«Άνευ ουσίας η επίσκεψη της κας Μενδώνη στο Μεγανήσι»- του Στ. Ζαβιτσάνου

Άνευ ουσίας η επίσκεψη της κας Μενδώνη στο Μεγανήσι.

Κρίμα, γιατί θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για το νησί μας!

Είναι αλήθεια, ότι δεν περιμέναμε το δελτίο τύπου του Δήμου, σχετικά με την επίσκεψη της υπουργού κας Μενδώνη στο νησί μας, για να μάθουμε τα αποτελέσματα. Ήταν γνωστά.  Και βέβαια δεν κρίνουμε, αφού δεν έχουνε «… την αναλυτική ενημέρωση στην κα Υπουργό για τον πλούτο της Μεγανησιώτικης κληρονομιάς, για τις πολιτιστικές δράσεις και δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο νησί, όπως και τους στόχους του Πολιτιστικού Κέντρου για την επόμενη διετία…» σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Γνωρίζουμε όμως που λέει ψέματα!

Το δελτίο τύπου αναφέρεται ψευδώς ότι οι έρευνες διεξήχθησαν την περίοδο 2011 – 2015! Προφανώς ήθελε η δημοτική αρχή του κου Δάγλα, να … «ακουμπήσει» και σε λίγο πολιτισμό! Ψεύδεται… Οι έρευνες ξεκίνησαν πριν από το 2010, τότε που κάποιοι «φίλοι» μας κατηγορούσαν για την δωρεάν βενζίνη στο αυτοκίνητο των αρχαιολόγων (να μην ξεχνιόμαστε!) και η φάση αυτή σταμάτησε το 2013.

Έχοντας ολοκληρωθεί οι έρευνες,  στο τέλος του  2013 και συγκεκριμένα στις  6-8 Δεκεμβρίου 2013, οργανώθηκε το 2ο Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο στο Μεσολόγγι με θέμα:«Το Αρχαιολογικό Έργο στην Αιτωλοακαρνανία και στη Λευκάδα από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους», όπου έγινε η παρουσίαση των ευρημάτων και η επιστημονική κατοχύρωση της έρευνας.

Για το συνέδριο και το πρόγραμμα είχε αναφερθεί αναλυτικά στις 29 Νοεμβρίου 2013 το site: agrinionews.gr: Συνέδριο

 Στο συνέδριο είχα παραβρεθεί μαζί με τον τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου,κο Φερεντίνο Θωμά. Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου, εδώ.

Είχαν γίνει κατά την διάρκεια των ερευνών συζητήσεις, αλλά εκεί, στο Μεσολόγγι, καταλήξαμε για τον τρόπο αξιοποίησης όλων αυτών, που μαζί με τα προϊστορικά και τις έρευνες της κας Γαλανίδου, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο για τον νησί μας.  Είχαν συμφωνηθεί οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις του Δήμου, οι πρωτοβουλίες της ΛΣΤ΄Εφορίας Αρχαιοτήτων  και το κομμάτι που έπρεπε να αναλάβει το Υπουργείο. Εξάλλου, είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την ΛΣΤ΄Εφορία και το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Αυτό κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είναι και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης και διαβούλευσης με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη. Θα μπορούσαν να υπάρξουν πρωτοβουλίες εδώ και έξι χρόνια…

Έστω και τώρα όμως, λόγω της επίσκεψης και της νέας θέσης της κας Βικάτου, θα μπορούσε να δρομολογηθεί κάτι σημαντικό. 

Αλλά είπαμε! Άλλα λόγια… άλλων εποχών.

Στ. Ζαβιτσάνος

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

Σημείωση ΜΤ: Δείτε ξανά το ρεπορτάζ και τα βίντεο από το συνέδριο εκείνο όπως τα είχαμε δημοσιεύσει στο ΜΤ το 2013. Αξίζει τον κόπο!

Και οι τότε δηλώσεις της κας Βικάτου: