου», μιας και πλησιάζουν και τα καρναβάλια. Σε ένα από αυτά το οποίο αλιεύσαμε από το ΜΝ ,

αναγράφει:

Αγαπητοί συμπολίτες,
σας ενημερώνουμε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεγανησίου σε συνεργασία με το τμήμα προμηθειών του Δήμου Λευκάδας ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν το έργο ΕΣΠΑ “Προμήθεια εξοπλισμού σταθμού μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)” ύψους 400,000 ευρώ και περιλαμβάνει ένα φορτηγό container, δύο μικρά απορριμματοφόρα και έναν κλαδοτεμαχιστή.

Πρόκειται για μια προμήθεια και επιτέλους ο Δήμος Λευκάδας ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του έργου.

Ο Δήμαρχος Μεγανησίου
Παύλος Δάγλας

Αυτό όμως χρήζει σχολιασμού.

Δεν μπορεί κανείς εδώ παρά να θυμηθεί το κοντινό παρελθόν. Γιατί το έργο αυτό παραδόθηκε στον κύριο Δάγλα ενταγμένο και χρηματοδοτημένο από την δημοτική αρχή του Στάθη του Ζαβιτσάνου και το σέρνει με τις κωλυσιεργίες του 5-6 χρόνια, ενώ κινδύνεψε να χαθεί και οριστικά. Μάλιστα τονίζει την ευθύνη του Δήμου Λευκάδας και των υπηρεσιών του, λες και αυτοί θα έπρεπε να ενδιαφερθούν, να τρέξουν και να βάλουν ως προτεραιότητα το δικό μας έργο!

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που μπορεί εύκολα να προκύψει ως συμπέρασμα για όποιον θέλει να ρίξει μια -βιαστική έστω- ματιά στο κοντινό παρελθόν. Κι αυτό είναι το πρόγραμμα των έργων που πλασάρει ή επιχειρεί να πλασάρει ως δικά του ο κύριος Δήμαρχος, αλλά και κάποιοι από τους συνοδοιπόρους του, και μάλιστα (μερικοί, όχι όλοι) με ύφος χιλίων καρδιναλίων!Να τα θυμηθούμε ένα-ένα, τουλάχιστον τα σημαντικότερα;

1) ΣΜΑ, τα είπαμε παραπάνω, ας μην τα ξαναλέμε, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η δραματική κατάσταση του σκουπιδότοπου είναι γνωστή σε όλους.

2) Μουσείο στο Βαθύ (λαογραφικό). Σχεδιασμός, προεργασία, μελέτη, αλλαγή μελέτης, ένταξη χρηματοδότησης από τον Ζαβιτσάνο. Σήμερα, απλά περιμένουμε…

3)Μουσείο στο Σπαρτοχώρι (ιστορικής διαδρομής). Σχεδιασμός, προεργασία, μελέτη, συντήρηση, αναπαλαίωση, ένταξη και ολοκλήρωση του έργου, από τον Ζαβιτσάνο. Απλά το παρέλαβε ο κος Δάγλας που το κρατάει κλειστό, σαν επτασφράγιστο μυστικό…

4) Μουσείο Κατωμερίου (ναυτικής παράδοσης). Σχεδιασμός, μελέτες, ένταξη, από τον Ζαβιτσάνο. Ακόμα είναι ρημαδιό.

5)Δίκτυο ύδρευσης (αλλαγή εξωτ. και εσωτ. αγωγού, σύστημα τηλεμετρίας, μεγαλύτεροι σωλήνες κτλ). Σχεδιασμός, μελέτες προένταξη από τον Ζαβιτσάνο. Ελπίζουμε να το υλοποιήσει χωρίς καθυστερήσεις ο κος Δάγλας. Εκκρεμεί το θέμα της δικής μας γεώτρησης βέβαια, για την οποία δεν ακούμε κουβέντα.

6) Ιατρείο Κατωμερίου. Παραδόθηκε έτοιμο από τον Ζαβιτσάνο. Ο κος Δάγλας ούτε καν το εγκαινίασε, μη τυχόν και χρειαστεί να πει ποιος το έφτιαξε. Όσο για τον σχεδιασμό του Ζαβιτσάνου να μετατραπεί σε πολυδύναμο, αφήστε καλύτερα, εδώ κοντέψαμε να μην έχουμε γιατρούς!

