Ανακοίνωση-ενημέρωση Κατερίνας Καββαδά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Σ.ΚΑΒΒΑΔΑ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ»

ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Σύσκεψη μέσω skype που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/3/2020 με θέματα:1. Συζήτηση για την χάραξη στρατηγικής και λήψη επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοιού στο Δήμο Μεγανησίου 2.Σύσταση επιτροπής για την προετοιμασία του Δήμου Μεγανησίου και των υπηρεσιών του σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορωνοιού.

 

Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε με κάλεσμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και όχι του δημάρχου, ως όφειλε, συμμετείχαν εκτος από δημοτικούς συμβούλους ο δήμαρχος, η αγροτική ιατρός και ο αστυνομικός που υπηρετεί στο Μεγανήσι. Η πιεστική πρότασή μου πριν την σύσκεψη για συμμετοχή σε αυτήν αρμοδίων θεσμικών φορέων του Νομού δεν εισακούστηκε.

Ως υπεύθυνο άτομο με χρόνια εμπειρίας και ανιδιοτελούς προσφοράς μου στον τομέα της αυτοδιοίκησης του Νομού Λευκάδας , με κύριο χαρακτηριστικό μου την ειλικρίνεια, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια, για άλλη μια φορά οφείλω, να ενημερώσω με την  ανακοίνωσή μου αυτή, τόσο τους δημότες του Μεγανησίου, όσο και τους θεσμικούς φορείς του νομού για την κατάσταση. Χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλόμου, κάτι που δεν έκανα ποτέ και με έντονο το αίσθημα της ευθύνης ως δημοτική σύμβουλος αλλά και ως άτομο όσον αφορά την κρισιμότητα της κατάστασης και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, θέτω υπόψη σας τα συμπεράσματά μου και τις προτάσεις μου από την συγκεκριμένη σύσκεψη.

Μετά την εισαγωγή του προέδρου Δ.Σ. περί κρισιμότητας της κατάστασης και αναγκαιότητας συντονισμού και λήψης άμεσων μέτρων και την εισήγηση του δημάρχου που είναι και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου, ο οποίος παρουσίασε ιδανική την κατάσταση, ελεγχόμενη, με συνεχή συνεργασία τουκαι επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, με θωρακισμένο το Μεγανήσι απέναντι στον κορωνοιο, και αφού ακολούθησε ενημέρωση από την αγροτική ιατρό, ανέπτυξα τις απόψεις και προτάσεις μου τεκμηριωμένα τοσο με γνώση που εχω αποκομίσειμετα από προσωπικές μου επαφές με επιστήμονες στην πρώτη γραμμή και διοικητικούς φορείς, όσο και με επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Επιγραμματικά λοιπόν σας τα παραθέτω:

