Ανακοίνωση «Μεγανήσι για όλους» για τον κορονοϊό.

Σύσκεψη  μέσω Τηλεδιάσκεψης των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Μεγανησίου και κατάθεση προτάσεων για λήψη έκτακτων μέτρων εναντίον του Κορωνοϊού.

Σε συνέχεια του αιτήματος όλων των Δημοτικών Συμβούλων, όπως εκφράστηκε στο τελευταίο Δ.Σ , για συζήτηση και λήψη μέτρων εναντίον του covid-19, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Εκλεγμένων Συμβούλων  (11 στους 13) , των δύο αγροτικών ιατρών και του Υπαστυνόμου Α΄ κου Σοφούρη .

Με αίσθημα ευθύνης, με αγωνία και φόβο μπροστά σε αυτό που απευχόμαστε , παραμερίζοντας πολιτικές και παραταξιακές διαφορές καταθέσαμε τις προτάσεις μας ακούσαμε και ακουστήκαμε ! 

Συγκεκριμένα τα μέλη της παράταξης μας προτείναμε τα κάτωθι μέτρα θεωρώντας δεδομένη τη στενή επαφή του Δήμου και των Ιατρών με τον ΕΟΔΥ , το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τους αρμόδιους φορείς :

  1. Τη συγκρότηση επιτροπής, πέρα από την επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, για την προετοιμασία του Δήμου αλλά και για την ανάληψη άμεσης δράσης σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στο νησί μας. Προτείναμε στην επιτροπή Πρόεδρος να είναι ο Δήμαρχος και να συμμετέχουν ένας Αντιδήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μία Αγροτική Ιατρός και  ο Υπαστυνόμος Α.
  2. Τη δημιουργία ομάδας εθελοντών, εφοδιασμένων με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
  3. Την προμήθεια από τον Δήμο  κατάλληλου εξοπλισμού, ακόμη και αν αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να προμηθευτούμε  μεγάλες ποσότητες.
  4. Την πραγματοποίηση  γενικευμένων απολυμάνσεων στους οικισμούς μας σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για το επόμενο διάσημα.
  5. Τη δημιουργία συγκεκριμένου και λεπτομερούς σχεδίου – πλάνου για τη μεταφορά περιστατικού και την αντιμετώπιση έκτακτης κατάστασης το οποίο και θα γνωρίζουμε.
  6. Το κλείσιμο των Παιδικών Χαρών
  7. Τη δημιουργία και  ανακοίνωση και από τον Δήμο Μεγανησίου  Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης. Η αναμετάδοση αυτών που ήδη υπάρχουν στο διαδίκτυο δεν δείχνει να αποδίδει.  
  8. Την οργάνωση  της δράσης του Προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ  αφού όμως πρώτα εξασφαλισθεί η προστασία των εργαζομένων. Προτείναμε ακόμη και τη διανομή φαγητού στους ηλικιωμένους για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
  9. Την παύση κάθε φύσεως οικοδομικών εργασιών αφού ακόμη και τις τελευταίες ημέρες εξακολουθούν εργάτες να πηγαινοέρχονται καθημερινά από τη Λευκάδα.
  10. Τον περιορισμό των δρομολογίων του ferry boat .
  11. Την άμεση τύπωση και τη διανομή πόρτα-πόρτα φυλλαδίων με οδηγίες.
  12. Την στελέχωση του Αστυνομικού τμήματος και με δεύτερο αστυνομικό.
  13. Την προστασία με κάθε μέσο του προσωπικού καθαριότητας του Δήμου.
  14. Την συμβολή και την καθοδήγηση  ψυχολόγου για τον σωστό χειρισμό των ευαίσθητων αυτών  καταστάσεων .
  15. Τέλος προτείναμε στους επαγγελματίες, που υποχρεούνται να έχουν ανοιχτά καταστήματα, την εφαρμογή συγκεκριμένου μειωμένου ωραρίου και την εξυπηρέτηση κατ οίκον, προκειμένου να προστατεύουν οι ίδιοι και οι πελάτες τους.

Προτάσεις κατατέθηκαν και από άλλους Δημοτικούς Συμβούλους. 

Τελειώνοντας  όλοι οι Σύμβουλοι εξουσιοδοτήσαμε το Δήμαρχο, ως καθ’ υλην αρμόδιο και  με βάση τις  αναβαθμισμένες δυνατότητες  που έχει λόγω των συνθηκών, να δρομολογήσει  την άμεση λήψη αποφάσεων και  μέτρων  αλλά  και την εφαρμογή τους.

 Οι επόμενες ημέρες, οι επόμενες  εβδομάδες θα είναι δύσκολες

 Μπροστά όμως στους άδειους δρόμους και στα σπίτια μας που ξαφνικά έγιναν οι χρυσές φυλακές  μας  θα θέλαμε να περάσουμε   ένα μήνυμα και για το νησί μας: η  μικρή μας κοινωνία θα πρέπει  να μείνει ενωμένη και έτσι  θα τα καταφέρει.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ !