Έκτακτες επιχορηγήσεις που δόθηκαν σε δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 2 Οκτωβρίου 2020

 

Συνολικά 550.000 ευρώ ενισχύσεις στον Δήμο Λευκάδας από το Υπουργείο Εσωτερικών από την αρχή της πανδημίας για  την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την ενίσχυση της ρευστότητας των Δήμων – Αναμένεται και τρίτη δόση

 

Σχεδόν 550.000 ευρώ έκτακτη ενίσχυση έχει πιστωθεί από τον Μάιο μέχρι σήμερα στον Δήμο Λευκάδας  από το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων και επειγουσών αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία, καθώς και για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, λόγω της μείωσης των εσόδων τους, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί. Τα ποσά πιστώθηκαν σε δύο δόσεις, μία τον Μάιο ύψους 214.598,26 ευρώ και μία σήμερα ύψους 332.989,06. Επισημαίνεται επιπλέον ότι τον Μάιο πιστώθηκαν 28.786,74 στο Δήμο Μεγανησίου.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, η κατανομή στους συγκεκριμένους Δήμους έγινε με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τους ίδιους τους Δήμους στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς δήλωσε:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα τη δεύτερη δόση έκτακτης επιχορήγησης σε δήμους της χώρας για την κάλυψη αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Από τα συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν σε 119 δήμους, σχεδόν 333.000 ευρώ πήρε ο Δήμος Λευκάδας, με βάση τα στοιχεία που υπέβαλε ο Δήμος μας.

Είχε προηγηθεί τον Μάιο οριζόντια κατανομή, σε όλους τους Δήμους της χώρας, συνολικού ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, από την οποία είχαν επωφεληθεί και ο Δήμος Λευκάδας και ο Δήμος Μεγανησίου, και πάλι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ θα ήθελα να επισημάνω ότι ήδη τον Μάρτιο, από την αρχή κιόλας της πανδημίας, ο Δήμος Λευκάδας είχε λάβει ακόμα 50.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών προς αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, εκ των οποίων 10.000 για την αποφυγή διάδοσης σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, θα ακολουθήσει και τρίτη δόση, και πάλι με βάση τα επιπλέον οικονομικά στοιχεία που θα κατατεθούν από τους δήμους.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών, κ.Τάκη Θεοδωρικάκο για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση του Υπουργείου του στις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία στις τοπικές κοινωνίες. Η Κυβέρνηση απαντά στις επιπτώσεις του κορονοϊού με χειροπιαστές χρηματικές ροές που θα βοηθήσουν τους δήμους να ενισχύσουν, με τη σειρά τους, την τοπική οικονομία και κοινωνία.»