  • Η σύσκεψη αυτή έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία δημάρχου, καιρό πριν με συμμετοχή αρμοδίων. Αλλά έστω και χθες έπρεπε να συμμετέχουν υποχρεωτικά στην τηλεσύσκεψη ο αρμόδιος προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Αντώνης Θεοχάρης, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Λευκάδας, έμπειρος στην λοιμωξιολογία ιατρός του Νοσοκομείου, έμπειρος εκπρόσωπος νοσηλευτων του Νοσοκομείου και τυχον λοιποί αρμόδιοι. Στο σημείο αυτό διευκρινίζω ότι σε καμμία περίπτωση δεν υποτιμώ την αγροτική ιατρό που υπερβάλλει εαυτόν για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός νησιωτικού μικρού δήμου χωρίς υποδομές. Και η οποία με απαίτηση και διεκδικηση του δημάρχου έπρεπε να έχει εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας με αντικατάσταση της από άλλον ιατρό κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης.
  • Η ιατρός ενημέρωσε ότι υπάρχει ΥΠΟΠΤΟ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟ ΚΡΟΥΣΜΑ νέου ατόμου,για το οποίο η ίδια ενημερώθηκε την Τρίτη 17/3 το οποίο ήρθε σε επαφή με δύο διαπιστωμένα κρούσματα την Παρασκευή 13/3 στην Αθήνα και το Σάββατο ταξίδεψε με ΚΤΕΛ για Λευκάδα και στη συνέχεια για Μεγανήσι όπου και διαμένει μόνιμα η οικογένειά του. Τι σημαίνει αυτό: Υπάρχει πιθανότητα εντός 14 ημερών να εκδηλώσει συμπτώματα (να νοσήσει), γεγονός που απευχόμαστε όλοι. Άλλη πιθανότητα να είναι θετικός στον ιό χωρίς συμπτώματα, σ αυτή την περίπτωση θα είναι φορέας. Τρίτη περίπτωση να μην συντρέχει καμμία από τις δύο περιπτώσεις. Ηρθε όμως σε επαφή με μέλη της οικογενειας του….και αυτοί με άλλους συνδημότες μας. Όλος λοιπόν αυτός ο κυκλος επαφών θα πρέπει να εντοπιστεί, να γίνει ιχνηλάτηση όπως είπα και στη σύσκεψη και όλες οι επαφές να μείνουν σπίτι για 14 ημέρες για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ λόγους. Και την προβλεπόμενη χρονική από τους αρμόδιους στιγμή να υποβληθούν στο τεστ. Μας ενημέρωσε επίσης ότι αντιμετώπισε αρνητική συμπεριφορά από την οικογένεια στις συστάσεις περί απομόνωσής τους που έδωσε. Αγαπητοί συμπολίτες και φίλοι δεν είναι πανάκεια, δεν είναι κοινωνικά μεμπτό και προσβλητικό για κανέναν…όλοι μπορεί να εκτεθούμε στον ιό. Ίσα ίσα που αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα και συνέπεια τις οδηγίες σας τιμά γιατί δείχνετε ότι έχετε κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα. Αντ ΄αυτου ο δήμαρχος με ανακοινώσεις παραποιεί την πραγματική εικόνα και παρουσιάζει τα πάντα ρόδινα. Η εσωστρέφεια και η παρωχημένη νοοτροπία δεν χωράει στις επικίνδυνες και δύσκολες στιγμές που διανύουμε. Αναλάβετε έστω και αυτή τη στιγμή τις ευθύνες σας, σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και προφυλάξτε τη δημόσια υγεία στο Μεγανήσι και όχι μόνο.
  • Ενδεικτικά πρότεινα κάποια μέτρα που όφειλε να έχει λάβει «χθες» η δημοτική αρχή, δηλαδή ο εξής ένας ο δήμαρχος, γιατί όπως δήλωσε αναλαμβάνει όλη την ευθύνη ο ίδιος και για οτιδήποτε σχετικό με το θέμα να απευθύνονται στον ίδιο. Μετρα όπως:
    • Εξοπλισμός απόλυτης προστασίας εργαζομένων στο δήμο (φόρμες, μασκες , αντισηπτικα, γαντια, κάλυπτρα ποδιώνκλπ) και ειδικότερα: 1.στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο καλείται με την 18659/17-3-2020 εγκύκλιο ΥΠ.ΕΣ. (όπως και όλες οι υπηρεσίες των δήμων) να αναλάβει ακόμη πιο σοβαρό και υποστηρικτικό ρόλο την κρίσιμη αυτή περίοδο. 2. Στους οδηγούς λεωφορείων του δήμου και όχι να διακόπτει τα δρομολόγια. 3. Στους εργαζόμενους στην καθαριότητα 4. Στον χειριστή του ασθενοφόρου και σκάφους διακομιδής ασθενών. 5. Όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο.
    • Στα σημεία εισόδου/εξόδου του νησιού (αυτή τη στιγμή μόνο τα Σπήλια) αμέσως μετα την εξοδο από το φερυμπόουτ σημείο παροχής υλικού αντισηψίας και προστασίας στους εισερχόμενους και εξερχόμενους (αντισηπτικό, μασκα, γαντια)
    • Υποχρεωτική η μάσκα και το αντισηπτικό στην είσοδο των δημοτικών λεωφορείων και η εφαρμογή τους από τους επιβαίνοντες
    • Βασική υποχρέωση και επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης των δημοτών με διάφορα μέσα με στόχο την αλλαγή της φοβικής και εσωστρεφούς νοοτροπίας αναφορικά με πιθανές υποψίες μεταφοράς και συμπτωμάτων του ιού. Υπεύθυνη ενημέρωση για την επικινδυνότητα της κατάστασης και απόλυτη εφαρμογή των οδηγιών και μέτρων πρόληψης.
    • Συνεχής, πραγματική και ουσιαστική συνεργασία και αμφίδρομη ενημέρωση με τους αρμόδιους φορείς του νομού.

 

Λέγοντας αυτά αντιμετώπισα (για πολλοστή φορά) προκλητική συμπεριφορά του δημάρχου, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις μου ως μέσον αυτοπροβολής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Έχοντας ολοκληρώσει σχεδόν την τοποθέτησή μου αποχώρησα από την τηλεσύσκεψη προς αποφυγή προστριβών ευχόμενη καλή συνέχεια, αποστέλλοντας μήνυμα στον πρόεδρο Δ.Σ. το οποίο και αναγνώστηκε στη συνέχεια για την αποχώρησή μου.

Παρακαλώ τη δημοτική αρχή να δημοσιοποιήσει άμεσα την μαγνητοσκοπημένη σύσκεψη, για του λόγου μου το αληθές και όχι μόνο.

Τελειώνοντας και απευθυνόμενη στο δήμαρχο Μεγανησίου θέλω να εκφράσω τα εξής:

Η εμπάθειά σας, η άποψη που έχετε για τον εαυτό σας ως «πανεπιστήμων» και η προκλητικότητά σας δεν με εκπλήσσουν. Την κρισιμότατη όμως αυτή στιγμή κρατείστε τα για τον εαυτό σας. Σταθείτε για μια φορά στο ύψος των περιστάσεων, εφαρμόστε την προσφιλή σας διαδικασία «fasttrαck» αυτή τη φορά για ένα θέμα που αφορά τη ζωή και την υγεία των δημοτών. Και πάψτε να επικαλείστε συνεχή «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας με θεσμικούς παράγοντες του νομού και του δήμου Λευκάδας γιατί δεν δικαιούστε να εκθέτετε άλλους πλην του εαυτού σας.

Όσον αφορά εμένα η πολιτική αντιπαράθεση αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι όχι μόνο άγνωστη τακτική αλλά και άγνωστη λέξη. Να συμβάλω μόνο θέλω. Όχι μονο στα λόγια αλλά και έμπρακτα. Θέτω λοιπόν τον εαυτό μου στη διάθεση του Δήμου και των συμπολιτών μας με τον κατάλληλο εξοπλισμό που ελπίζω να έχει σύντομα στη διάθεσή του ο δήμος,, να βοηθήσω στην πρώτη γραμμή, όπου χρειαστεί, το Μεγανήσι και όχι μόνο. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…..