Ερωτήσεις, σκέψεις και δεδομένα για τον εμβολιασμό στο Μεγανήσι.

Εδώ και μερικές βδομάδες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι  θα πραγματοποιήσει εμβολιασμούς σε μικρά νησιά κάτω των χιλίων κατοίκων. Μετά την χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του δήμου Μεγανησίου φαίνεται ότι πλησιάζει η σειρά του δικού μας νησιού επιτέλους. Αυτό είναι αναμφίβολα μια πολύ θετική εξέλιξη μιας και μας δίνει την ευκαιρία να εμβολιαστούν ηλικίες του γενικού πληθυσμού που δεν θα είχαν την ευκαιρία να το κάνουν πριν το καλοκαίρι- και αν!

Βέβαια, όπως όλα στην Ελλάδα, το πράγμα μοιάζει αρχικά να στερείται κάποιας στιβαρής οργάνωσης και να προχωράει λίγο βιαστικά και απροειδοποίητα, κάτι που δημιουργεί προβλήματα ενώ ανακύπτουν και κάποια ερωτήματα. Πολλά από αυτά θέσαμε στον κύριο δήμαρχο σήμερα το πρωί, ώστε να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα της κατάστασης. Σύμφωνα με αυτά που μας είπε και από όσα οι ίδιοι γνωρίζουμε θα σας ενημερώσουμε για τις έως τώρα παραμέτρους.

1. Πότε θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στο Μεγανήσι;

Όπως όλα δείχνουν, είναι εφικτό να ξεκινήσει την αμέσως ερχόμενη εβδομάδα, με πιθανή μέρα την Τρίτη, αν και ακόμα δεν έχουν επισημοποιηθεί και ανακοινωθεί ημερομηνίες. Να είστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση!

2. Από που θα έρθει το κλιμάκιο και πόσα άτομα θα αριθμεί; Θα μένει στο νησί;

Τα ερωτήματα αυτά έχουν σημασία για να φανεί πόσο σύντομο ή μακρόσυρτο θα είναι το εμβολιαστικό έργο. Θυμίζω ότι κάθε πολίτης που εμβολιάζεται (αφού προηγηθεί σύντομο ιστορικό υγείας) παραμένει 15-20′ στον χώρο εμβολιασμού για παρακολούθηση- αυτό είναι το ιατρικό πρωτόκολλο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί συγκεκριμένος αριθμός εμβολιασμών ανά ώρα, ας πούμε ανάμεσα σε 6-10 στην καλύτερη περίπτωση, με μια τριμελή ομάδα υγειονομικών, σαφώς περισσότεροι αν το κλιμάκιο αριθμεί περισσότερα μέλη και εμβολιάζουν σε δύο χώρους. Οπότε ο εμβολιασμός αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων (κάτι που ελπίζω να μην διαψευστεί) θα διαρκέσει μερικές μέρες- και θα επαναληφθεί το ίδιο 3 βδομάδες μετά. Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε στοιχεία για το κλιμάκιο πάντως, ούτε αν θα είναι πολυάριθμο, ούτε αν θα είναι από Λευκάδα ή αλλού. Ξέρουμε μόνο ότι ο δήμος έχει δεσμευτεί για την φιλοξενία και το φαγητό τους, κι ό,τι άλλο χρειαστεί.

3. Μήπως είναι λίγος ο χρόνος μέχρι το Σάββατο, ως καταληκτική ημερομηνία για να δηλωθεί ο εμβολιασμός στον Δήμο; Μπορούμε να έχουμε κι άλλον;