7) Λιμάνι Αθερινού. Σχεδιασμός, προμελέτη χωροθέτησης από τον Ζαβιτσάνο. Με τον ίδιο μελετητή ο κος Δάγλας πήρε απόφαση χωροθέτησης. Μένει να βρεθούν λεφτά βεβαίως.

8)Περιφερειακοί. Σχεδιάστηκαν και υπάρχουν οι μελέτες. Τμήματα διανοίχτηκαν επί Ζαβιτσάνου. Επί Δάγλα αγνοείται η τύχη τους, πρόσφατα μετέφερε ποσό από σχετικό κωδικό για τους περιφερειακούς, αλλού…

9) Αγροτικός Συνεταιρισμός. Σχεδιασμός, συνεννοήσεις, αποφάσεις και συμφωνία με τους Συνεταιριστές. Χρηματοδότηση 150.000 από τον Ζαβιτσάνο. Ο κος Δάγλας χρησιμοποίησε τα χρήματα για να διαμορφώσει το νέο Δημαρχείο και μετά έλεγε κιόλας ψέματα ότι δεν υπήρχαν! Τον διέψευσε ο ίδιος του ο αντιδήμαρχος και αναγκάστηκε τελικά να τα δώσει με τρία χρόνια καθυστέρηση. Εντωμεταξύ τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους συνεταιριστές είχαν χαθεί…

10)Πλατεία Σπαρτοχωρίου. Σχεδιασμός, μελέτες, συμφωνίες, τα πάντα, ο Ζαβιτσάνος. Με τρομερές αργοπορίες και παλινωδίες, το κτίριο του συνεταιρισμού παραμένει ακόμα εκεί που θα έπρεπε να είναι μια ωραία πλατεία.

11)Μικρότερα έργα, αλλά σημαντικά (περιπατητικό δίκτυο, πηγάδια και διαδρομές νερού, wi-fi, e-meganisi κτλ- όλα του Ζαβιτσάνου) είτε χάθηκαν, είτε προχώρησαν αργά και εντέλει απαξιώθηκαν από τον κο Δάγλα)

12) Αρχαιολογική έρευνα. Αυτή που έβαλε το Μεγανήσι στους διεθνείς επιστημονικούς και αρχαιολογικούς χάρτες και τα ευρήματα της οποίας δεν μπορούν παρά να μας κάνουν περήφανους. Στηρίχτηκε πλήρως και συνεχώς από τον Ζαβιτσάνο, υλικά και ηθικά, ενώ ο κος Δάγλας αδιαφόρησε (μάλιστα έφτασε στο σημείο σε ΔΣ να αμφισβητήσει την ύπαρξη ευρημάτων!). Μόνο πρόσφατα αρχίζουν κάποιοι σύμβουλοί του να δείχνουν ενδιαφέρον. Οψόμεθα.

Όλα αυτά τα έργα/δράσεις και αρκετά ακόμα -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- δεν σχεδιάστηκαν τότε τυχαία! Ήταν ενταγμένα σε ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης με σύνδεση πολιτισμού/πρωτογενούς τομέα/ τουρισμού. Θα μπορούσαμε να γράψουμε και άλλα πολλά, όποιος δεν έχει παρωπίδες μπορεί να τα ψάξει, να τα δει και να κάνει τις συγκρίσεις μόνος του.

Αυτό που όμως δημιουργεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι όλα αυτά τα έργα προσπαθούν με αδέξιο τρόπο σήμερα να τα προβάλουν ως έργα της τωρινής δημοτικής αρχής! Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Η δημοτική αρχή του κου Παύλου Δάγλα ούτε είχε, ούτε έχει σχεδιασμό δικό της, κατά την γνώμη μας. Κινείται εντελώς αποσπασματικά και τυχαία και είναι ευτύχημα που έστω και με όλες αυτές τις παλινωδίες, με όλες αυτές τις καθυστερήσεις και παρά την αδιαφορία, στο τέλος φτάνει να συνειδητοποιεί ότι τα έργα που οραματίστηκε, σχεδίασε, πρότεινε, ενέταξε και προχώρησε η προκάτοχός της δημοτική αρχή ήταν σημαντικά και απαραίτητα για τον τόπο. Ο ίδιος ο κος Δάγλας ούτε έχει σκεφτεί, ούτε έχει σχεδιάσει, πόσο μάλλον να ωριμάσει με μελέτες και να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σημαντικό έργο. Ας ολοκληρώσει λοιπόν, έστω και αργά αυτά που βρήκε από τους προηγούμενους, και να είμαστε και ευχαριστημένοι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.