Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορονοϊό (7)

Είχα μαζέψει κάποιο άλλο υλικό για το παρόν άρθρο, υλικό πιο εξειδικευμένο και -κατά την γνώμη μου- πιο ενδιαφέρον, αλλά το σκέφτηκα ξανά. Το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την παρέλευση του υψηλού κινδύνου του πρώτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας ακολούθησε μια χαλάρωση. Χαλάρωση που ξανάβγαλε από τα λαγούμια τους κάποιους συνήθεις υπόπτους, από αυτούς που έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Παρατήρησα λοιπόν, τόσο στα φυσικά πηγαδάκια όσο και σε αυτά των ΜΚΔ,  μια έξαρση των γνωστών γελοίων θεωριών συνωμοσίας και άλλων αστήρικτων ισχυρισμών σε σχέση με τον κορονοϊό.

Είχα ήδη γράψει σχετικά στην ΕΡΩΤΗΣΗ 23, στο 3ο κατά σειρά άρθρο μου, αλλά θα τα κάνω ακόμα πιο λιανά αυτή την φορά, αν και κάπου θα επαναληφθώ. Όχι πώς πιστεύω ότι οι κάθε λογής συνωμοσιολόγοι θα καμφθούν ή θα πεισθούν, αλλά τουλάχιστον αξίζει η προσπάθεια να διασώσουμε το μυαλό κανενός ανυποψίαστου ακόμα συνανθρώπου μας από τις μπουρδολογίες αυτές. Στην τελική θα προσπαθήσω να εξοπλίσω με στέρεα επιχειρήματα την κατάρριψη των συχνότερων από αυτές τις θεωρίες, όπως έχουν κάνει και άλλοι επιστήμονες πριν από εμένα παγκοσμίως. Όπως τόνισε και ο ΠΟΥ αρκετά νωρίς «δεν πολεμάμε μόνο την επιδημία του ιού, αλλά και την επιδημία της ψεύτικης πληροφορίας».

Το άρθρο λοιπόν αυτό θα έχει, κατ’ εξαίρεση μία μόνο ερώτηση, μιας και η απάντηση είναι πολυσχιδής. Τους συνδέσμους για τα  προηγούμενα άρθρα μου μπορεί κανείς να βρει ΕΔΩ

ΕΡΩΤΗΣΗ 53: Τί πρέπει να απαντάμε στις ποικίλες θεωρίας συνωμοσίας και τα υπόλοιπα fake news του διαδικτύου για τον κορονοϊό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 53: Μια καλή λύση είναι να αδιαφορεί κανείς για να μην χάνει τον πολύτιμο χρόνο του και να μην μπαίνει σε διαδικασία, μάταιων πολλές φορές, αντιπαραθέσεων. Όποιος έχει εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τα επιτεύγματά της, εμπιστεύεται επίσης την επιστημονική κοινότητα και τις εξαγγελίες της και ενημερώνεται από αυτές, κι όχι από γενικόλογους, αστήρικτους, νεφελώδεις, αντιεπιστημονικούς, ψευδοεπιστημονικούς και ανώνυμους ισχυρισμούς που αναπαράγονται στα ΜΚΔ από κάποιον γνωστό ή άγνωστο μας. Αν έχεις πάρει μια τέτοια απόφαση (ενδεχομένως σοφή) ίσως και να μην χρειάζεται να διαβάσεις παρακάτω εδώ που τα λέμε. Γιατί τα παρακάτω είναι εντέλει η αντιπαράθεση της αλήθειας με το ψέμα.

Τα στοιχειώδη πρώτα. Να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Η επιστήμη είναι μια κατάκτηση του ανθρώπινου γένους που επιβεβαιώνει την ισχύ του νου μας ως πρωτευόντων. Η επιστήμη επίσης έχει κανόνες. Η επιστημονική σκέψη και πρακτική ακολουθεί την κλασική πορεία: παρατήρηση-συλλογή δεδομένων-επεξεργασία δεδομένων-θεωρία-πειραματισμός-απόδειξη-συμπέρασμα. Αυτό απαιτεί γνώσεις, χρόνο, χρήμα και πολλά ακόμα. Όταν όμως η επιστήμη φτάσει σε ένα συμπέρασμα αυτό δεν καταρρίπτεται επειδή ο ξάδερφός σας «διάβασε κάπου στο φέισμπουκ» το αντίθετο! Κάθε σοβαρή επιστημονική έρευνα που γίνεται παγκοσμίως ακολουθεί πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά πρωτόκολλα αξιοπιστίας, στηρίζεται σε επιβεβαιωμένα στοιχεία προηγούμενων ερευνών στο θέμα αυτό, προδημοσιεύεται, μετά δημοσιεύεται, μετά δέχεται αναλυτική και σκληρή κριτική από το σύνολο των ειδικών στην επιστημονική κοινότητα και μόνο αφού περάσει από όλες αυτές τις επιστημονικές συμπληγάδες μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη και να συμβάλλει στη επιστημονική γνώση στην πορεία.

Κάθε τι τέτοιο απαιτεί χιλιάδες ανθρώπους με βαθύ γνωστικό πεδίο και ειδικές σπουδές. Και όλο αυτό το βουνό γνώσης κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι καταρρίπτεται από τον ισχυρισμό ενός ταξιτζή ή της κυρίας του 3ου ορόφου από τα Σεπόλια (δεν έχω τίποτα ούτε με τους ταξιτζήδες, ούτε με τα Σεπόλια, είναι τυχαία παραδείγματα). Ε, λοιπόν, μαντέψτε! Δεν καταρρίπτεται έτσι. Την επιστημονική αλήθεια μόνο μια ισχυρότερη επιστημονική αλήθεια με νέα δεδομένα και παρατηρήσεις και νέα τεκμηρίωση στοιχείων μπορεί να την αλλάξει. Γιατί δεν πρόκειται για γνώμη ή άποψη, για το τι πιστεύω εγώ ή εσύ, καθόλου δεν πρόκειται γι’ αυτό! Πρόκειται για απόδειξη! Απόδειξη και εξήγηση του τι ισχύει γύρω μας και μέσα μας, σε όσα μπορούμε και σε όσα δεν μπορούμε να δούμε.

Μπορείς να δέχεσαι ή μπορείς να μην δέχεσαι την επιστήμη. Ωστόσο τα πάντα γύρω σου τα αγγίζει η επιστήμη. Το σπίτι σου, το αμάξι σου, την πρόγνωση του καιρού, την πρόσθεση που κάνεις στο χαρτί, την μουσική που ακούς, τα ρούχα που φοράς, το φαΐ που τρως, το κινητό σου, την τηλεόραση, το αεροπλάνο, το βιβλίο που κρατάς και τις ορμόνες που ξεχειλίζεις όταν ερωτεύεσαι. Δεν θα το πιστέψετε εσείς οι συνωμοσιολόγοι, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις αρρώστιες, όπως η COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός.

