Άρθρο της Ευγενίας Κολυβά για τις εξελίξεις στο ΤΑΟΛ

Άρθρο της Ευγενίας Κολυβά για τις εξελίξεις στο ΤΑΟΛ    

Με την αλλαγή του νόμου για τους Συνεταιρισμούς το 2011,η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας – «ΤΑΟΛ»μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Αυτή η μετατροπή στηρίχθηκε από τις εκάστοτε διοικήσεις του «ΤΑΟΛ».

Διαχρονικά, με συγκεκριμένες επιλογές των διοικήσεων, ακόμα περισσότερο με αυτό το νέο καθεστώς λειτουργίας, το «ΤΑΟΛ» οδηγήθηκε σε χρέη, ελλείμματα και αδιέξοδο. Το αποτέλεσμα της τωρινής κατάστασης του «ΤΑΟΛ» και του χτυπήματος των δικαιωμάτων των αγροτών είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής ξεκληρίσματος των αγροτών.Το ξεκλήρισμα αρκετών από αυτούς, και για άλλουςη πώληση των προϊόντων σε τιμές κάτω του κόστους (πχ σταφύλια), μεθοδεύτηκε από την κεντρική πολιτική των κυβερνήσεων στην αγροτική παραγωγή που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στη βάση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)της ΕΕ.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε όλα αυτά τα χρόνια το «ΤΑΟΛ», επιχειρήθηκε να προβληθεί από τις διοικήσεις ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω των θέσεων εργασίας και το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος». Από την αρχή το Σωματείο μας είχε διατυπώσει την αντίθεσή του με αυτές τις ενέργειες.

Οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα αντιμετώπισαν την μη έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων ή την πληρωμή κυρίως με αγορές από τα καταστήματα του «ΤΑΟΛ». Έγιναν θυσίες όπου ξεπερνιόταν ακόμα και οι προβλεπόμενες ώρες εργασίας προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το «ΤΑΟΛ». Παρόλ’αυτά από τη μεριά της τότε διοίκησης έγιναν προσπάθειες να χτυπηθούν εργασιακά μας δικαιώματα, όπως η υπογραφή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων, στο όνομα της «εξυγίανσης» της επιχείρησης.

Σήμερα, ορισμένα μέλη του «ΤΑΟΛ» προσπαθούν να βάλουν τους εργαζόμενους στη μέση των αντιπαλοτήτων τους και μας κατηγορούν ότι δεν παίρνουμε θέση υπερ της μιας ή της άλλης πλευράς.Οι εργαζόμενοι του «ΤΑΟΛ» διαχρονικά υποστηρίζουμε με την δουλειά μας, από όλα τα πόστα τα συναλλασσόμενα μέλη, αγρότες και μη, ανεξάρτητα από τις απόψεις που εκφράζουν για την πορεία του «ΤΑΟΛ». Για αυτό το λόγο, το«ΤΑΟΛ» είναι σημείο αναφοράς για αγρότες και εργαζόμενους της Λευκάδας.

Η πλειοψηφία της σημερινήςδιοίκησηςεπιλέγοντας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τη λήψη απόφασης με τηλεδιάσκεψη με θέμα την πώληση ακινήτων του «ΤΑΟΛ» (Οινοποιείο Κάστρου και Παλιό Σούπερ – Μάρκετ), δικαιολογημένα, δημιούργησε έντονη ανησυχία και υποψίεςσε αρκετά μέλη, αφού δεν υπάρχει η διαζώσης επικοινωνία λόγω των συνθηκών.Αντικειμενικά, δημιουργείται και καταστατικό πρόβλημα, αφού αρκετά μέλη δεν διαθέτουν γνώση και υποδομή συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο τελευταίο δελτίο τύπου της «πρωτοβουλίας αγροτών Λευκάδας» κατηγορούν το Σωματείο ότι δεν παίρνει θέση και δεν στηρίζει τον αγώνα τους. Πως θα μπορούσε να στηριχτεί αυτός ο αγώνας, όταν καταλήγει σε πρόταση πώλησης άλλων ακινήτων του «ΤΑΟΛ»; Όπως έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα, το κτίριο που στεγάζεται το ξενοδοχείο «ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ» και το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του «ΤΑΟΛ». Η επίθεση που γίνεται στο Σωματείο, για μη υιοθέτηση πρότασης πώλησης, πχ του κτιρίου των υπηρεσιών, είναι παράλογη. Αν και κάποιοι από την «πρωτοβουλία αγροτών», μέσω της επίθεσης στο σωματείο θέλουν να στοχοποιήσουν εμένα και τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω.

Γενικότερα, θα μπορούσε να βρεθεί λύση, με τη διαγραφή των χρεών, εις βάρος της τράπεζας, όπως εξάλλου έχει γίνει στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις, σε πολλές άλλες περιπτώσεις ιδιωτών μεγαλοεπιχειρηματιών. Άλλωστε, η κατάσταση του «ΤΑΟΛ» οφείλεται στις διαχρονικές, κυβερνητικές, πολιτικές επιλογές.

Έτσι, η περιουσία του «ΤΑΟΛ», που δημιουργήθηκεαπό τον ιδρώτα και τους αγώνες των αγροτών, θαμπορούσε να αξιοποιηθεί για τις λαϊκές ανάγκες του τόπου και όχι να ιδιωτικοποιηθεί. Αυτό πιστεύω είναι η ιδανικότερη εξέλιξη, και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο αγώνας.

Ήμουν και θα είμαι στο πλευρό των αγροτικών διεκδικήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και στις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν.

 

Ευγενία Κολυβά

Πρόεδρος του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Λευκάδας – «ΤΑΟΛ»

Μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας- Βόνιτσας

 

Λευκάδα, 30 Μαρτίου 2021