Ανακοίνωση «Μεγανήσι για όλους»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Την Κυριακή 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η 4η συνεδρίαση 2021, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγανησίου.

 

Η παράταξή μας στα εκτός ημερησίας έθεσε   αρκετές  ερωτήσεις  για θέματα  που απασχόλησαν την καθημερινότητα του νησιού μας.

 

Επίκαιρο θέμα  ήταν η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για τον  εορτασμό της Εθνικής Επετείου, όταν μάλιστα φέτος που τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης γιορτάστηκαν λαμπρά (τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας)σε όλη την Επικράτεια.

Στο Μεγανήσι  δεν είχαμε αυτή την τύχη. Δεν υψώθηκε καμία  σημαία από το Δήμο, δεν καθαρίστηκε η πλατεία στην οποία φιλοξενείται το μνημείο των πεσόντων, δεν κατατέθηκε από τους επισήμους κανένα στεφάνι, δεν ακούστηκε  καν ο Εθνικός μας Ύμνος.

Και πήραμε την απάντηση ότι έτσι αποφάσισε η Δημοτική Αρχή  και ότι θα γιορτάσουμε την Εθνική μας επέτειο  κάποια στιγμή αργότερα με συνδιοργανωτή το Δήμο Λευκάδας!

 

Το θέμα της επιτροπής των ανεπιτήρητων ζώων  το βάλαμε   για τρίτη φορά στο τραπέζι, αφού  τον τελευταίο καιρό η κατάσταση έχει ξεφύγει, ταλαιπωρεί τους κατοίκους στο νησί μας και δοκιμάζει τις αντοχές τους, κυρίως στο Σπαρτοχώρι. Απάντηση βέβαια για δρομολογημένη λύση δε πήραμε.

 

Για τα δε δρομολόγια του λεωφορείου, που η διακοπή τους ταλαιπώρησε ουσιαστικά  μόνο τους Μεγανησιώτες αφού δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στη Λευκάδα για γιατρό, τράπεζα κλπ, ( οι επισκέπτες μας πάντα έβρισκαν τον τρόπο να μεταφερθούν  στο εσωτερικό  του νησιού μας)  πήραμε την απάντηση ότι ο στόχος ήταν αυτός: να μην μετακινούνται δηλ. οι Μεγανησιώτες στα πλαίσια αντιμετώπισης του covid-19 !!!

 

Για το αναψυκτήριο στη Ρόκα ,τις ζημιές που έχει υποστεί αλλά και για την παρουσία ατόμων  εκεί τα βράδια, η Δημοτική Αρχή δε φάνηκε να γνωρίζει κάτι.

 

Η  έλλειψη παρουσίας της σκούπας, ο πολυδιαφημισμένος καθαρισμός στο Καραμαντάνι, που κάθε  άλλο παρά καθαρισμός ήταν και το γεγονός ότι ιδιωτική τσάπα με χειριστή όχι τον οδηγό του Δήμου χρησιμοποιείται σε ζημιές του Δήμου, ήταν επίσης ζητήματα  που καταθέσαμε.

Τα θέματα, τώρα,  που κυριάρχησαν στην ημερήσια  διάταξη ήταν η Τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, η Αναμόρφωση του προϋπολογισμού  αλλά και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο νησί μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Με πολλές εκπλήξεις η αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Επιδοτήσεις, χρήματα   που δόθηκαν  λόγω covid-19 αλλά και όλες οι εκπτώσεις των έργων, πάνω από 150.000, 00 €,  χρησιμοποιούνται σε συντριπτικό ποσοστό  για ένα σκοπό: να καλυφθεί στον προϋπολογισμό   ένα  ποσό του ύψους

-166.235,43 € (με -) προερχόμενο από Χρηματικό Υπόλοιπο ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ!!!

Τί έχει γίνει; Τα χρήματα  των έργων χάνονται για να καλύψουν ένα λάθος ή μια λάθος πρόβλεψη;

Η δε  δικαιολογία  ότι είχαμε μειωμένα έσοδα λόγω της πανδημίας και γι’ αυτό γίνεται η διόρθωση είναι σαφώς ΑΣΤΕΙΑ. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό που δεν συγκρίνεται με τίποτε με τα έσοδα που έχασε ο Δήμος από  την πανδημία.

