Π.Ε. Λευκάδας: Οδηγίες για τη χρήση των self-tests – Τι πρέπει να γνωρίζουν Γονείς, Μαθητές και Εκπαιδευτικοί

 

Δελτίο Τύπου

Π.Ε. Λευκάδας: Οδηγίες για τη χρήση των selftests – Τι πρέπει να γνωρίζουν Γονείς, Μαθητές και Εκπαιδευτικοί

 

Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, επαναλειτουργούν με δια ζώσης διδασκαλία τα Λύκεια (Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, όλης της χώρας, καθώς και οι λυκειακές τάξεις των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις) και πέραν των μέτρων πρόληψης και προστασίας από κορωνοϊό που ισχύουν, ΕΠΙΠΛΕΟΝ προστίθεται η υποχρεωτική διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ αυτοελέγχου με οικιακό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (self-test), δύο φορές την εβδομάδα, από κάθε Μαθητή και Εκπαιδευτικό.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SELF-TEST?

Ο αυτοελέγχος με οικιακό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (self-test) είναι μία εύκολη και απλή διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες.

 

Το self-test ανήκει στην κατηγορία των rapid-test, αλλά διαφέρει επειδή είναι πιο απλό ως διαδικασία και ΔΕΝ απαιτείται η επίβλεψη επαγγελματία υγείας για τη διενέργειά του.

 

Το self-test είναι ρινικό και ΟΧΙ ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας (αυτοέλεγχος) στο σπίτι.

 

Σκοπός των self-test είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, και ιδίως της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, από τους ασυμπτωματικούς φορείς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

 

Κάνοντας self-test μπορούμε εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα να ανιχνεύσουμε αν είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς και έτσι να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των διπλανών μας, αλλά και να συνδράμουμε αποτελεσματικά στην εξάπλωση του ιού.

 

Το αποτέλεσμα του self-test θα δηλώνεται στην ειδική Πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/

 

ΕΙΝΑΙ ΤΟ SELF-TEST ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ?

Το self-test είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση Μαθητών και Εκπαιδευτικών στο σχολείο. Συγκεκριμένα:

 

Στα Λύκεια το self-test:

  • Για τους Εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτικό, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι.
  • Για τους Μαθητές είναι υποχρεωτικό.

 

Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης το self-test:

  • Για τους Εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτικό, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι.
  • Για τους Μαθητές υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ.

 

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΩΡΕΑΝ SELF-TEST

Μαθητές και Εκπαιδευτικοί των Λυκείων δικαιούνται δύο ΔΩΡΕΑΝ self-test για κάθε εβδομάδα, τα οποία θα προμηθεύονται από το Φαρμακείο:

  • Οι ενήλικοι Μαθητές Λυκείου και οι Εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν τα τεστ με το ΑΜΚΑ τους.
  • Για τους ανήλικους Μαθητές Λυκείου (δηλ. μαθητές που γεννήθηκαν τα ημερολογιακά έτη 2003, 2004 και 2005), τα τεστ θα παραλαμβάνουν οι Γονείς και Κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών.

 

ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ SELF-TEST?

Οι Μαθητές και οι Εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν self-test στο σπίτι τους δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων, τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

 

Συστήνεται το self-test να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, δηλαδή:

  • Το τεστ της Δευτέρας συστήνεται να γίνεται το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας.
  • Το τεστ της Πέμπτης συστήνεται να γίνεται το βράδυ της Τετάρτης ή το πρωί της Πέμπτης.

 

ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ SELF-TEST?

Το self-test γίνεται στη μύτη και ΟΧΙ στο στόμα.

 

Η δειγματοληψία στο self-test γίνεται χαμηλά στη μύτη και ΟΧΙ βαθιά όπως στα rapid-tests.

 

Η ειδική μπατονέτα δειγματοληψίας (στυλεός) πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές.

 

Κατά την παραλαβή των δωρεάν self-test από το Φαρμακείο θα παραλαμβάνεται και ενημερωτικό υλικό.

 

Επίσης, για την κατατοπιστική ενημέρωση όλων έχει δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο οδηγιών από τον ΕΟΔΥ που έχει αναρτηθεί στην Πλατφόρμα (δείτε το βίντεο στο https://www.youtube.com/watch?v=XrZikXKskyQ&list=PL_2mPNUW8A76YjYq6TUQsrJtlAXjwiHhi).

 

ΠΟΤΕ ΤΟ SELF-TEST ΕΙΝΑΙ «ΑΡΝΗΤΙΚΟ», «ΘΕΤΙΚΟ» ή «ΑΚΥΡΟ»?

Διενεργώντας το self-test σύμφωνα με τις Οδηγίες, το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην Πλακέτα του κιτ, με γραμμές στις ενδείξεις C” και T” ως εξής:

  • ΑΡΝΗΤΙΚΟ (-): Μία (1) γραμμή στην ένδειξη “C” και καμία (0) γραμμή στην ένδειξη “T”.
  • ΘΕΤΙΚΟ(+): Μία (1) γραμμή στην ένδειξη “C” και μία (1) γραμμή στην ένδειξη “T”, ακόμα και αν οι γραμμές αυτές είναι αχνές.
  • ΜΗ ΕΓΚΥΡΟ (?):
  • Καμία (0) γραμμή στην ένδειξη “C” και καμία (0) γραμμή στην ένδειξη “T”, ή
  • Καμία (0) γραμμή στην ένδειξη “C” και μία (1) γραμμή στην ένδειξη “T”.
  • Στην περίπτωση αυτή το τεστ πρέπει να επαναληφθεί.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ SELF-TEST – ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ

Γονείς & Κηδεμόνες ανήλικων Μαθητών, ενήλικοι Μαθητές και Εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test στην ειδική Πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/

 

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται είτε είναι αρνητικό είτε είναι θετικό.

 

Η είσοδος στην Πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

 

Μετά την καταχώρηση του αποτελέσματος (είτε αρνητικού είτε θετικού) του self-test η Πλατφόρμα εκδίδει και θα πρέπει να εκτυπωθεί:

  • Σχολική Κάρτα για τους Μαθητές. Οι Μαθητές θα φέρουν τη Σχολική Κάρτα μονίμως μαζί τους και θα την επιδεικνύουν στους Εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα κάθε Δευτέρας και κάθε Πέμπτης.
  • Δήλωση Αρνητικού ή Θετικού Αποτελέσματος για τους Εκπαιδευτικούς.

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη Σχολική Κάρτα/Δήλωση Αποτελέσματος.

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΤΟ SELF-TEST ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ?

Ο Μαθητής / Εκπαιδευτικός, με την Σχολική Κάρτα / Δήλωση Θετικού Αποτελέσματος που εκδίδεται από την Πλατφόρμα και στην οποία φαίνεται το θετικό αποτέλεσμα, μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ επαναληπτικού rapid-test.

 

Η λίστα με τις δημόσιες δομές για τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ επαναληπτικού rapid-test περιλαμβάνεται στην Πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

 

Ανάλογα με το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου:

  • Αν είναι αρνητικό, ο Μαθητής / Εκπαιδευτικός θα λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφει στο σχολείο.
  • Αν είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

 

Για τους Μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα.

 

Δείτε το βίντεο του ΕΟΔΥ με τις Οδηγίες για τη διενέργεια self-test στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=XrZikXKskyQ&list=PL_2mPNUW8A76YjYq6TUQsrJtlAXjwiHhi