Το Εργατικό Κέντρο για το άνοιγμα των σχολείων

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, EMAIL: ergatlef@otenet.gr

 

 

ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η κυβέρνηση προχωράει στο άνοιγμα των σχολείων μέσα σε μια ανοδική φάση της πανδημίας στη χώρα μας, χωρίς να διαθέτει δεκάρα τσακιστή προκειμένου να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών-εκπαιδευτικών-γονέων ή τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών. Έχει το θράσος μάλιστα να κατηγορεί τη νεολαία ως βασική υπεύθυνη της διασποράς του ιού, κουνάει απειλητικά το δάχτυλο σε όσους τολμούν να βγουν και να αποκαλύψουν την αλήθεια για τη γύμνια των Δημόσιων Δομών Υγείας και πανηγυρίζει για τις χορηγίες των…απαραίτητων παγουριών!

Η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων θεωρεί κόστος τις δαπάνες για τη μόρφωση και την υγεία του λαού. Αφήνουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους απολύτως εκτεθειμένους απέναντι στον ιό μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό άλλωστε αύξησαν το ποσοστό πληρότητας στα πλοία στο 85%, στα αεροπλάνα «αποφάσισαν» ότι δεν κολλάει ο ιός, χιλιάδες εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς συνωστίζονται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, στα ΜΜΜ οι εργαζόμενοι μετακινούνται σαν παστωμένες σαρδέλες, χιλιάδες μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν σε καθεστώς μόνιμης καραντίνας μέσα στα ΚΥΤ και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Η ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού. Δε θα ανεχθούμε ούτε την ανεξέλεγκτη καθολική λειτουργία των σχολείων χωρίς όρους, αλλά ούτε και την αντιπαιδαγωγική λύση της εκ περιτροπής διδασκαλίας. Οποιαδήποτε συζήτηση για την on-line μετάδοση του μαθήματος είναι αιτία πολέμου, το μέτρο αυτό καταδικάστηκε και καταργήθηκε στην πράξη από σύσσωμο τον κλάδο, τους γονείς και τους μαθητές. Είναι καθοριστική για τη φυσιολογική, νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού η δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή και αυτό απαιτούμε να γίνει με όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όσο και των συναδέλφων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Επισκευή σχολείων – εξασφάλιση κατάλληλων χώρων (σχολείο Βασιλικής, Καστού κ.α.), ώστε να διασφαλίζονται τα μέτρα προστασίας της υγείας, οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Αυτό απαιτείται για την αποφυγή του συγχρωτισμού και την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών κι ας αφήσει η υπουργός τις γνωστές αλχημείες για μέσο όρο 17 μαθητών ανά τάξη.
  • Ανέγερση σχολικών κτιρίων. Να ανεγερθεί άμεσα κτίριο για τη στέγαση του ειδικού σχολείου!
  • Ανέγερση παιδικών και βρεφικών σταθμών στο ύψος των αναγκών που υπάρχουν για την πληθυσμιακή κάλυψη βρεφών και νηπίων. Στο νησί μας ακόμα και οι ήδη υπάρχοντες χώροι που λειτουργούν στην πλειοψηφία τους δεν αποτελλούν σύγχρονους σταθμούς με το κατάλληλο περιβάλλον και τις προδιαγραφές που θα έπρεπε στην εποχή μας να διασφαλίζουν.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Στήριξη και γενίκευση των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία.
  • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση. Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση). Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο.
  • Προστασία όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.).
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

3/9/2020