Αν λοιπόν δέχεσαι ότι ένα μήλο λόγω της βαρύτητας πέφτει πάντα προς τα κάτω, ότι ένα αεροπλάνο λόγω της άνωσης μπορεί να πετάει κι ότι το πυθαγόρειο θεώρημα ισχύει στ’ αλήθεια στα ορθογώνια τρίγωνα, τότε φίλε μου καλέ πρέπει να παραδεχτείς και ότι και η ιατρική είναι κάτι αληθινό. Τόσο αληθινό όσο τα χάπια σου για το ζάχαρο που σου επιτρέπουν να ζεις φυσιολογικά ή τα stend που μου έβαλαν πριν 4 χρόνια στα αγγεία της καρδιάς για να μπορώ να γράφω τώρα αυτό το κείμενο ή τα εμβόλια που έσωσαν μέχρι τώρα (και θα συνεχίσουν να το κάνουν) δισεκατομμύρια ανθρώπους από λοιμώδεις νόσους, μεταξύ των οποίων και σένα πιθανότατα. Κι αφού τα ξεκαθαρίσαμε αυτά, πάμε τώρα και στις θεωρίες συνωμοσίας για να ελέγξουμε την ευστάθειά τους.

Μύθος 1: Ο ιός δεν είναι παρά μια απλή γρίπη.

-Όχι, δεν είναι μια απλή γρίπη. Σε καμιά επιδημία γρίπης δεν κλείστηκαν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στα σπίτια τους και δεν πάγωσε ολάκερη η Γη για δύο τουλάχιστον μήνες (και ακολουθούν κι άλλοι). Κι αν ο πλανήτης δεν επέλεγε κάτι τέτοιο θα είχαμε υπερπολλαπλάσια κρούσματα και αντίστοιχους θανάτους, σίγουρα αρκετά εκατομμύρια ανθρώπων.

Επικαλούνται συχνά κάποιοι νούμερα για να συγκρίνουν την γρίπη και τους θανάτους που αυτή προκαλεί ετησίως με τα θύματα του κορονοϊού. Οι συγκρίσεις αυτές είναι γελοίες και ψευδεπίγραφες. Γιατί; Επειδή πολλές φορές τα νούμερα που δίνουν είναι αυθαίρετα και ψεύτικα. Πρόσφατα είδα πχ κάποιον να αναφέρεται σε 600 χιλιάδες θανάτους από γρίπη, κάτι το οποίο είναι εντελώς γελοίο και φυσικά ανύπαρκτο. Ακόμα και την χειρότερη χρονιά γρίπης των τελευταίων δεκαετιών οι θάνατοι από αυτήν δεν ξεπέρασαν τους 210.000 ΕΤΗΣΙΩΣ. Μιλάμε για όλη την χρονιά λοιπόν και για όλον τον πλανήτη. Οι θάνατοι από κορονοϊό σε 2-3 μήνες μέσα έχουν σκοτώσει πάνω από 260.000 ανθρώπους και έχουν υπερφορτώσει τα συστήματα υγείας και των πιο αναπτυγμένων χωρών. Στην Ευρώπη καταλήγουν από γρίπη κάπου 40.000 άτομα τον χρόνο μέσο όρο. Με τον κορονοϊό έχουν πεθάνει ήδη 150.000 σε δύο μήνες και συνεχίζουμε την θλιβερή αλυσίδα. Τα νούμερα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα αν δεν υπήρχαν τα lockdown.

Γιατί όμως είναι πιο επικίνδυνη νόσος η COVID-19; Πρώτον, επειδή μεταδίδεται πολύ-πολύ εύκολα, ακόμα και από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα. Δεύτερον, επειδή προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ πιο έντονα συμπτώματα από ό,τι η γρίπη: στα πνευμόνια, στην καρδιά, στα νεφρά, στο νευρικό σύστημα και έτσι έχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα, ακόμα και σε νέους και υγιείς ανθρώπους. Πόσο μεγαλύτερη; Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC από 9,5-44 φορές περισσότερο! Τρίτον, γιατί δεν έχουμε ακόμα αποτελεσματικό φάρμακο ενάντιά του, ενώ για την γρίπη έχουμε (πχ Tamiflu). Τέταρτον και κυριότερο διότι δεν υπάρχει το αναθεματισμένο εμβόλιο ακόμα! Στην γρίπη, σε όλες τις γρίπες, υπάρχει απάντηση, το εμβόλιο. Γι’ αυτό εγώ ας πούμε δεν θα πεθάνω από γρίπη μολονότι έρχομαι σε επαφή με εκατοντάδες ή και χιλιάδες γριπιασμένους ετησίως: εμβολιάζομαι! Όταν με το καλό θα βρεθεί το εμβόλιο και ο γενικός πληθυσμός θα ανοσοποιηθεί, τότε ναι, θα γίνει και ο COVID-19  μια γρίπη, αν και βαριάς μορφής. Μέχρι τότε, ούτε γρίπη είναι, ούτε απλή. Ρίξτε μια ματιά και στο διάγραμμα πιο πάνω για να το καταλάβετε καλύτερα.

Μύθος 2: Ο ιός είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο για να χρησιμοποιηθεί για βιολογικό όπλο!

-Όχι παιδιά, ο ιός δεν είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο. Έχω ακούσει βέβαια διάφορες εκδοχές, όπως ότι τον έφτιαξαν οι Κινέζοι για να ξεκάνουν τους Αμερικανούς ή οι Αμερικανοί για να ξεκάνουν τους Κινέζους ή η CIA ή ο Σόρος ή Εβραίοι ή η Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων (η ποιά;) που θέλει να μειώσει τον πληθυσμό του πλανήτη δεν ξέρω για ποιον λόγο (ίσως επειδή βαρέθηκε να έχει πολλούς πελάτες ή για να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα και να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία που λένε κάποιοι μεταξύ σοβαρού και αστείου). Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να ισχύουν όλες. Ή Κινέζοι ή Αμερικάνοι ή εξωγήινοι, διαλέξτε επιτέλους!

