Αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση των όρων επαναλειτουργίας των σχολείων και τις ενέργειες του Δήμου Λευκάδας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση των όρων επαναλειτουργίας των σχολείων και τις ενέργειες του Δήμου Λευκάδας

 

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, σε δύο φάσεις 11 Μάη και 18 Μάη για Γυμνάσια και Λύκεια και ενδεχομένως  από 1η Ιουνίου Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Επίσης, ανακοινώθηκε και η λειτουργία των φροντιστηρίων.

Με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι Δήμοι, καλούνται να σηκώσουν τον πλέον κρίσιμο ρόλο,, αφού ως γνωστόν τους έχει ανατεθεί η ευθύνη της καθημερινής φροντίδας και της καθαριότητας των σχολικών μονάδων. Αυτό γίνεται όμως χωρίς καμιά επιπλέον υποστήριξη είτε από πλευράς χρηματοδότησης είτε από υποδομές.

Όμως καθώς γνωρίζουμε οι Δήμοι και ο Δήμος μας εν προκειμένω, πέρα από τα άμεσα ζητήματα χρηματοδότησης που χρειάζονται από την μεριά της κυβέρνησης, ώστε να ανταποκριθούν σε νέες ανάγκες για παιδιά και εκπαιδευτικούς π.χ. επιπλέον μετρά προστασίας με αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, θερμόμετρα, κάδοι απορριμάτων με καπάκια κλπ., όπως επίσης επιπλέον διάθεση Μέσων Ατομικής Προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας με μάσκες, αντισηπτικά, φόρμες εργασίας κλπ.

Πιθανόν να χρειαστεί αναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό του Δήμου για τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και διεκδίκηση χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση για έκτακτη ενίσχυση των σχολικών επιτροπών. Δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβρη θα χρειαστούν πολλαπλάσιες ποσότητες σε μέσα προστασίας όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω απαιτούνται από τώρα ενέργειες από την πλευρά του Δήμου.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να διασφαλιστούν και ο Δήμος πρέπει έγκαιρα και με υπευθυνότητα να τους διασφαλίσει.

Σοβαρός παράγοντας για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού προκειμένου να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο διασποράς του ιού είναι ο σχεδιασμός των σχολικών χώρων ώστε να είναι δυνατή η τήρηση της αναλογίας μαθητών ανά τ.μ. για να διασφαλίζεται η απαραίτητη απόσταση μεταξύ των μαθητών και του προσωπικού. Χρειάζεται να εξεταστεί αν οι σχολικές αίθουσες μπορούν να διασφαλίσουν αυτό το μέτρο. Επιπλέον, στο νομό μας έχουμε σχολικό κτίριο που υπέστη ζημιά από τον σεισμό του 2015. Οι μαθητές του σχολείου Βασιλικής βρίσκονται ακόμα σε κοντέινερ. Με το ενδεχόμενο του 2ου κύματος του ιού, όπως αναφέρεται για την φθινοπωρινή περίοδο, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών σε άλλο, κατάλληλο, χώρο.

Επίσης, είναι γνωστό ότι υπάρχουν κενά στην κάλυψη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δεδομένο είναι επίσης και το ότι ένα μέρος αυτού μπορεί να ανήκει σε ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας. Οι Διευθύνσεις των σχολείων, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού γνωρίζουν τι προσωπικό χρειάζεται για να καλυφθούν οι επιπλέον, έκτακτες ανάγκες. Καθήκον της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η απαίτηση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες των μαθητών μας.

Καθοριστικός παράγοντας για την υγειονομική ασφάλεια είναι η καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών δεν επαρκεί για τον καθαρισμό των σχολείων, ούτε το προηγούμενο διάστημα από την πανδημία, και αναγκάζονταν να εργάζονται περισσότερες ώρες από αυτές που προβλέπει η σύμβασή τους ώστε «να βγει η δουλειά». Οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται για 300 με 390 ευρώ το μήνα, χωρίς να έχουνε δικαίωμα στη λήψη αναρρωτικών αδειών, αδειών μητρότητας, αδειών ειδικού σκοπού, δίχως δικαίωμα απαλλαγής από τα καθήκοντα εάν είναι άτομα που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες». Ειδικά στις συνθήκες πανδημίας και με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, είναι απαραίτητο μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής – μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.). Η σχέση εργασίας της πλειονότητας των καθαριστριών καθιστά απαγορευτικό το συνεχές καθάρισμα των σχολείων και καθιστά απαγορευτικό ακόμα και αυτό το ανεπαρκές «2 φορές την ημέρα» του Υπουργείου. Τα «μπαλώματα» της μεταφοράς καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια, ανάλογα με το ποιες βαθμίδες λειτουργούν, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το πρόβλημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αιτηθεί να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο και μονιμοποίηση των υπαρχόντων, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων.

Επιπλέον, προκύπτουν ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν , όπως η μεταφορά των μαθητών και η πιθανή ανάγκη αύξησης των δρομολογίων.Είναι γνωστό ότι την κύρια ευθύνη την έχει η Περιφέρεια, αλλά και ο Δήμος ως θεσμικός φορέας θα πρέπει να έχει γνώση επί του συγκεκριμένου θέματος και να παρέμβει θετικά, αν χρειαστεί.

Απαραίτητη είναι, επίσης, η ύπαρξη μόνιμου συνεργείου απολύμανσης στη διάθεση του Δήμου που να παρέμβει άμεσα όπου και όταν χρειάζεται.

Επειδή τα παραπάνω ζητήματα αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα, ζητάμε τη συζήτηση ως τακτικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν η συγκεκριμένη συνεδρίαση, προγραμματίζεται για μετά τις 11 Μαΐου τότε προτείνουμε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης με σκοπό την ενημέρωση για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το ζήτημα της εξασφάλισης των προϋποθέσεων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων του Δήμου μας και τη λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο για όποιο θέμα απαιτείται.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Βερροιώτης Ευάγγελος

Βεροιώτης Αλέξανδρος