Meganisi Times

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα λάβει το Μεγανήσι λόγω του Ιανού.

Άμεσα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων 1.000.000 ευρώ για αποκατάσταση του οδικού δικτύου

Συναντήσεις στα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, αρμόδιων για την αντιμετώπιση των καταστροφών στις περιοχές που επλήγησαν από τον πρόσφατο μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» πραγματοποίησε την Τρίτη ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς.

Ο Βουλευτής βρέθηκε το Σάββατο στη Βασιλική, περιοχές της Νότιας Λευκάδας, αλλά και στο Μικρό Γιαλό Πόρου, που είχαν τις μεγαλύτερες ζημιές, και συζήτησε με τους κατοίκους τα προβλήματα που τους δημιούργησε η θεομηνία. Επιπλέον επικοινώνησε με το Δήμαρχο Μεγανησίου και τους Αντιδημάρχους Καλάμου και Καστού, που επίσης του έδωσαν λεπτομερή εικόνα μετά το πέρασμα της καταιγίδας. Μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Κτενά ο Βουλευτής ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της κοινότητας Βασιλικής, κ.Σταμάτη Αργυρό, ενώ συμμετείχε και σε άτυπη σύσκεψη στη Βασιλική μαζί με τον Δήμαρχο, κ.Χ.Καλό, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Ο κ. Καββαδάς στις επισκέψεις του στα υπουργεία μετέφερε την αγωνία των πληγέντων, οι οποίοι έχουν υποστεί καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, οικοσκευή και καλλιέργειες, ενώ τόνισε ότι σοβαρές είναι οι ζημιές και στις υποδομές στα νότια του Νομού.

Στη συζήτησή του με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για υποστήριξη των πληγέντων θα τηρηθούν στο ακέραιο. Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ήδη μέτρα στήριξης των πληγέντων που περιλαμβάνουν:

Στη συνέχεια ο Βουλευτής επισκέφθηκε το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γεώργιο Καραγιάννη, από τον οποίο ζήτησε τη χρηματοδότηση του Δήμου Λευκάδας με 1 εκ. ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Απολλωνίων, ενώ μετέφερε και έγγραφο του Δήμου Λευκάδας για την ανάγκη χρηματοδότησης έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Τέλος, ο Βουλευτής επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αγρινίου, υπεύθυνου για την καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νομού, και με το κλιμάκιο του οργανισμού που βρίσκεται ήδη στο νομό για επισήμανση των ζημιών. Αφού ενημερώθηκε για την έκταση των ζημιών, ζήτησε τη δίκαιη και αναλογική αποζημίωση όλων των παραγωγών που θα δηλώσουν καταστροφές. Επισημαίνεται ότι οι αγρότες έχουν 15 ημέρες προθεσμία για να κάνουν τις δηλώσεις τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Θα ακολουθήσουν οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Η εικόνα που αντίκρισα το Σάββατο στη Νότια Λευκάδα ήταν δύσκολη. Οι κάτοικοι έχασαν περιουσίες, ο δημόσιος χώρος έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές – και αυτό δεν είναι κάτι που το βλέπουμε πρώτη φορά. Τα ίδια συνέβησαν τρεις φορές στα τελευταία τέσσερα χρόνια και, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, τέτοια φαινόμενα θα τα ζούμε πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πηγή και στο σύνολο, και όχι αποσπασματικά έργα.

Υπάρχει αναστάτωση στους κατοίκους, ανησυχία για το μέλλον, θέλω ωστόσο να καθησυχάσω τους συμπολίτες μου και να τους διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, έχει θέσει ένα οπλοστάσιο μέτρων στην υπηρεσία των πληγέντων.

Είχαμε ήδη μια σειρά μέτρων, ενώ τα 200.000 ευρώ για την Λευκάδα και τα 100.000 ευρώ για το Μεγανήσι έχουν εγκριθεί ήδη. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πήρε 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύντομα θα εκδοθεί και έκτακτη χρηματοδότηση των πληγέντων Δήμων, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών πληγέντων νοικοκυριών και αποκατάσταση ή επισκευή της οικοσκευής της πληγείσας κύριας κατοικίας.

Ο μακρύς δρόμος της αποκατάστασης των ζημιών μόλις τώρα ξεκινάει, όχι μόνο στην Λευκάδα, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες καταστροφές. Σε αυτό το δρόμο, οι πολίτες, οι κοινότητες και οι δήμοι θα βρουν στο πλευρό τους την πολιτεία και βεβαίως από την πλευρά μου θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις για την αποκατάσταση των ζημιών.»

Exit mobile version