Να μην μακρηγορώ, η ερώτηση είναι σαφώς θεωρία συνωμοσίας, αντιεπιστημονική, αστήρικτη, αναπόδεικτη και ανόητη. Γιατί; Καταρχήν οι κορονοϊοί, όπως έχουμε ήδη πει, δεν είναι κάτι νέο στον πλανήτη. Δεύτερον, οι ιοί γενικά δεν χρειάζονται να τους παρασκευάσεις στο εργαστήριο, τα καταφέρνουν και μόνοι τους στην φύση. Τρίτον οι ιοί προϋπάρχουν του ανθρώπου και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά από αυτόν. Τέταρτον, ο SARS-CoV-2 είναι πράγματι ένας νέος ιός μεταλλαγμένος, αλλά οι μεταλλάξεις στους ιούς και γενικά στον μικρόκοσμο είναι κάτι εντελώς συνηθισμένο. Για τυχαίους λόγους ένας ιός σε κάποιον από τους πολλαπλασιασμούς του μπορεί να μεταλλαχθεί, δηλαδή να αλλάξει κομμάτι του γενετικού του υλικού. Η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι αδιάφορη ή επιζήμια για τον άνθρωπο. Αυτό συνέβαινε και θα συνεχίσει να συμβαίνει: έτσι λειτουργεί η φύση! Πέμπτον έχει διαγνωστεί η πορεία του ιού, καθώς και όλων των αντίστοιχων αναπνευστικών ιών σαν τον SARS ή τον Έμπολα: προέρχεται από τις νυχτερίδες. Αυτά τα θηλαστικά έχουν μια ιδιαιτερότητα και ευνοούν την ανάπτυξη στο σώμα τους ιών. Έκτον έχουμε στην διάθεσή μας στοιχεία, μελέτες, έρευνες κτλ από πολλές χώρες του κόσμου σχετικά με την μεταφορά ενός κορονοϊού στον άνθρωπο. Ειδικά στην Κίνα διάσημοι επιστήμονες εργάζονται χρόνια , δεκαετίες ολόκληρες πάνω σε αυτό το πεδίο και έχουν ανακαλύψει πολλούς ακόμα ανάλογους ιούς.

Αυτή λοιπόν η θεωρία συνωμοσίας έχει καταρριφθεί, με πολύ εύκολο μάλιστα τρόπο, μιας και η επιστήμη δεν είναι νεφελώδης και απροσδιόριστη σαν την κοινωνία και τις πεποιθήσεις της. Δεν έχει σημασία τι πιστεύεις, δεν έχει να κάνει με την γνώμη σου ή την γνώμη μου, το ξαναλέω. Η επιστήμη δεν μετράει γνώμες, μετράει γεγονότα και προσκομίζει αποδείξεις. Τελεία και παύλα. Για το δε συγκεκριμένο θέμα της προέλευσης του ιού, η απάντηση από την Αμερική σε έγκριτο επιστημονικό βήμα μια βαρυσήμαντη δημοσίευση στο Nature Medicine διαλύει κάθε αμφιβολία.

Για όποιον δεν ξέρει αγγλικά, ή δεν τα πάει καλά με ορολογίες, ή απλά βαριέται να διαβάσει, παραθέτω την ταυτότητα και τα συμπεράσματα της έρευνας συνοπτικά:

Τις θεωρίες που διαδίδονται περί εργαστηριακά κατασκευασμένου ιού έρχεται να καταρρίψει μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine από διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Kristian Andersen από το τμήμα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας, του Ινστιτούτο Ερευνών Scripps, La Jolla, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Στην εργασία με θέμα την «Εγγύτερη προέλευση του SARS-CoV-2» που εκπόνησε με συναδέλφους του από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και Νέας Ορλεάνης στις ΗΠΑ, του Σϊδνει στην Αυστραλία, και τα εργαστήρια Zalgen των ΗΠΑ, αναφέρονται στον SARS-CoV-2, τον νέο κορονοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ως τον έβδομο κορονοϊό που έγινε γνωστός ότι μολύνει τους ανθρώπους, εξηγούν την πορεία τους από τα ζώα στον άνθρωπο και συμπερασματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, δεδομένου ότι παρατήρησαν όλα τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του SARS-CoV-2, ανάμεσα σε άλλα και σε σχετικούς κορονοϊούς στη φύση, αποκλείουν την πιθανότητα «οποιουδήποτε είδους εργαστηριακού σεναρίου».

Επισημαίνουν ακόμη ότι η λεπτομερής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ένας ιός από τα ζώα καταφέρνει να υπερπηδήσει τα όρια των ειδών για να μολύνει τους ανθρώπους θα βοηθήσει στην πρόληψη των μελλοντικών ζωονοσογόνων γεγονότων αφήνοντας σε μελλοντικές έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση να καταδείξουν αν υπάρχει ο κίνδυνος μελλοντικών περιπτώσεων εκ νέου εμφάνισης ή όχι του ιού στους ανθρώπους κάτι που εξαρτάται από την προσαρμογή του σε άλλο ζωικό είδος και την προσαρμοστική του διαδικασία στους ανθρώπους.

Προσθέτουν ότι η ταυτοποίηση των εγγύτερων ιών συγγενών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στα ζώα θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις μελέτες της λειτουργίας του ιού και πως θα ήταν επίσης χρήσιμο να αποκτηθούν περισσότερα γενετικά και λειτουργικά δεδομένα σχετικά με το SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των μελετών σε ζώα. Και παρατηρούν τέλος πως ανεξάρτητα από τους ακριβείς μηχανισμούς με τους οποίους προέκυψε το SARS-CoV-2 μέσω της φυσικής επιλογής, η συνεχής παρακολούθηση της πνευμονίας στους ανθρώπους και σε άλλα ζώα είναι σαφώς ύψιστης σημασίας».

Μύθος 3: Ο ιός υπάρχει από παλιά και μας τον έκρυβαν!

-Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται κομμάτι του κειμένου από ένα βιβλίο του Ντιν Κουντζ . Στο μυθιστόρημά του «The eyes of darkness» (Τα μάτια του σκοταδιού) που γράφτηκε το 1981 αναφέρεται κάπου σε έναν θανατηφόρο ιό που τον ονομάζει «Wuhan-400» (όπως και την πόλη της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε το κακό). Πολλοί έσπευσαν να φτιάξουν θεωρίες σχετικά με την προΰπαρξη του ιού και διαδόθηκε ιότροπα η είδηση στα ΜΚΔ. Μέχρι που βγήκε ο κακόμοιρος ο συγγραφέας και συνέστησε ηρεμία, εξηγώντας ότι η ομοιότητα είναι εκπληκτική μεν, εντελώς συμπτωματική δε.

Άλλο σχετικό ήταν αυτό που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Η πινακίδα δηλαδή από ένα απολυμαντικό Dettol εδώ και χρόνια, το οποίο περιέγραφε ότι είναι αποτελεσματικό σε ιούς μεταξύ των οποίων και κορονοϊό. Αμέσως έσπευσαν κάποιοι να το παρουσιάσουν ως συγκλονιστικό εύρημα, ότι το Dettol τέλος πάντων ήξερε για τον ιό εδώ και χρόνια και άρα συμμετέχει στην παγκόσμια συνωμοσία. Ουδείς από αυτούς τους κουφιοκέφαλους δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει από πότε υπάρχουν κορονοϊοί στα ιατρικά τρυβλία (=εξεταστικά ποτηράκια).

