Μια απευθείας ανάθεση με ερωτηματικά

Στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) του Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ βρήκαμε δύο απ’ ευθείας αναθέσεις του Δήμου Μεγανησίου, μία από καιρό αναμενόμενη, για νέο οδηγό στο Δήμο (την δημοσιεύσαμε νωρίτερα) αλλά και μία δεύτερη που αφορά τη σύνδεση της δεξαμενής στο Ριζοβάνι με τον αγωγό ύδρευσης.

Δείτε την απόφαση για απ’ ευθείας ανάθεση για την δεξαμενή (πατάτε «κατεβάστε το αρχείο στο τέλος της σελίδας»), ΕΔΩ.

Παρατηρήσαμε ότι το ίδιο έργο έχει αναγραφεί 3-4 φορές στο ΚΗΜΔΗΣ και διαγραφόταν με την ταμπέλα «ΜΑΤΑΙΩΣΗ», λόγω προφανώς λαθών (πχ λάθος ΚΑΕ κτλ). Αλλά δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Το σημαντικό είναι ότι το θέμα αποτέλεσε σημείο προστριβής σε πολλά δημοτικά συμβούλια λίγο καιρό πριν, χωρίς να έχει λυθεί.

Τότε, η αδικαιολόγητη βιασύνη του δημάρχου κου Δάγλα να προχωρήσει στην αγορά και τοποθέτηση της δεξαμενής στο Μισοράχι, σε ιδιωτικό μάλιστα χωράφι, δίχως να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες οδήγησε στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στο πάγωμα της διαδικασίας, μιας και δεν υπήρχε μισθωτήριο του χωραφιού αφού το ιδιοκτησιακό ήταν μπλεγμένο και άρα όλη η διαδικασία παράνομη! Το δημοτικό συμβούλιο ουδέποτε προχώρησε σε τέτοια απόφαση έκτοτε.

Αυτό σημαίνει ότι τώρα ο κύριος δήμαρχος κινείται αυτοβούλως προς την κατεύθυνση να προχωρήσει σε εργασίες δίχως να έχει εξασφαλιστεί και κατοχυρωθεί οποιοδήποτε δικαίωμα του δήμου στην τοποθέτηση της δεξαμενής σε εκείνο το σημείο (χώρια όλες οι άλλες παρατυπίες και παραλείψεις στην διαδικασία που θα ήταν κουραστικό να αναφέρουμε). Πολλά τα ερωτηματικά. Το πιο απλό: ποιος εγγυάται ότι αύριο δεν θα έρθει ο Χ (συν)ιδιοκτήτης να απαιτήσει το ξήλωμα και την απομάκρυνση της δεξαμενής από το χωράφι του;

Αναμένουμε και τις θέσεις της αντιπολίτευσης στο θέμα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία έχουν κοντά ποδάρια.