Μηνύματα για την 25η Μάρτη (update)

 


Τομεακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ: Οπτικοακουστική παραγωγή του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ξεκινά στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube την προβολή οπτικοακουστικής παραγωγής σε 6 επεισόδια.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ώρα 20.00, με το 1ο επεισόδιο: «Η Επανάσταση, ατμομηχανή της Ιστορίας».

Τα επόμενα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη και ώρα 20.00.

Το 2ο επεισόδιο «Στην αυγή της νέας εποχής» θα προβληθεί την 1/4.

Το 3ο επεισόδιο «Η πρωτοπορία του αγώνα» στις 8/4.

Το 4ο επεισόδιο «Και ποιοι θέλετε να αρματωθούν, αν όχι εμείς;» στις 15/4.

Το 5ο επεισόδιο «»Εμφύλιοι» πόλεμοι. Η επανάσταση μέσα στην Επανάσταση» στις 22/4.

Το 6ο και τελευταίο επεισόδιο «Η Επανάσταση διδάσκει» στις 29/4.

Η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν, που οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει τις ηρωικές μάχες των πρωταγωνιστών, τις «εμφύλιες» συγκρούσεις, αλλά και να δει μέσα σε ποιες τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αυτές οι ιστορικές στιγμές εκδηλώθηκαν.

Μέσα από τη σειρά επιχειρείται η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας -σε αντιδιαστολή με το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας- αλλά και η προσπάθεια εξαγωγής χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821.

Παραγωγή: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Την παρουσιάζουν οι ηθοποιοί: Θέμης Πάνου και Αφροδίτη Βραχοπούλου.

Δίνουν συνεντεύξεις: Μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Σέργιος Κολίσικας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην υλοποίηση της παραγωγής, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, τα Μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους για το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρήστο Λεοντή για την άδεια της χρήσης των έργων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ο Θούριος του Ρήγα».

…………………………………………………………………………………………………

Λευκάδα, 24 Μαρτίου 2021

 

Μήνυμα του Βουλευτή Ν. Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την 25η Μαρτίου και την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης

 

Κλείνουμε φέτος 200 χρόνια που η ελληνική ψυχή κρατά ζωντανές τις μνήμες, τους αγώνες, τους ήρωες και τα μηνύματα της Μεγάλης Επανάστασης του 1821.

200 χρόνια μετά, οι Έλληνες στέκονται με σεβασμό και υπερηφάνεια απέναντι σε αυτή την επέτειο.

200 χρόνια  που ο Αγώνας για την Εθνική Ανεξαρτησία συνεχίζει να ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο, χάρη στη θυσία των θαρραλέων, επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων που έδωσαν τη ζωή και την ψυχή τους για την Πατρίδα, χάρη στην ευψυχία που έδειξαν απέναντι σε έναν εχθρό πανίσχυρο, έναν δυνάστη που επί 400 χρόνια προσπαθούσε να τσακίσει την ελληνική καρδιά – αλλά μάταια.

Εκείνη η καρδιά χτυπούσε με τη δύναμη του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.

Χτύπησε δυνατά το 1807, εδώ, στην Λευκάδα, στο Μαγεμένο, όπου φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης, όπου ο Καποδίστριας και οι μεγάλοι οπλαρχηγοί ορκίστηκαν να αγωνιστούν για μία, ενιαία, μεγάλη πατρίδα.

Χτύπησε και στη Βλαχέραινα λίγο πριν το Μάρτιο του 1821, εκεί όπου οι σπουδαίοι αρματολοί συναντήθηκαν με τους ντόπιους Φιλικούς και ορκίστηκαν στην επανάσταση.

Η κήρυξη της επανάστασης την 25η Μαρτίου του 1821, ανήμερα την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ήταν μόνο η αρχή.

Η συνέχεια σημαδεύτηκε από τον ηρωισμό απέναντι στο θάνατο, από τη δόξα, ακόμα και στην ήττα, από την ομοψυχία μπροστά στον κοινό τύραννο.

Το πάθος για τη λευτεριά ακούστηκε το 1821 τόσο δυνατά που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο, γέννησε ένα ολόκληρο Φιλελληνικό κίνημα και παρακίνησε τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής να σταθούν στο πλευρό της επαναστατημένης Ελλάδας.

Η Ελευθερία στεφανώθηκε από τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων, όπως λέει ο Διονύσιος Σολωμός, που έδωσαν τη ζωή τους πρόθυμα.

«Νιώθω για σε, πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό»

Έτσι περιέγραφε ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής, ο δικός μας Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, την αγάπη για την πατρίδα, την κινητήρια δύναμη που παρακίνησε τους ήρωες στη θυσία.

Αυτή είναι η παρακαταθήκη των ηρώων μας, το μήνυμα του ’21, σύμφωνα με τον Βαλαωρίτη:

η αγάπη για την πατρίδα δεν είναι ούτε περαστική, όπως το διαβατάρικο πουλί, ούτε βουβή, ούτε ήσυχη.

Η αγάπη για την Πατρίδα συγκλονίζει την ύπαρξη του Έλληνα, όπου κι αν βρίσκεται.

Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για την Ελλάδα, η πίστη σε αξίες και αρχές, η προσήλωση στην ελευθερία και στη δημοκρατία, η θέληση και η αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε, όπου και αν χρειαστεί, την πατρίδα.