Οι κορονοϊοί λοιπόν, ξαναλέω, είναι οικογένεια ιών που παράγονται στο σώμα των νυχτερίδων και συναντούνται πλέον ελεύθεροι στην φύση, δεν είναι ένας και μοναδικός. Και είναι γνωστοί από την δεκαετία του ’60 στην ιατρική κοινότητα, αν όχι νωρίτερα. Να και ένα απόσπασμα γι’ αυτούς από το βιβλίο μου στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Μικροβιολογίας έκδοσης 1985 (και είναι η 16η έκδοση):

Μύθος 4: Ο ιός είναι νόσος των γερόντων. Οι νέοι δεν κινδυνεύουν!

-Αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, είναι εντούτοις μια αρκετά δημοφιλής πλάνη. Θα ήταν μια κάποια ανακούφιση να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Δεν νομίζω να υπάρχει ακόμα κάποιος που δεν έχει ακούσει για τα περιστατικά και τους θανάτους νέων ανθρώπων, κάποιων κάτω από 30 ή κάτω και από 20 ετών, ακόμα και μωρών από τον κορονοϊό… Ο ΠΟΥ έχει ξεκαθαρίσει ότι όλοι κολλάνε, νέοι και γέροι, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές. Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι τα εξής:

Παρατηρούμε ότι το 35,4% των κρουσμάτων είναι μέχρι 40 ετών- και με τα σχολεία μας να ήταν κλειστά έως τώρα και τα παιδιά στα σπίτια- καθόλου ευκαταφρόνητο. Ευτυχώς η θνησιμότητα είναι μικρή σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Γιατί; Γιατί έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν πιο εύκολα τον ιό, αλλά και επειδή δεν έχουν άλλα νοσήματα που μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία τους με επιπλοκές λόγω του ιού.

Ωστόσο δεν πρέπει αυτά να μας καθησυχάζουν. Ένα ποσοστό νεαρών ατόμων, ακόμα και παιδιών, έχουν πράγματι υποκείμενα νοσήματα, καρδιολογικά, αναπνευστικά κτλ. Επίσης έχει παρατηρηθεί και σε νέους ανθρώπους, όπως και με άλλους ιούς του αναπνευστικού, να αναπτύσσεται στα πνευμόνια μια οξεία φλεγμονώδης αντίδραση στην εισβολή του ιού, ο λεγόμενος καταρράκτης κυτοκινών (ή κυτταροκινών). Αυτό στη ουσία δείχνει την έξαρση, την υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του νοσούντα. Παρατηρήθηκε εδώ ότι άτομα νέα και εντελώς υγιή είχαν μια υπερβολική τέτοια αντίδραση, που οδήγησε στον θάνατό τους… Επιπρόσθετα, εμφανίστηκε σε αρκετές χώρες (Γαλλία, ΗΠΑ, Αγγλία, Ισπανία κ,ά.) σε παιδιά με κορονοϊό το σπάνιο σύνδρομο Kawasaki, μια εκδήλωση νόσου που προσβάλλει την καρδιακή λειτουργία. Και τέλος οι νέοι μπορούν να μεταφέρουν ακόμα και ως ασυμπτωματικοί τον ιό σε πιο ευπαθείς ομάδες στο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άρα δεν σημαίνει επουδενί ότι οι νέοι και τα παιδιά πρέπει να αδιαφορούν επειδή δεν κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν, έστω και λιγότερο και μπορούν να κάνουν και άλλους γύρω τους να κινδυνέψουν. Ο ιός δεν είναι των γερόντων, είναι όλων μας!

Μύθος 5: Ο ιός μεταφέρεται με τις κεραίες 5G!

-Αυτή η γελοιότητα πρωτοξεκίνησε, πού αλλού; στην Αμερική, από έναν τύπο ονόματι Thomas Cowan, γιατρό στο επάγγελμα ή μάλλον κομπογιαννίτη. Αυτός λοιπόν ισχυρίστηκε ότι οι κεραίες της υψηλής ταχύτητας 5G διασπείρουν γρηγορότερα τον κορονοϊό. Το παρελθόν του εν λόγω κυρίου είναι σκοτεινό, τον έχουν καταγγείλει επανειλημμένως οι ιατρικοί σύλλογοι στην Καλιφόρνια κι αυτός πουλάει βιβλία με περιεχόμενο εντελώς κόντρα στην ιατρική αλήθεια, αρκεί να βρίσκει εύπιστους βλάκες στον δρόμο του. Εννοείται ότι είναι φανατικός αντιεμβολιαστής και άλλα πολλά. Οι ισχυρισμοί του (όπως πχ ότι στην Γουχάν στήθηκε η πρώτη κεραία 5G στον κόσμο) έχουν αποδειχθεί κατάφωρα ψευδείς. Αντίστοιχο παράδειγμα, αν και όχι τέτοιας εμβέλειας είναι ο δικός μας Βελόπουλος με τις κεραλοιφές, για να καταλάβετε.

Ασφαλώς θέση πήρε και ο ΠΟΥ ο οποίος το ξέκοψε μια κι έξω. Οι ιοί δεν μεταφέρονται με ραδιοκύματα, αλλά με βιολογικά υγρά ενός ξενιστή (ανθρώπου ή ζώου). Αυτά τα έχει λύσει η επιστήμη εδώ και πολύ-πολύ καιρό, αμέσως μετά την εφεύρεση του μικροσκοπίου. Άρα κολλάτε από εμένα αν σας φτύσω σταγονίδια στο στόμα και την μύτη κι όχι αν σας μιλήσω από μακριά με το γουόκι- τόκι μου. Επιπλέον δεν μας εξήγησαν οι συνωμοσιολόγοι πώς μολύνθηκαν όλες οι χώρες του κόσμου, ακόμα και αυτές που δεν έχουν 5G κεραίες! Και μάλιστα μερικές από αυτές που δεν έχουν όχι κεραίες αλλά ούτε τρεχούμενο νερό στα σπίτια τους (πχ Αφρική). Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι που με διαβάζουν μπορούν να το κατανοήσουν και χωρίς την βοήθεια του ΠΟΥ και των νουνεχών επιστημόνων. Κάνω τον κόπο και γι’ αυτούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν.

Κι ένα σχετικό άρθρο με βίντεο που καταρρίπτει πλήρως τον μύθο για όποιον δεν βαριέται.

 

 

Μύθος 6: H COVID-19 δεν είναι πανδημία, σας κοροϊδεύουν!

-Εσένα σε κοροϊδεύουν, τρομάρα σου! Γιατί αυτό που ζούμε είναι ο ΟΡΙΣΜΟΣ της πανδημίας.

