Συναντήσεις του Θανάση Καββαδά με τον Υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 9 Νοεμβρίου 2020

 

Συναντήσεις του Θανάση Καββαδά με τον Υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη

 

Συναντήσεις είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,με τον Υπουργό κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ.Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, προκειμένου να συζητήσει θέματα αρμοδιότητάς τους που απασχολούν τη Λευκάδα.

Ο Βουλευτής έθεσε το θέμα της αδειοδότησης των πλωτών εξεδρών, επισημαίνοντας ότι το νέο νομικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες και προϋποθέσεις χορήγησης αδειών σε πλωτές εξέδρες δεν είναι σαφές, ζητώντας μάλιστα συγκεκριμένη διευκρίνιση για το αν η πρόβλεψη για ελάχιστη απόσταση 300 μέτρων μεταξύ διαδοχικών πλωτών εξεδρών ισχύει και στη θαλάσσια ζώνη της χερσαίας ζώνης λιμένα, σε συνέχεια και σχετικής γραπτής επιστολής του.

Επιπλέον, ζήτησε να προχωρήσει η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου του Λιμενικού Ταμείου «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων στην ΕΖΛ Βλυχού», αξίας 71.300 ευρώ, κάτι για το οποίο ο Υπουργός δεσμεύθηκε.

Στη συνέχεια μετέφερε το αίτημα να γίνει το Μεγανήσι έδρα Λιμενικής Αρχής, θέμα το οποίο είχε συζητηθεί διεξοδικά και κατά την πρόσφατη επίσκεψη των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Ναυτιλίας, κ.κ. Κυριαζόπουλου και Καλογήρου στο Λιμεναρχείο Λευκάδας, όπου διαπίστωσαν και οι ίδιοι τις υπηρεσιακές ανάγκες που έχει το Σώμα στο Νομό, αλλά και στο Δημαρχείο Μεγανησίου.

Ο κ. Καββαδάς ανέφερε ότι έχει ενημερώσει ο ίδιος τον Δήμαρχο Μεγανησίου, κ. Δάγλα, για την ανάγκη να υπάρξει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την εγκατάσταση της Λιμενικής Αρχής στο Μεγανήσι, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να αποσταλεί υπηρεσιακώς στο Υπουργείο, καθώς και για την ανάγκη εξεύρεσης οικήματος όπου θα στεγαστεί το Λιμενικό Σώμα.

Ακόμη, επανέφερε το θέμα του master plan για το λιμάνι της Λευκάδας, για το οποίο  υπήρξε κάποια καθυστέρηση διότι το Λιμενικό Ταμείο έπρεπε να υποβάλει παρατηρήσεις στο υφιστάμενο σχέδιο και να τις αποστείλει στο Υπουργείο. Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι από τη στιγμή που πλέον οι παρατηρήσεις αυτές έχουν υποβληθεί από το Λιμενικό Ταμείο τις προηγούμενες ημέρες, θα πρέπει οι διαδικασίες έγκρισής του να προχωρήσουν και ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα το θέμα να προχωρήσει στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου του να επανορθώσει την αδικία που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση η οποία άφησε την Λευκάδα εκτός των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες χρηματοδοτήσεις.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 2020, στην οποία το Υπουργείο απάντησε ότι είναι υπό επεξεργασία νομοθετική ρύθμιση με γνώμονα τον επανακαθορισμό των πολιτικών και προγραμμάτων του Υπουργείου σχετικά με τη νησιωτική πολιτική. Τόνισε ότι είναι αδικία η Λευκάδα για τον ανωτέρω σκοπό να μη θεωρείται νησί και να χάνει τις χρηματοδοτήσεις της Γενικής Γραμματείας, σε αντίθεση με όλα τα άλλα νησιά της χώρας, με τα οποία ωστόσο μοιράζεται τις ίδιες ανάγκες.»