Ναι, είναι πράγματι λίγος ο χρόνος μέχρι να ενημερωθούν και να καταγραφούν όλοι όσοι πρέπει και θέλουν. Ο κος δήμαρχος όμως μας ενημέρωσε ότι αυτές είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες που του έχουν δώσει από την Υγειονομική Περιφέρεια. Γι’ αυτό και μίλησα για βιαστικές ενέργειες, καθώς πιστεύω ότι έπρεπε να υπάρχει πιο οργανωμένο χρονοδιάγραμμα που θα δίνει τον χρόνο στους πολίτες να ενημερωθούν και στους κατά τόπους δήμους να οργανωθούν και να κάνουν την σχετική καμπάνια. Αλλά τι να κάνουμε, θα βιαστούμε για μια ακόμα φορά. Σας παροτρύνω να σπεύσετε σήμερα κι αύριο και το Σάββατο να καταγραφείτε- όποιος δεν καταγραφεί μάλλον θα χάσει μια χρυσή ευκαιρία να ανοσοποιηθεί άμεσα απέναντι στον κορονοϊό.

4. Ο εμβολιασμός θα γίνεται ολοήμερος ή μόνο μέχρι το μεσημέρι;

Μας διαβεβαίωσαν ότι θα είναι ολοήμερος, κάτι θετικό αν ισχύει.

5. Θα εμβολιαστούν κανονικά και όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για την Λευκάδα;

Δεν υπάρχει περιορισμός προφανώς, αρκεί να δηλώσουν τα στοιχεία τους στον Δήμο έγκαιρα. Προφανώς άν έχουν κάνει την πρώτη δόση στην Λευκάδα θα κάνουν εκεί και την δεύτερη. Αλλά κάποιοι που έχουν μακρινά ραντεβού, πχ τον Μάρτη, ίσως επωφεληθούν για να εμβολιαστούν νωρίτερα στο Μεγανήσι- αν φυσικά το επιθυμούν. Τα ηλεκτρονικά ραντεβού τους μπορούν σε κάθε περίπτωση να ακυρωθούν αν εντωμεταξύ κάνουν τον εμβολιασμό στο νησί.

6. Ποιές ηλικίες εμβολιάζονται;

Οι άνω των 18 ετών. Όχι (ακόμα) νεώτεροι και παιδιά.

7.Τι θα γίνει με τους κατάκοιτους και κλινήρεις;

Ο κος δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σχετική μέριμνα ή μεταφοράς τους στο εμβολιαστικό κέντρο ή ακόμα και κατ’ οίκον εμβολιασμός. Αρκεί βέβαια να έχουν δηλωθεί. Ελπίζουμε να γίνει έτσι, μιας και οι άνθρωποι αυτοί είναι κατά κανόνα ευπαθείς.

8.Τι θα γίνει με όσους έχουν μόνιμοι κατοικία Μεγανήσι, αλλά βρίσκονται πχ Αθήνα; Θα μπορούν να έρθουν να το κάνουν;

Ασφαλώς, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις μόνιμης κατοικίας, από όσο κατάλαβα. Φαντάζομαι ότι είναι κάτι που θα διευκρινιστεί άμεσα.

9.Τι θα γίνει με μόνιμους κατοίκους που δεν είναι Έλληνες (πχ οικονομικοί μετανάστες ή ιδιοκτήτες βιλλών κτλ);

Εκεί είναι λίγο θολό τοπίο, από ό,τι φαίνεται άλλοι θα μπορούν κι άλλοι όχι. Όσοι από αυτούς έχουν ΑΜΚΑ μάλλον δεν θα έχουν πρόβλημα, μιας και θα μπορούν έτσι να καταγραφούν. Για τους υπόλοιπους δεν γνωρίζουμε κάτι αυτή τη στιγμή, εικάζω πώς όχι, μιας και κάθε δόση έχει συγκεκριμένο κωδικό και καταγράφονται λεπτομερή στοιχεία του πολίτη για να ελέγχεται που δόθηκε.

