Στα νησιά μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι

Τέλος στα ακτοπλοϊκά ταξίδια – Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα μπορούν να ταξιδέψουν

Εξαίρεση η κίνηση για τροφοδοσία και όσοι θέλουν να επιστρέψουν

Απαγόρευση στα ακτοπλοϊκά ταξίδια πλην των μονίμων κατοίκων των νησιών και φυσικά των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία αυτών, αποφάσισε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των μέτρων αυτών θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. Αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων όπου θα ορίζεται αναλυτικά το πεδίο εφαρμογής, οι περιορισμοί αλλά και οι εξαιρέσεις.
Ειδικότερα στο μήνυμα του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης τονίζει τα εξής: «Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας του COVID 19. Το βασικό μήνυμα είναι «Μένουμε σπίτι» και περιορίζουμε, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις μας ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συμπολίτες μας. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολίτικης Προστασίας κ. Χαρδαλιά, από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται λοιπόν αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί. Δείχνουμε λοιπόν κοινωνική υπευθυνότητα. Εμποδίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας. ‘Μένουμε σπίτι»».
Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη κατόπιν συνεννόησης του κ. Πλακιωτάκη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πρακτική μετακίνησης πολιτών προς την επαρχία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση του κοροναιού στη χώρα, παρά τα μέτρα περιορισμού. Για την απόφαση αυτή, που τίθεται σε ισχύ από τις 6 π.μ. του Σαββάτου, έχει ενημερωθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πλακιωτάκης: Οι μόνιμοι κάτοικοι θα ταξιδεύουν με τη φορολογική δήλωση Τίθεται από αύριο το πρωί σε ισχύ το μέτρο της κυβέρνησης για μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μόνιμων κατοίκων στο πλαίσιο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Πλακιωτάκης οι επιβάτες των πλοίων θα αποδεικνύουν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι με την επίδειξη της φορολογικής δήλωσης. Ο έλεγχος θα γίνεται όταν οι επιβάτες θα επιβιβάζονται στο πλοίο, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης και τόνισε ότι έχουν ενημερωθεί ήδη οι ακτοπλοϊκές εταιρείας. «Είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό διότι είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο μεγάλης συμφόρησης ιδιαίτερα σε μικρά νησιά και αυτό αύξανε και τον κίνδυνο», δήλωσε και διαβεβαίωσε πως οι μεταφορές προϊόντων προς τα νησιά θα συνεχιστούν κανονικά και πως δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν από τα νησιά.
(Πηγή: the caller.gr)