Έχουμε δηλαδή μια πάθηση που συμβαίνει σε μεγάλο εύρος, υπερβαίνει σύνορα και ηπείρους και μεταδίδεται με ταχύ ρυθμό. Το αν είναι βαριά ή όχι δεν έχει να κάνει με τον όρο πανδημία, αλλά μεταξύ όλων των άλλων είναι και βαριά! Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των χωρών που έχουν κρούσματα είναι 210, σχεδόν όλος ο πλανήτης! Εκτός και αν τα κοντά 4 εκατομμύρια καταμετρημένα κρούσματα και τα δεκάδες ακόμα εκατομμύρια που δεν έχουν καταμετρηθεί είναι μικρός αριθμός. Σε τελική ανάλυση τι θα έπρεπε να γίνει για να θεωρηθεί πανδημία, να γεμίσουν οι δρόμοι με πτώματα όπως την εποχή της Μαύρης Πανώλης; Αν και εδώ που τα λέμε αν δεν λαμβάναμε μέτρα αυτό ακριβώς θα συνέβαινε.  Και πιο νωρίς να την χαρακτήριζε πανδημία ο ΠΟΥ, καλύτερα θα ήτανε.

Μύθος 7: Η καραντίνα ήταν υπερβολικό μέτρο, δεν χρειαζόταν, τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα.

-Ασφαλώς και χρειαζόταν. Τα αποτελέσματα της καραντίνας (πιο σωστά του lockdown) ήταν αυτά που μας επιτρέπουν τώρα να μιλάμε εκ του ασφαλούς. Αλλιώς η εκθετική εξέλιξη της νόσου, όπως έχω εξηγήσει (ερώτηση 43, στο 5ο μέρος των άρθρων), θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Ακόμα και καθυστέρηση για λίγο περισσότερο των μέτρων θα οδηγούσε σε άσχημα αποτελέσματα. Χώρες που καθυστέρησαν, όπως ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Σουηδία, είδαμε τα χαΐρια τους. Και για να κάνουμε και μερικές συγκρίσεις, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει 14 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Η Ν.Κορέα που ήταν ακόμα πιο αποτελεσματική έχει 4/1 εκ.πληθ. Χώρες με παραπλήσιο πληθυσμό με την δικιά μας: Σουηδία=301/1 εκ.πλ., Βέλγιο=726/1 εκ.πλ., Πορτογαλία= 108/1 εκ.πλ., Ισραήλ=28/ 1εκ.πλ.. Και άλλες περιπτώσεις ισχυρών κρατών: ΗΠΑ=228/1εκ.πλ, Ισπανία=558, Γαλλία=395 και πάει λέγοντας. Δείτε και τις καμπύλες στην παραπάνω εικόνα, μιλάνε μόνες τους.

Άρα το lockdown σχετικά νωρίς ήταν καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της νόσου. Ας το δούμε κι αλλιώς. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν στις 26 Φλεβάρη. Μέσα σε δύο εβδομάδες, μέχρι τις 12 Μάρτη οπότε και έκλεισαν τα σχολεία και άρχισε η εφαρμογή των μέτρων τα κρούσματα ήταν 117, έχοντας εμφανίσει δεκαπλασιασμό (!) μέσα σε 6-7 μέρες. Δέκα μέρες μετά τα μέτρα, στις 22 Μάρτη ήταν 624, δηλαδή 5,5 φορές πάνω. Στις 2 του Απρίλη, άλλες δέκα μέρες μετά, ήταν 1544, δηλαδή εμφάνισαν αύξηση κατά 2,5 φορές και συνέχισε ο ρυθμός να μειώνεται. Αν δεν ξεκινούσαμε τα μέτρα αποστασιοποίησης με βάση μετάδοσης 117 (καταμετρημένα κρούσματα), αλλά μια βδομάδα αργότερα, τα κρούσματα θα ήταν πολλαπλάσια, ίσως χιλιάδες, η βάση μετάδοσης πολύ πιο μεγάλη και η καμπύλη θα είχε ανέβει όπως ανέβηκε στις χώρες που θρήνησαν πολλά θύματα. Και το ΕΣΥ θα είχε αρχίσει να καταρρέει. Ελπίζω να έγινα κατανοητός, αν και η λογική του Έλληνα κινείται πιο πολύ κοντά στο μπλε του παρακάτω σχήματος, παρά στο πράσινο που πετύχαμε (σχεδόν, όχι πλήρως ακόμα).

Μύθος 8: Η χώρα μας την γλίτωσε από τύχη…

-Όλοι θέλουν την τύχη με το μέρος τους, είτε παίζουν λότο είτε όχι. Κι η τύχη ίσως και να έπαιξε τον ρόλο της κι αυτή, πάντα τον παίζει. Μόνο που μπορεί να είχε θετικό ή αρνητικό πρόσημο, αυτό δεν το ξέρουμε, η τύχη δεν σταθμίζεται. Αλλά κάτι που προήλθε μετά από επιστημονικές εισηγήσεις και την υλοποίησή τους, κάτι στο οποίο συμμετείχε σιγά-σιγά όλος ο πλανήτης, με τις χώρες τις Ασίας να έχουν προηγηθεί, κάτι το οποίο έγινε με μελετημένο τρόπο (και με επιμέρους λάθη ή κενά, δεν αντιλέγω) και στο οποίο συνέβαλλε η πλειοψηφία του πληθυσμού συντεταγμένα, δεν το λες και τυχαίο.

Κάποιοι παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη λήψη μέτρων στην Ελλάδα, τόσο αποστασιοποίησης όσο και οργανωτικής φύσης ήταν οι εξής δύο κατά την γνώμη μου: α) το προβληματικό μας ΕΣΥ και τα λιγοστά κρεβάτια ΜΕΘ (την κατάντια του οποίου γνώριζαν καλά οι διοικούντες μιας και είχαν συμβάλλει σε αυτήν) και β) το ηχηρό και θλιβερό παράδειγμα της γειτονικής μας Ιταλίας με τις σοκαριστικές του εικόνες από τα νοσοκομεία, εικόνες πολέμου.

Οι συγκρίσεις τώρα με χώρες όπως οι βαλκανικές ή η Τσεχία και οι πρώην χώρες της Γιουγκοσλαβίας, δεν είναι πάντα δόκιμες. Πολλές από αυτές τις χώρες δεν έχουν την ίδια προσέλευση κόσμου (άρα και εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό) όπως η Ελλάδα. Ούτε έχουν δομές όπως αυτές των μεταναστών στις οποίες επικρατούν ειδικές συνθήκες και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς, κάτι που είδαμε να συμβαίνει κιόλας. Πολλές από αυτές τις χώρες όμως έκαναν (για δικούς τους λόγους) ό,τι και η Ελλάδα: πήραν έγκαιρα μέτρα! Αυτό είναι το κοινό μας, αν υπάρχει κάποιο. Κι ένα τελευταίο: θα μπορούσε η τύχη να είναι και πιο ευνοϊκή. Αν για παράδειγμα το γκρουπ των προσκυνητών στους Άγιους Τόπους δεν είχε κολλήσει!