Αυτή η πατρίδα μας ενώνει όλους.

Για αυτή την πατρίδα θυσίασαν κάποιοι τα πάντα πριν από 200 χρόνια.

Ξεκίνησαν μόνοι, στηρίχθηκαν στην πίστη και στη θέληση και μας χάρισαν το πιο πολύτιμο δώρο : την ελευθερία μας.

Κι αν φέτος δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτή τη σημαδιακή χρονιά μοιραζόμαστε όμως αυτήν την αγάπη για την Ελλάδα, μοιραζόμαστε το δέος και την κατάνυξη μπροστά στο σπουδαιότερο γεγονός της Ιστορίας μας.

Εύχομαι όπως το 1821 ήταν η αρχή του δρόμου προς την Ελευθερία, έτσι και τα 200 χρόνια από την επανάσταση να σηματοδοτήσουν μια νέα απελευθέρωση, από τον σύγχρονο, αόρατο δυνάστη μας.

Αυτήν τη μεγάλη ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ας μας δίνει η Παναγία σθένος και υπομονή μέχρι την αναγέννηση.

Ας υψώσουμε και φέτος τη σημαία της πατρίδας μας.

Ας αποδώσουμε τιμή και δόξα στους Ήρωες του ’21 με τη γαλανόλευκη σε κάθε μπαλκόνι.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα.

………………………………………………………………………………………………………

 

Ανδρέας Κτενάς, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

Δελτίο Τύπου

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο αναφέρει:

 

«Φέτος η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, όπου το Έθνος μας μονιασμένο κατάφερε να αποτινάξει τον Τουρκικό ζυγό.

 

Οι θυσίες των προγόνων μας πριν από 200 χρόνια, οδήγησαν στην Ελευθερία και στη συγκρότηση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, και ακτινοβόλησαν τις αξίες της Δημοκρατίας και του Δικαίου παγκοσμίως.

 

Δεν είναι τυχαίο που φέτος πολλά κράτη τιμούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ‘ντύνοντας’ σημαντικά κτίρια των χωρών τους με τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας.

 

Τι κι αν δεν μπορούμε να γιορτάσουμε την Επέτειο των 200 χρόνων και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με τις υπέρτατες τιμές όπως αρμόζει. Ο Αγώνας του ’21 αποτελεί διαρκή έμπνευση και κίνητρο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, και μας διδάσκει ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις.

 

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία ας σταθεί η αφορμή να αλλάξουμε νοοτροπίες και με βαριά κληρονομιά την εθνική μας ταυτότητα, τις κοινές μας αξίες, τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας και τον πατριωτισμό μας, να υπερκεράσουμε κάθε εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά μας.

 

Ας τιμήσουμε την πατρίδα μας και τις θυσίες των προγόνων μας, κρατώντας ψηλά την Γαλανόλευκη Σημαία και υπενθυμίζοντας σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει Ελληνική Ψυχή.

 

Χρόνια Πολλά!»

 

Το Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων

 

Γενικός τριήμερος σημαιοστολισμός των

  • Δημόσιων Καταστημάτων,
  • Στρατιωτικών Καταστημάτων,
  • Δημοτικών & Κοινοτικών Καταστημάτων,
  • Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),
  • Καταστημάτων Τραπεζών,
  • Ιδιωτικών Καταστημάτων,
  • Οικιών, και
  • Ελλιμενισμένων Πλοίων,

από τις 8:00 π.μ. της Τρίτης 23 Μαρτίου 2021 μέχρι και τη δύση του ηλίου της Πέμπτης 25 Μαρτίου 2021.

 

Διήμερη φωταγώγηση των

  • Δημόσιων Καταστημάτων,
  • Στρατιωτικών Καταστημάτων,
  • Δημοτικών & Κοινοτικών Καταστημάτων,
  • Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., και
  • Στρατιωτικών Μονάδων,

κατά τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 24 Μαρτίου 2021 και Πέμπτης 25 Μαρτίου 2021.

 

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών στις 7:30 π.μ. της Πέμπτης 25 Μαρτίου 2021

 

Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης στις 11:00 π.μ. της Πέμπτης 28 Μαρτίου 20201, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος & Ιθάκης, κ.κ. Θεόφιλος. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας θα γίνει μέσα στον Ι.Ν. της Μητρόπολης από το Διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Λευκάδας, κ. Κονιδάρη Νικόλαο.

 

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης της Λευκάδας, στις 11:30 π.μ. της Πέμπτης 25 Μαρτίου 2021. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

 

Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19:

  • ΔΕΝ θα πραγματοποιηθούν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις.
  • Αυστηρά μπορούν να παραστούν εντός του Ι.Ν. της Μητρόπολης έως είκοσι (20) άτομα.
  • Επιβάλλεται η τήρηση της απαραίτητης απόστασης του 1,5 m και η χρήση μη-ιατρικής προστατευτικής μάσκας, εντός του Ι.Ν. της Μητρόπολης.
  • Συστήνεται η τήρηση της απαραίτητης απόστασης του 1,5 m και η χρήση μη-ιατρικής προστατευτικής μάσκας, στο προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Μητρόπολης και λοιπούς εξωτερικούς χώρους συνάθροισης κοινού.