 

Η δυσπιστία αλλά και η απορία μας ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από το ότι η Δημοτική Αρχή προχωρά σε Αναμόρφωση χωρίς να έχουν συμβασιοποιηθεί ακόμη τα έργα . Απλά έχουν ορισθεί  μόνο οι προσωρινοί μειοδότες (ΡΟΚΑ).

 

Με λίγα λόγια αφού δεν έχει τελειώσει η διαδικασία ανάθεσης γιατί τόση ΒΙΑΣΥΝΗ να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα κατ’ αυτό τον τρόπο;

Τελειώνοντας να υπενθυμίσουμε   ότι ο Δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι τις εκπτώσεις θα τις   <<έκανε έργα>>  και να εκφράσουμε  τις αμφιβολίες μας για το αν  επιτρέπεται η χρήση των χρημάτων αυτών σε άλλους  σκοπούς.

 

 

Στην αναμόρφωση όμως υπήρχε και το ποσό των 38.017,00 με την περιγραφή:

ΕΡΓΟ ΑΠΟΚ. ΤΕΛ. ΚΑΛΥΨ. ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΦΥΣ. ΠΕΡ. ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ  (;).

Ρωτήσαμε γιατί είναι γραμμένο έτσι και  τι ακριβώς αφορά.

Προφανώς έχει να κάνει με τον σκουπιδότοπο  αλλά γιατί μιλά για ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ;

Και από την άλλη  αναρωτηθήκαμε αν είναι ΑΠΕ. Έλα όμως που δεν έχουν  αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης…

Απάντηση σαφή δεν πήραμε.

Ιδωμεν…

 

 

 

Η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος αρχίζει και τελειώνει με μία ένταξη: σύνταξη μελέτης(Πλατεία Σπαρτοχωρίου) αξίας 10.000 ευρώ,  παρόλο που οι εκπτώσεις των έργων ξεπερνούν  τις  150.000  ευρώ και μπορούσαν  να δαπανηθούν σε  άλλα έργα στους άλλους οικισμούς!

Να σημειώσουμε όμως εδώ ότι ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΑΡΤΟΧΩΡΙ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Ψάξτε λίγο περισσότερο, αναζητήστε  την , κάπου εκεί θα είναι,  και αν θέλετε  τροποποιήστε την με βάσει τα νέα δεδομένα,

Μην ακυρώνεται παλαιότερες αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και πληρωμένες αναθέσεις  του Δήμου.

 

Για την ρύθμιση της κυκλοφορίας ζητήσαμε αναβολή του θέματος προκειμένου σε συνεργασία με την Αστυνομία να γίνει διόρθωση της Οδικής Σήμανσης στους οικισμούς, κυρίως στο Σπαρτοχώρι, και να διορθωθούν/ προστεθούν τα  μέτρα. Μόνο έτσι μπορεί   να προχωρήσει ο Δήμος στην  Νομιμοποίηση τους και να μην μείνει απλά  στην έκδοση μιας απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Δημοτική Αρχή όμως βιάζονταν να τα ψηφίσει και δεσμεύτηκε ότι θα παρθεί και νέα απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση. Σε παρατήρηση μας ότι η νέα απόφαση θα ακυρώνει την παλιά και καλό είναι να μην βιαστούμε,  ακούσαμε και αυτό :  για το ίδιο θέμα θα έχουμε δύο αποφάσεις.

Προβληματισμό όμως μας προκάλεσε  και η έκφραση για την κυκλοφορία στο Βαθύ: « απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων άνω των 5 τόνων εντός οικισμού Βαθέως  εκτός των περιπτώσεων τροφοδοσίας καταστημάτων και ειδικών περιπτώσεων οχημάτων με ειδική άδεια». Τι είδους ειδική άδεια είναι αυτή, ποια οχήματα αφορά  και ποιος τη δίνει;

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν βέβαια  τα σχόλια και οι απόπειρες μειώσεως του κύρους των συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Αδιάψευστος μάρτυράς μας τα βίντεο των συνεδριάσεων, τα οποίο και σας προτρέπουμε να βλέπετε. Δυστυχώς όμως για τη Δημοτική Αρχή, μας είναι  πια γνωστή   αυτή η τακτική  αποπροσανατολισμού  και << θόλωσης των νερών>> .

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