Ας αφήσουμε λοιπόν την τύχη στην άκρη να κάνει την δουλειά της κι ας κάνουμε εμείς την δικιά μας όσο καλύτερα μπορούμε. Ή ας πιέσουμε την κυβέρνηση που έχει τον πρώτο λόγο να κάνει αυτά που πρέπει την ώρα που πρέπει. Έτσι παίρνεις την τύχη με το μέρος σου.

Μύθος 9: Μας κοροϊδεύουν! Προσθέτουν θανάτους από άλλες αιτίες στον κορονοϊό!

-Αυτή η μπούρδα ξεκίνησε όταν ατυχώς ο καθηγητής Σ.Τσιόδρας ανέφερε πριν μερικές μέρες ότι χρεώνονται στον κορονοϊό θάνατοι ασθενών με COVID-19 που είχαν άλλο τελικό αίτιο (ανέφερε παραδειγματικά ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό). Και λέω ατυχώς όχι γιατί ο καθηγητής έκανε κάποιο ιατρικό λάθος, αλλά γιατί δεν υπολόγισε ο άνθρωπος ότι οι δηλώσεις του θα παρερμηνευθούν και θα γίνουν καραμέλα για τους αδαείς και τους συνωμοσιολόγους.

Τι ισχύει; Ασφαλώς και υπάρχουν πρωτόκολλα για τους θανάτους στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες εν γένει. Πρωτόκολλα που ισχύουν λίγο πολύ σε όλες τις χώρες του κόσμου και αφορούν τα αίτια της νόσου. Το θέμα δεν είναι απλά στατιστικό αλλά έχει και ιατρικές, δεοντολογικές, κοινωνικές και νομικές προεκτάσεις. Όταν λοιπόν κάποιος πεθαίνει έχοντας διάφορα νοσήματα, χρεώνεται στην ομάδα θανόντων από το νόσημα που έπαιξε κύριο ρόλο στον θάνατο. Κάποιος που πάσχει από στεφανιαία νόσο και διαβήτη ταυτόχρονα και παθαίνει ανακοπή, δεν μπορεί να χρεωθεί στους θανόντες από διαβήτη, προφανώς φταίει η καρδιά του. Σύμφωνα όμως με τα ίδια πρωτόκολλα, όταν έχουμε σοβαρές λοιμώδεις νόσους, όπως η γρίπη, η ιλαρά και ο κορονοϊός, νόσους δηλαδή που μπορεί να επιβαρύνουν αναπνευστικό, καρδιαγγειακό κτλ, οι πιθανοί θάνατοι χρεώνονται στο νόσημα αυτό.

Να το πούμε κι αλλιώς. Οι 106 φετινοί νεκροί της Ελλάδας από γρίπη μπορεί να είχαν (αν και όχι όλοι) υποκείμενα νοσήματα (πχ αναπνευστικά προβλήματα) και αυτά να επιβαρύνθηκαν από την γρίπη, αλλά δεν οφείλεται σε αυτά ο θάνατός τους. Ακόμα κι αν κάποτε πέθαιναν από τα χρόνια νοσήματά τους, αυτό δεν θα ήταν φέτος, δεν θα ήταν τώρα. Η γρίπη ήταν αυτή που λειτούργησε καταλυτικά στον θάνατό τους και αυτή χρεώνεται από τους γιατρούς ως αίτιο. Παρεμπιπτόντως από τους 106 αυτούς ανθρώπους το 90% δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Το ίδιο ισχύει και τώρα με τον κορονοϊό. Αν εγώ, με ιστορικό εμφράγματος και καρδιακή ανεπάρκεια, αρρωστήσω από COVID-19 θα μπω στο νοσοκομείο. Εκεί τα πράγματα θα είναι κορώνα- γράμματα. Αν η καρδιά δεν αντέξει θα μπω εντατική και ίσως να μην βγω ποτέ από εκεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φταίει η καρδιά μου. Δίχως τον COVID-19  θα ζούσα ακόμα 10, 20 ή και 30 χρόνια με υγιεινή ζωή και την φαρμακευτική αγωγή μου. Αυτό εννοούσε ο καθηγητής. Και το είπε για να δείξει ότι δεν μας ξεφεύγουν θάνατοι όπως σε κάποιες χώρες που μετρούν λειψά (πχ αργούν ή δεν μετρούν καθόλου θανάτους σε γηροκομεία- είδαμε πολλά τέτοια παραδείγματα σε Αγγλία, Γερμανία και αλλού). Το ίδιο πράγμα κάνουν στα νοσοκομεία τους σχεδόν όλοι οι γιατροί του κόσμου και είναι απολύτως νόμιμο και λογικό. Όλη η υπόλοιπη παραφιλολογία είναι τσιχλόφουσκες.

Δείτε και το βίντεο όπου ο κος Τσιόδρας εξηγεί ο ίδιος το θέμα:

Μύθος 10: Θέλουνε να μας εμβολιάσουν με το ζόρι (ειδικά ο Μπιλ Γκέιτς) για να μας βάλουν τσιπάκια και να μας ελέγχουν!

-Εντάξει, το ξέρω ότι κάποιοι γελάτε και καλά κάνετε. Αλλά υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που τα πιστεύουν αυτά, και ίσως να μην είναι τελικά τόσο λίγοι όσο νομίζουμε. Τι εννοούν όταν λένε «τσιπάκια»; Προφανώς όχι τα τσιπς με ρίγανη που αρέσουν σε όλους μας, αλλά ηλεκτρονικές μικροσυσκευές που θα επιτελούν έλεγχο από μακριά (ο Μπιλ Γκειτς τα φτιάχνει τα τσιπάκια, μην κοιτάτε που πήρε σύνταξη, έτσι περνάει την ώρα του). Και πώς θα είναι αυτά σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, πώς θα εμφυτευτούν; Σε υγρή μορφή, απαντούν, και θα γίνουν σαν εμβόλιο. Καταλαβαίνει κανείς αμέσως φτάνοντας εκεί ότι έχει αγγίξει τις παρυφές ή και τον πυρήνα του γελοίου όσο και επικίνδυνου κινήματος των αντιεμβολιαστών, αλλά και των ψεκασμένων ακροδεξιών. Απλά εδώ προσπαθούν να επενδύσουν την συνήθη ρητορική τους εναντίον των εμβολίων και με ψευδοεπιστημονικές και άλλες συνωμοσιολογικές μπαρούφες, εμπλέκοντας και τον Μπιλ Γκέιτς, μιας και είναι πιασάρικο όνομα.

