Από την επίσκεψη των επισήμων στο Μεγανήσι

Από τον λογαριασμό στο φ/β της Γενικής Γραμματέα Αιγαίου κ’ Νησιωτικής Πολιτικής κας Χρ. Καλογήρου αντλούμε το παρακάτω κείμενο (και τις φωτογραφίες) για την επίσκεψη κλιμακίου πολιτικών φορέων στο Μεγανήσι και στον Κυθρό με αφορμή την αρχαιολογική ανασκαφή και όχι μόνο:

«Επίσκεψη σήμερα στο Μεγανήσι μαζί με τον Βουλευτή του Νομού Θανάση Καββαδά, την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Βαγγέλη Κυριαζόπουλο, τη Γενική Γραμματέα Τουρισμού Βίκυ Λοΐζου και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά και συνάντηση με τον Δήμαρχο Παύλο Δάγλα, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κατωμερίου Βασίλη Σολδάτο, φορείς του νησιού και συζήτηση για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.
Προηγήθηκε επίσκεψη στη νησίδα Κυθρός, όπου η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής χρηματοδοτεί ανασκαφικό ερευνητικό έργο στο Σπήλαιο του Πάνθηρα. Η υπεύθυνη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Νένα Γαλανίδου μας ενημέρωσε για την πορεία της έρευνας που θέτει για πρώτη φορά το Μεγανήσι στον παγκόσμιο αρχαιολογικό χάρτη. Η ανασκαφή αποκαλύπτει κατάλοιπα της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής, όπως λίθινα εργαλεία και οστά θηλαστικών, που έχουν αποτεθεί από τη συστηματική κατοίκηση του χώρου από ομάδες του ανθρώπου του Νεάντερνταλ.
Υποστηρίζουμε αντίστοιχα ερευνητικά έργα συνολικά σε 12 νησιά μας, που αναδεικνύουν τη νησιωτική πολιτιστική μας κληρονομιά, αφήνοντας ταυτόχρονα μια πολύτιμη εκπαιδευτική και αναπτυξιακή παρακαταθήκη».