10. Τι θα γίνει αν κάποιος δεν έχει δηλώσει έγκαιρα στοιχεία ή/και αλλάξει γνώμη και θελήσει να εμβολιαστεί τελικά;

Τα εμβόλια αποψύχονται από τους -70 β. Κελσίου μερικές μόνο μέρες πριν την χορήγησή τους και πάνε σε κανονικά ψυγεία μέχρι να γίνουν. Αν δεν γίνουν έγκαιρα, πάνε χαμένα! Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις που θα αποψυχθούν θα πρέπει να είναι ακριβώς αυτές που απαιτούνται για το νησί. Γι’ αυτό γίνεται και η καταγραφή, για να ξέρουμε πόσα μπουκαλάκια (6 δόσεων το καθένα) θα χρειαστούν ακριβώς. 300 θα γραφτούν; 300 δόσεις θα μας στείλουν, ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω. Κι αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι κάποιος που το θυμήθηκε αργά γενικά δεν θα έχει την ευχέρεια να κάνει το εμβόλιο γιατί δεν θα υπάρχει διαθέσιμο, πιθανότατα. Η μόνη περίπτωση είναι να μην μπορέσει να κάνει την δόση του κάποιος από τους ήδη καταγεγραμμένους οπότε να περισσέψουν κάποιες λίγες. Και πάλι παίζεται. Οπότε το ξαναλέω, μην χάσετε την ευκαιρία να καταγραφείτε άμεσα και να εμβολιαστείτε θωρακίζοντας τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και το νησί.

11. Αν δεν κάνω τώρα το εμβόλιο θα έχω άλλη ευκαιρία;

Για όσους βέβαια θέλουν να το σκεφτούν, δεν έχω να πω πολλά, πέρα από το «κακώς». Αλλά σίγουρα θα έχουν και άλλη ευκαιρία, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού όπως γίνεται μέχρι τώρα, όταν βέβαια ανοίξει η πλατφόρμα για την δική τους ηλικιακή ομάδα και εφόσον υπάρχει επάρκεια εμβολίων στο άμεσο μέλλον. Θα έχουν όμως χάσει πολύτιμο χρόνο ανοσοποίησης, κάτι που θα τους αφήνει αχρείαστα εκτεθειμένους  στον ιό. Και πάλι: κακώς!

12. Ο τάδε στο καφενείο μου είπε να μην το κάνω το εμβόλιο γιατί θα βγάλω ουρά! Είναι αλήθεια;

Δεν το αρνούμαι, λίγοι μεν αλλά υπάρχουν και στο νησί μας κάποιοι αρνητές των εμβολιασμών, κάτι συνωμοσιολόγοι της πεντάρας και της κακιάς ώρας και κάτι γραφικοί που αρνούνται αυτά που λέει (και αποδεικνύει!) η επίσημη Επιστήμη και πιστεύουν αυτά που λένε οι αλμπάνηδες και οι απατεώνες της πολιτικής και της ψευδοεπιστήμης ή αυτά που λέει η κυρία τάδε, νοικοκυρά, στο φέισμπουκ. Δεν θα ασχοληθώ μαζί τους, δεν αξίζει καν τον κόπο και εξάλλου έχω γράψει ήδη αρκετά για αυτό το σινάφι στα άρθρα μου. Κλείστε τα αυτιά σας σε τέτοιους τύπους, γελάστε μαζί τους, απομονώστε τους και κάντε άφοβα το εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που είναι η κορωνίδα της ιατρικής και φαρμακευτικής, υψηλής και ευφυούς τεχνολογίας, αποδεδειγμένα αποτελεσματικό άνω του 95%, με ελάχιστες -ελαφρές ως επί το πλείστον- παρενέργειες, που το έχουν κάνει ήδη 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και που θα μας απομακρύνει από τα λοκντάουν και -κυρίως- τον κίνδυνο να νοσήσουμε σοβαρά και να καταλήξουμε σε καμιά ΜΕΘ να παλεύουμε για την ζωή μας. Εξασφαλίστε την ανοσία στον κορονοϊό και την ελευθερία σας και αφήστε τους ηλίθιους στην μοίρα τους.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ!

(Στην φωτό δεν δίνω απλά το παράδειγμα, κάνω το καθήκον μου).