Η φωτογραφία της εβδομάδας

Μια υπέροχη φωτογραφία από το Κατωμέρι, από μια ξεχασμένη, χαμένη στον χρόνο θα λέγαμε, γωνιά του. Εδώ λοιπόν φαίνεται ο παλιός φούρνος (σύμπλεγμα) από την αυλή της Αγγέλως του Παππά (Κατωπόδη).

Μια φωτογραφία που ανασύρει μνήμες από αξέχαστες δεκαετίες, τότε που ο κάματος ήταν καθημερινότητα, η ζωή και τα μέσα επιβίωσης παραδοσιακά, το ψωμί χειροποίητο και οι άνθρωποι κοντά ο ένας στον άλλο. Όσοι προλάβαμε τέτοιες εικόνες, τέτοιους φούρνους εν λειτουργία, είμαστε τυχεροί κατά κάποιον τρόπο, μιας και ζήσαμε τις ρομαντικές και άδολες εποχές του νησιού.

Είναι δύσκολο να το καταλάβουν τα παιδιά μας αυτό, δύσκολο να τους εξηγήσουμε τα συναισθήματα, τις εικόνες, τα αρώματα και τις γεύσεις εκείνης της εποχής, πριν πενήντα ή και παραπάνω χρόνια. Αυτό που θα μπορούσαμε όμως είναι να τα διασώσουμε για να τα προστατέψουμε, μαζί με τις μνήμες τους. Και γι’ αυτό υπάρχουν τρόποι και προτάσεις, όταν με το καλό φτιαχτεί το λαογραφικό μας μουσείο για το οποίο κάποιοι κοπιάσαμε και ιδρώσαμε.

Δεν μπορώ τέλος παρά να συγχαρώ τον Νώντα Κονιδάρη που τράβηξε την νοσταλγική και δυνατή αυτή φωτογραφία. Ο φακός του φυλάκισε λίγη ιστορία και πολλές θύμησες.