Αν εμβαθύνει κανείς (δεν είναι και δύσκολο, είναι πολύ ρηχά τα στάσιμα νερά) περισσότερο σε αυτές τις θεωρίες των ψεκασμένων συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι αυτοί, αν και δεν ξέρουν που πάνε τα πέντε τους από ανοσοποίηση και γενικά από ιατρική πρακτική, στην αρχή περιέγραφαν κάποια εμφυτευόμενα νανοσωματίδια, ενώ εσχάτως περιγράφουν τα μονοκλωνικά αντισώματα, μια από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνικές ανοσοποίησης και θεραπείας σοβαρών νόσων ,όπως ανίατοι αυτή τη στιγμή καρκίνοι. Αυτά είναι τα περίφημα «τσιπάκια»! Και γιατί τα λένε έτσι; Επειδή, εικάζω, είναι αντισώματα, δηλαδή πρωτεΐνες και άρα αποθηκεύουν και κουβαλούν κάποια πληροφορία, όπως και τα μικροτσίπ. Επίσης γιατί συνειρμικά συνδέονται ευκολότερα με τον ιδρυτή της Microsoft. Και που κολλάει ο Γκέιτς σε όλα αυτά;  Επειδή οι εταιρίες του χρηματοδοτούν ερευνητικά πρότζεκτ για κάποια νανοσωματίδια και επειδή εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για το εμβόλιο του κορονοϊού και ειδικά την προσέγγιση των μονοκλωνικών αντισωμάτων και τέλος επειδή χρηματοδοτεί τον ΠΟΥ.

Για να μην τα κάνω όλα μόνος μου, εδώ είναι η διάψευση των Ellinika Hoaxes

Κι εδώ ένα σχετικό άρθρο για την ελπιδοφόρα έρευνα των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ολλανδία.

Μύθος 11: Οι επιστήμονες λένε και ξελένε (πχ για τις μάσκες) για να εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα!

-Δεν θέλω να μπω σε λογικές πολιτικής συνωμοσιολογίας τέτοιου τύπου, μιας και το θέμα των μασκών είναι κυρίως επιστημονικό και δευτερευόντως εμπορικό, κατά την ταπεινή γνώμη μου. Στο εμπορικό κομμάτι δεν αποκλείω να υπάρχει διασύνδεση μελών της κυβέρνησης (όχι της Επιτροπής Ειδικών ή επιστημόνων) με συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Είναι κάτι που δεν θα μου έκανε εντύπωση, ούτε είναι η πρώτη φορά που θα το δούμε να συμβαίνει. Έτσι λειτουργεί δυστυχώς ο καπιταλισμός και οι πρεσβευτές του, μην σας παραξενεύει. Η δική μου θέση είναι ότι όλες αυτές οι νευραλγικές βιομηχανικές μονάδες (σε υγεία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κτλ) θα έπρεπε να είναι υπό κρατικό έλεγχο, για να υπάρχει επάρκεια αγαθών και υπηρεσιών σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που ζούμε, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.  Όλη η ιστορία με τις μάσκες και η αντίθεση κάποιων σε αυτές δεν μπορεί να εξαντλείται όμως σε τέτοια επιχειρήματα παραγνωρίζοντας το επιστημονικό κομμάτι, στο οποίο και θα παραμείνω.

Κατά την ταπεινή γνώμη μου οι μάσκες είναι απολύτως απαραίτητες εκτός σπιτιού και όπου υπάρχει συγχρωτισμός κόσμου. Για όλους και χωρίς εξαιρέσεις (πλην κάποιων ειδικών νοσημάτων πχ του αναπνευστικού). Την έχω διατυπώσει από πολύ νωρίς και μπορείτε να την δείτε στην ερώτηση 13, στο 2ο μέρος των άρθρων μου. Εκεί είχα διαφωνήσει με την επιλογή της Επιτροπής να μην συστήνει μάσκες σε όλους εξαρχής. Μόνος περιορισμός θα έπρεπε να είναι η σωστή χρήση της μάσκας, ώστε να μην υπάρχουν ακούσιες επιμολύνσεις.  Αλλά και γι’ αυτό είναι υπεύθυνο το κράτος ώστε να ενημερώσει σωστά τους πολίτες του με καταιγισμό σχετικών τηλεοπτικών μηνυμάτων, επιδείξεων κτλ.

Γιατί όμως η Επιτροπή αρχικά πρότεινε να μην φοράμε μάσκες και στην πορεία άλλαξε γνώμη και τις συστήνει ανεπιφύλακτα; Δεν υπάρχει κάτι συνωμοτικό σε αυτό. Το έχω εξηγήσει, να το ξαναπώ. Πρώτα και κύρια επειδή στην περίοδο κορύφωσης της πανδημίας στην Ευρώπη, εκεί στα μέσα με τέλη του Μάρτη οι ελλείψεις ιατρικών υλικών (και μασκών ανάμεσά τους) ήταν δραματικές σε όλη την υφήλιο. Οι μάσκες ήταν δυσεύρετες. Η Κίνα, η βασική παραγωγός χώρα είχε σταματήσει να εξάγει λόγω δικών της αναγκών και η ζήτηση είχε εκτιναχτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Έτσι πολλά κράτη, αλλά και ο ΠΟΥ, αναγκάστηκαν να δώσουν κατευθύνσεις ώστε να μην φοράει ο γενικός πληθυσμός μάσκες για να περισσέψουν σε αυτούς που τις είχαν περισσότερο ανάγκη, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεύτερον επειδή κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν το lockdown, άρα πόνταραν περισσότερο στην κοινωνική αποστασιοποίηση, παρά στην χρήση μάσκας. Κάποιος που μένει σπίτι του δεν χρειάζεται μάσκα, λογικό.

Τι άλλαξε στην πορεία; Άλλαξε το ότι τέλος Απρίλη τα lockdown άρχισαν να αποσύρονται, έστω και με δειλό ρυθμό. Επομένως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα βγαίναν στους δρόμους, στα μαγαζιά, στις υπηρεσίες, στα ΜΜΜ. Έτσι η μάσκα γίνεται πολύ πιο σημαντική από πριν, λόγω συγχρωτισμού. Μια ακόμα παράμετρος είναι ότι από τον Απρίλη η Κίνα άρχισε να ξαναστέλνει υλικό, αν και σε πιο τσουχτερές τιμές (ο καπιταλισμός που λέγαμε;). Παράλληλα τα κράτη είχαν φροντίσει να προσαρμοστούν, είτε με δικές τους μονάδες παραγωγής, είτε με εναλλακτικές λύσεις όπως η μαζική παραγωγή υφασμάτινων μασκών, οπότε η επάρκεια αποκαταστάθηκε τάχιστα.

