Νέα κρούσματα κορονοϊού στην Λευκάδα από Σερβία (ανανέωση).

Η φήμη που κυκλοφορούσε από χτες το βράδυ για εισαγόμενα κρούσματα στην Λευκάδα από Σέρβους τουρίστες, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε σήμερα. Το ένα τεστ που βρέθηκε θετικό αφορά Σέρβο υπήκοο που διέμενε σε τουριστικό σκάφος στην πόλη, με την οικογένειά του. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ελέγχονται.

Ανανέωση: Μεταφέρεται τώρα, από το νοσοκομείο της Λευκάδας, η οικογένεια του Σέρβου κυβερνήτη του σκάφους (ο σύζυγος, η σύζυγος και τα τρία παιδιά του), στο ξενοδοχείο αναφοράς (Αλέξανδρος Β’) στη Νικιάνα, καθώς βρέθηκαν και οι πέντε θετικοί στο τεστ για κορωνοϊό! (πηγή: MyLefkada)

Παράλληλα ελέγχεται και άλλο ύποπτο κρούσμα Σέρβου ταξιδιώτη που διαμένει στους Τσουκαλάδες και μάλιστα είχε πολλές επαφές αυτό το διάστημα. Τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

Ελπίζουμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να είναι καλά στην υγεία τους και να γυρίσουν με το καλό κάποια στιγμή στα σπίτια τους.

Το ότι ο τουρισμός θα φέρει επιπλέον κρούσματα κορονοϊού, ήταν και αναμενόμενο και λογικό, κάτι που έγινε αποδεκτό για λόγους οικονομίας (άλλη μεγάλη κουβέντα αυτή!). Το ότι αυτά τα κρούσματα θα φτάσουν σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, επίσης είναι λογικό. Το ότι όμως στην Λευκάδα, όπως και σε πολλά ακόμα νησιά και επαρχίες οι άνθρωποι δεν προσέχουν (αποστάσεις, καθαριότητα, μάσκες στους χώρους συγχρωτισμού) ή θεωρούν ότι ο κορονοϊός εξαφανίστηκε, δεν είναι καθόλου μα καθόλου λογικό και μπορεί να το πληρώσουμε.

Έχω πει και έχω γράψει πολλά όλο αυτό το διάστημα, όχι για να πανικοβάλλω (αν και αυτό θα ήταν μια κάποια λύση!), αλλά για να ενημερώσω και να προειδοποιήσω τους συμπατριώτες μου και όχι μόνο. Όποιος όμως διάβαζε τα άρθρα μου ξέρει καλά ότι είχα δίκιο, συμβαίνει αυτό ακριβώς που περίμενα.Αν και κουραστικός λοιπόν θα επαναλάβω  ένα πρόσφατο σχόλιό μου στο ΜΤ και ελπίζω, τουλάχιστον στο Μεγανήσι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Το σχόλιο:

Οι προβλέψεις μου για τον τουρισμό φέτος έχουν καταγραφεί εδώ και μήνες και φαίνεται να επιβεβαιώνονται, αν και παραβίασα ανοιχτές θύρες, ήταν φως φανάρι το πράγμα. Εδώ στο 5ο άρθρο μου για παράδειγμα:
http://www.meganisitimes.gr/2020/04/15/erotiseis-kai-apantiseis-gia-ton-koronoio-5/

Από εκεί και μετά και στο Μεγανήσι και παντού οφείλουν όλοι να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα. Και είναι τόσο απλά και κατανοητά που θα έπρεπε πλέον να είναι κτήμα ακόμα και του πιο βλάκα (αν και υπάρχουν και πιο βλάκες από τους βλάκες, το ξέρω…). Γι’ αυτό τα ξαναλέω:

1) Πλένουμε τα χέρια μας συχνά (ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ!) με σαπούνι ή αντισηπτικό
2) Κρατάμε ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ όσο περισσότερο γίνεται, ειδικά με αλλοδαπούς τουρίστες.
3) Δεν μιλάμε, βήχουμε, φταρνιζόμαστε μέσα στα μούτρα των άλλων ανθρώπων, ούτε αυτοί στα δικά μας.
4) Φοράμε ΜΑΣΚΑ ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες (στοιχειώδης σεβασμός στον πελάτη και το καλύτερο μέτρο πρόληψης της διασποράς μετά την απόσταση). Μάσκα και όλοι οι υπόλοιποι σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό (πχ λεωφορείο δήμου, φέρι-μποτ, ψώνια η άλλες δουλειές στην Λευκάδα).
5) Αν έχουμε βήχα, πυρετό, κακουχία, δύσπνοια ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και φωνάζουμε τον γιατρό να μας εξετάσει. Κάνουμε ό,τι ακριβώς μας πει. Δεν θα σκεφτούμε να το κρύψουμε για να μην χάσουμε τις διακοπές μας ή την δουλειά μας, γιατί έτσι μπορεί να γίνουμε δολοφόνοι ενός ή και περισσοτέρων αθώων ανθρώπων. Ας μην το ξεχνάμε αυτό!
6) Ανάβουμε τα κλιματιστικά στους επαγγελματικούς χώρους και ξενοδοχεία όσο λιγότερο γίνεται. Στα σπίτια μας δεν υπάρχει πρόβλημα.
7) Τηρούμε μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στα μαγαζιά. Όποιος δεν τα τηρεί δεν νομίζω ότι θα δει και πελάτες, ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί και οι μισοί τουρίστες Έλληνες και ξένοι είναι ευπαθείς ομάδες.
8) Ξεχνάμε τα μαζικά πάρτι και τις μαζικές συναθροίσεις, πολιτιστικού, αθλητικού ή απλά ψυχαγωγικού περιεχομένου. Δεν θα πάθει τίποτα χειρότερο ο έτσι κι αλλιώς λειψός πολιτισμός μας για ένα καλοκαίρι.
9) Προσέχουμε στις παραλίες, αραιά κι αγαπημένοι.

Αν τηρηθούν από όλους αυτά (δεν γίνεται, το ξέρω- έστω από τους περισσότερους), τότε το Μεγανήσι δεν θα έχει πρόβλημα, ίσως και να μην έχει καθόλου διασπορά σε κρούσματα. Αν όμως δεν τηρηθούν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε περισσότερα του ενός κρούσματα. Και σας πληροφορώ ότι για τον πληθυσμό του Μεγανησίου το κρίσιμο νούμερο είναι γύρω στα 5 με 6, άντε 7, σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Τόσα κρούσματα χρειάζονται για να μπει όλο το νησί σε καραντίνα! Κι ας αναλογιστεί ο καθένας τι θα σημαίνει αυτό για την υγεία του κόσμου αλλά και για τον τουρισμό. Αλλά και σε καραντίνα να μην μπει, η δυσφήμηση είναι αρκετή από μόνη της.
Δεν θα κουραστώ να το φωνάζω μέχρι να κάνουμε το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2. Δεν υπάρχουν ημίμετρα με τον κορονοϊό, ούτε διαλέγεις ή την υγεία ή την οικονομία: ή μένεις αλώβητος και τα έχεις και τα δύο ή τα χάνεις όλα με την μία.