Αναβρασμός στην Λευκάδα με το κλείσιμο ή μη των σχολείων

Αναβρασμός επικρατεί στην κοινωνία της Λευκάδας με το κλείσιμο ή μη των σχολείων, μιας και αυτά αποδείχτηκαν εστίες υπερμετάδοσης στο γειτονικό νησί. Τουλάχιστον 4 εκπαιδευτικά ιδρύματα (Μουσικό σχολείο, Ά δημοτικό, ένα Νηπιαγωγείο και ένας παιδικός σταθμός εμφάνισαν κρούσματα σε παιδιά και έβαλαν σε καραντίνα τους αντίστοιχους μαθητές και τις οικογένειές τους. Οι απόψεις για το κλείσιμο όμως διίστανται. Ας δούμε τις ανακοινώσεις που μας έρχονται από Λευκάδα:

2021.03.01 @ Π.Ε. Λευκάδας: Σύσκεψη για την επανεκτίμηση της κατάστασης στις σχολικές μονάδες – Αρνητικά όλα τα τεστ των δασκάλων του 1ου Δημοτικού Σχολείου. #ΠΙΝ​ #Λευκάδα​ #ΔημόσιαΥγεία​ #ΠολιτικήΠροστασία #Σχολεία #Εκπαίδευση​ #Κορωνοϊός​ #Covid19​ #CoronaVirus​ #antipin_lefkada​ #ΠεριφερειακήΕνότηταΛευκάδας​ #ΠεριφέρειαΙονίωνΝήσων

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ:

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Δελτίο Τύπου

Π.Ε. Λευκάδας: Σύσκεψη για την επανεκτίμηση της κατάστασης στις σχολικές μονάδες – Αρνητικά όλα τα τεστ των δασκάλων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

 

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (26/2/2021) για τα υγειονομικά θέματα στις σχολικές μονάδες που προκύπτουν από την πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων στη Λευκάδα, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, συγκάλεσε σήμερα (1/3/2021) το πρωί και νέα τηλεδιάσκεψη για την επανεκτίμηση της κατάστασης,  στην οποία συμμετείχαν, οι Ιωάννης Μπάκαβος (Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας), Ιωάννης Σαρανταένας (Δ/ντης Παθολογικής Κλινικής ΓΝΛ & Υπεύθυνος ΕΟΔΥ Λευκάδας), Σταύρος Γρηγόρης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας), Ανδρέας Πολίτης (Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας), Κωνσταντίνος Μπατσίλας (Διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λευκάδας), καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Αντώνης Δουβίτσας και Ιωάννης Ροντογιάννης.

 

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και έγινε ξεκάθαρο ότι εφαρμόζονται επακριβώς τα ειδικά πρωτόκολλα, τα οποία, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δεν προβλέπουν γενική αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης για όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

 

«Η κατάσταση εξελίσσεται δυναμικά, οπότε απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και επανεκτίμηση. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η Πολιτεία μαζί με τους ειδικούς, αξιολογούν τα δεδομένα αυτά, λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις, εκδίδουν τις σχετικές οδηγίες και πρωτόκολλα, και ενημερώνουν επίσημα.

 

Η διατήρηση της ψυχραιμίας, η ακριβής εφαρμογή των πρωτοκόλλων, και η πιστή τήρηση των μέτρων, είναι ο συντομότερος και ασφαλέστερος δρόμος να επιστρέψουμε σε χαμηλά επίπεδα» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε γνωσόβότι ήταν αρνητικά όλα τα τεστ των δασκάλων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας, όπως ακριβώς συνέβη και με το 4ο Δημοτικό Σχολείο.

 

Ήδη, ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών έχει υποβληθεί, σε εθελοντική βάση, σε προληπτικά test Covid-19.

 

Επίσης, έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται διαγνωστικοί έλεγχοι και για τους υπόλοιπους δασκάλους και καθηγητές.

 

Τέλος, υπογραμμίστηκε, ότι πλέον επιτρέπεται και οι μαθητές να υποβάλλονται σε test, εφόσον το επιθυμούν.

Δήλωση πρ. Δημάρχου Κ. Δρακονταειδή για το κλείσιμο των σχολείων,

λόγω επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης στη Λευκάδα

 

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου 2021, συζητήθηκε το θέμα της υγειονομικής κρίσης στη Λευκάδα, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Ανάμεσα στα άλλα που προτάθηκαν από τη μεριά της παράταξής μας, ήταν και η ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία.

Είναι αλήθεια ότι σύμφωνα με τα πρωτόκολλαενεργειών διαχείρισης covid-19, τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά.

Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι αρχές του τόπου πρέπει να τα αποδέχονται άνευ αντίρρησης, κάτι σαν Ευαγγέλια!

Μην ξεχνάμε ότι όταν η Λευκάδα ήταν καταπράσινη τα σχολεία ήταν κλειστά, τώρα που μπήκαμε στην κατηγορία του Αυξημένου Κινδύνου είναι ανοικτά!

Ούτε πρέπει να μας διαφεύγει ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν έχουν ακόμη κάνει τεστ, ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας!

Ζητήσαμε σαν Δημοτική Παράταξη, ο Δήμαρχος Λευκάδας, από τη θεσμική του θέση, να αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη,καλώνταςσε σύσκεψητους Προϊσταμένους Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, τους Δ/ντές των σχολείων, τον υπεύθυνο Covidστο νομό ή όποιον άλλον εκτιμήσει και να προτείνουν με επιστολή τους στους Υπουργούς Υγείας, Παιδείας και στον Ε.Ο.Δ.Υ. το κλείσιμο των σχολείων.

Ο κ. Δήμαρχος έκανε πως δεν άκουσε την πρότασή μας!

Την επαναφέρουμε, τονίζοντας πως μόλις χθες, με παρόμοια επιστολή τους οι τρεις Δήμαρχοι του Νομού Θεσπρωτίας, ζήτησαν επίσης το κλείσιμο των σχολείων.

Άλλωστε,σχεδόν οι μισοί τουλάχιστον μαθητέςδεν πάνε για μάθημα!

Ο χρόνος που χάθηκε 10 μέρες τώρα ήταν κρίσιμος!

Ας μην χάσουμε άλλον!

Να κλείσουν ΤΩΡΑ τα σχολεία!!!

 

Λευκάδα 1/3/2021