Αυτή τη στιγμή οι χειρουργικές μάσκες κοστίζουν γύρω στα 0,80 ευρώ (από 0,25-0,50 προ κρίσης) και οι υφασμάτινες γύρω στα 2,5-3,5 ευρώ (αλλά είναι επαναχρησιμοποιούμενες). Αναμένω ότι με την υπερπροσφορά θα πέσουν κι άλλο οι τιμές. Ελπίζω ότι αυτό θα επιτρέψει και στο κράτος (κάτι που θα έπρεπε να έχει αρχίσει εδώ και καιρό) να μοιράζει δωρεάν μάσκες σε όλους όσους έχουν ανάγκη ή σε όσα μέρη υπάρχει ανάγκη (μαθητές, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχά λαϊκά στρώματα, δημόσιους υπαλλήλους, δομές, σχολεία, ΜΜΜ, δημόσιες υπηρεσίες κ.ό.κ.). Έτσι κι αλλιώς η ζήτηση θα κρατήσει κάμποσους μήνες ακόμα, προβλέπω διψήφιο αριθμό. Εναλλακτικά, έχουμε πλέον και στην Ελλάδα μονάδες παραγωγής, οπότε μπορούμε να τις θέσουμε υπό κρατικό έλεγχο σε περίπτωση ανάγκης, σωστά;

Μύθος 12: Ο κορονοϊός θα πεθάνει το καλοκαίρι με την ζέστη!

Πολύ κοινό σφάλμα. Ο ιός δεν πρόκειται να πεθάνει με την καλοκαιρινή ζέστη ή την ηλιακή ακτινοβολία. Δεν πρόκειται να πεθάνει γενικώς, μάλλον ήρθε για να μείνει ως ενδημικός!  Αυτό ισχύει για κάθε ιό στην φύση και τούτος δεν είναι εξαίρεση. Αυτό που έχει παρατηρηθεί σε άλλους κορονοϊούς, αλλά και στην γρίπη είναι μια μείωση της μεταδοτικότητάς τους στους θερινούς μήνες (δεν θα είναι δηλαδή τόσο εύκολο να κολλήσει κανείς). Άρα και το καλοκαίρι η προσοχή μας πρέπει να είναι τεταμένη και να εφαρμόζουμε όλες τις προφυλάξεις και τα μέτρα υγιεινής. Περισσότερα στοιχεία στην ερώτηση 47, στο 6ο μέρος των άρθρων.

Μύθος 13: Έχουν βρει το εμβόλιο αλλά μας το κρύβουν!

Κανένα εμβόλιο δεν έχουν βρει ακόμα αν και προσπαθούν αυτή την στιγμή πάνω από 100 ερευνητικές ομάδες σε όλον τον πλανήτη γι’ αυτό. Οι προσπάθειές τους δεν είναι κρυφές, οι προσεγγίσεις τους φαρμακευτικά και τεχνικά είναι γνωστές στην επιστημονική κοινότητα, δεν υπάρχει κάτι κρυφό ή νεφελώδες σε σχέση με αυτό, όλα ακολουθούν την πεπατημένη επιστημονική οδό. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι έχουν πέσει πολύ περισσότερα χρήματα από ότι συνήθως και το ότι έχουν επιταχυνθεί τα μάλα οι διαδικασίες, ειδικά οι αδειοδοτήσεις σε επιτυχημένες προσπάθειες θα γίνουν με ταχύτητα σίφουνα, όταν έρθει η ώρα.  Να είστε σίγουροι ότι θα το μάθουμε όλοι ταυτόχρονα αφού θα ανακοινωθεί μετά βαϊων και κλάδων, μιας και θα είναι η ανακάλυψη της χρονιάς (ας ελπίσουμε της φετινής, αν και η πιθανότητα είναι μικρή).

Ο ισχυρισμός λοιπόν ότι μας κρύβουν το εμβόλιο δεν είναι απλά αστήρικτος και αντιεπιστημονικός, αλλά και παράλογος. Όποιος είχε έτοιμο το εμβόλιο θα γινόταν σε μια νύχτα διάσημος, πλούσιος και ήρωας. Γιατί να το κρύψει; Περισσότερα για την κούρσα για το εμβόλιο έχω γράψει στην ερώτηση 46, επίσης  στο 6ο μέρος

Κι ένα τελευταίο και ελπιδοφόρο, η 100% επιτυχία του σε μακάκους στην Κίνα πριν λίγες μέρες.

Μύθος 14: Κάποιοι (πχ οι Έλληνες, οι Τούρκοι, οι Εσκιμώοι κ.ό.κ) έχουν ανθεκτικά γονίδια στον ιό! 

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως γονίδια ανοσίας στον κορονοϊό. Επιστημονικά μιλώντας, απλά δεν υπάρχει! Αυτά είναι εφευρήματα για να ποτίσουν φτωχά μυαλά με τις ιδέες του περιούσιου λαού, κάτι που είδαμε να συμβαίνει στην γείτονα Τουρκία, αν και στην χώρα μας ξεφουρνίζουν κάτι γραφικοί που και που τέτοιες κοτσάνες.  Κανένας δεν είναι προφυλαγμένος από τον ιό λόγω των γονιδίων του και οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος ή φύλου μπορεί να κολλήσει από οποιονδήποτε άλλον, όπως επιβεβαιώνουν και οι οργανισμοί υγείας.

Ωστόσο τα γονίδια μπορούν να παίζουν ένα άλλο, τελείως διαφορετικό ρόλο. Για παράδειγμα για το πώς αντιδρά ένα ανοσοποιητικό σύστημα στην λοίμωξη ή πόσο γρήγορα ή έντονα δημιουργούνται κάποιες κομβικές πρωτεΐνες στον οργανισμό και άλλα τέτοια εξειδικευμένα ιατρικά δεδομένα. Έχει μάλιστα δημιουργηθεί και μια διεπιστημονική βάση δεδομένων στην οποία συμμετέχουν ερευνητές του γονιδιώματος από όλον τον κόσμο ώστε να συλλέξουν ανάλογα στοιχεία. Πρόκειται για την «COVID-19 host genetics initiative» .

Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν έχουν να κάνουν με κάποια φυλετική καταγωγή και τους εκπροσώπους της, αλλά με χαρακτηριστικά του γονιδιώματος που μπορεί να υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους.

Αρκετά όμως με τους μύθους. Έχουμε μπροστά μας μερικούς μήνες σκληρής αλήθειας. Κλείνω όμως το άρθρο με την εξήγηση από τον Αναπλ. Καθηγητή Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Βασίλη Παυλόπουλο, για ποιους λόγους κάποιοι άνθρωποι καταφεύγουν, πιστεύουν και διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας. Είναι αρκετά διαφωτιστικό για την σύσταση και την ψυχολογία αυτών των ομάδων.

Οτιδήποτε σε σχέση με τα άρθρα αυτά (προσθήκη, παρατήρηση, επισήμανση), θα χαρώ να το συζητήσουμε.