Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Λευκάδα τις τελευταίες μέρες. Εκκλήσεις στον κόσμο για να αυξήσει τις προφυλάξεις του.

Αρκετά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού (19), σε σχέση με το μέγεθός της, εμφανίζεται (και ακόμα μεγαλύτερος ακούγεται) για την Λευκάδα τις τελευταίες 3-4 μέρες. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν σε διάφορες περιπτώσεις μεταξύ των οποίων και σε μαθητές στο Μουσικό Σχολείο, αλλά και στο Α’ Γυμνάσιο-Λύκειο. Αυτό σημαίνει πιθανή μεγάλη διασπορά στην κοινότητα με ενδεχομένως ασυμπτωματικούς φορείς. Ένα από τα κρούσματα έχει μάλιστα και έμμεση σχέση με το Μεγανήσι αν και δεν βρέθηκε το ίδιο το άτομο στο νησί αλλά συγγενής του πρώτου βαθμού. Στο γειτονικό μας νησί έχει σημάνει συναγερμός, καθώς φαίνεται  και από τις δραματικές εκκλήσεις του δημάρχου κου Χαράλαμπου Καλού στα ΜΚΔ:

«Στο συγκεκριμένο χάρτη αποτυπώνεται η αθροιστική επίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, 26 Φεβρουαρίου 2020. Βλέπουμε λοιπόν ότι 3 περιοχές, η ΛΕΥΚΑΔΑ μας, η Κεφαλλονιά και η Άρτα βρίσκονται μέχρι στιγμής, στο ΚΑΛΥΤΕΡΟ επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.
Την ίδια στιγμή όμως είναι ολοφάνερο ότι, λίγο από την κόπωση, λίγο από το αίσθημα ασφάλειας- από την έως τώρα πολύ καλή εικόνα του τόπου μας, υπάρχει ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων :
– ΜΗ σωστή εφαρμογή της μάσκας- κάλυψη του πηγουνιού και όχι του στόματος και της μύτης,
– ΜΗ τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής,
– ΜΗ τήρηση των αποστάσεων – 1,5 μέτρο,
– ΥΠΑΡΞΗ περιπτώσεων συγχρωτισμού – με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της παρουσίας πλήθους στις κηδείες αγαπημένων προσώπων.
– ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ χωρίς αναγκαίο σκοπό.
Κάνω έκκληση προς όλους για επίδειξη ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, κάτι το οποίο υπήρχε το προηγούμενο διάστημα.
Η εμπειρία από άλλες περιοχές, δείχνει ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άρδην μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Τώρα που εισερχόμαστε στην τελική ευθεία της αντιμετώπισης της πανδημίας, θα είναι κρίμα να γκρεμίσουμε ότι με πολλή προσπάθεια έχουμε καταφέρει.
Έχουμε όλοι χρέος να διατηρήσουμε την Λευκάδα μας ΑΣΦΑΛΗ».
Γίνεται έτσι σαφές που οδηγεί η χαλάρωση και η ψευδαίσθηση της ασφάλειας που έχει ο κόσμος. Το έχουμε πει και το έχουμε φωνάξει και από εδώ ότι ο κορονοϊός δεν αστειεύεται, ούτε και κάνει διακρίσεις. Σε μεγάλο βαθμό το νησί θα θωρακιστεί μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου (συν μια βδομάδα), σημείο από το οποίο απέχουμε λιγότερο από 20 μέρες. Άρα η προσοχή μας οφείλει να είναι τεταμένη οπωσδήποτε σε αυτό το διάστημα, αλλά και μετά από αυτό αν θέλουμε να την βγάλουμε καθαρή, όπως μέχρι τώρα: αποστάσεις, μάσκες παντού και πάντα με σωστή χρήση τους (μέσα η μύτη επιτέλους!), αποφυγή συγχρωτισμού χωρίς σοβαρότατο λόγο, αποφυγή περιττών μετακινήσεων εκεί όπου υπάρχει κόσμος (ελαχιστοποιήστε τις επισκέψεις στην Λευκάδα για αυτό το διάστημα), καλό πλύσιμο χεριών, καλός αερισμός κλειστών χώρων.