Παρουσία του πρωθυπουργού η ονοματοδοσία «Μαρίνος Ζαμπάτης» σε νέο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα
Νεότευκτο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος πήρε το όνομα «Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης»
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η τελετή ονοματοδοσίας 2 νεότευκτων Παράκτιων Περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τα ΠΠΛΣ 900 και ΠΠΛΣ 910 που είναι δύο από τα τέσσερα Ταχύπλοα Παράκτια Περιπολικά Πλοία τύπου P355 που αναμένεται να παραλάβει το Σώμα έως το τέλος του 2021. Στο ένα από τα δύο σκάφη δόθηκε το όνομα του Μεγανησιώτη Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη ο οποίος σκοτώθηκε τις πρωϊνές ώρες της 27ης Απριλίου 1997 σε μάχη με λαθρέμπορους στη θαλάσσια περιοχή όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε στην τελετή ονοματοδοσίας ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, έχουν προωθηθεί οι αναγκαίες πράξεις προκειμένου να του απονεμηθεί ο αποστρατευτικός βαθμός του Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην τελετή ονοματοδοσίας ο κ. Πλακιωτάκης ανάμεσα στα άλλα είπε: «Είναι, ταυτοχρόνως, ξεχωριστή η σημερινή τελετή, αφού τα δύο νέα σκάφη φέρουν τα ονόματα δύο ηρώων του Λιμενικού Σώματος. Δυο γενναίων ανδρών, που έπεσαν στην πρώτη γραμμή για τη Ελλάδα. Του Πλωτάρχη Γεώργιου Κωτούλα, που εκτελέσθηκε το 1942 από τις Γερμανικές αρχές κατοχής και του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, που έπεσε το 1997, σε μάχη με λαθρέμπορους που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα μας. Ως έμπρακτη απόδειξη της τιμής που οφείλουμε στον Μαρίνο Ζαμπάτη, βρίσκομαι σήμερα, 24 χρόνια μετά, στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχουμε προωθήσει τις αναγκαίες πράξεις προκειμένου να του απονεμηθεί ο αποστρατευτικός βαθμός του Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η Ελλάδα, τιμά τα δύο γενναία στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την προστασία των συνόρων μας. Από σήμερα, η μνήμη τους θα είναι πολύ πιο έντονη, αφού τα σκάφη με το όνομα τους θα διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες και το παράδειγμα τους θα εμπνέει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος».
Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την τελετή:

Σύμφωνα με το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στην επίσημη σελίδα του Λιμενικού Σώματος:
Ο Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης υπηρετούσε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Κέρκυρας, όταν τις πρωϊνές ώρες της 27ης Απριλίου 1997, στα 25 του χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή στη θαλάσσια περιοχή όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας, ηρωϊκά μαχόμενος για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των θαλάσσιων συνόρων μας και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συμπλοκής με Αλβανούς. Ήταν ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής, τότε που ο Μαρίνος Ζαμπάτης έπεσε νεκρός σε επιχείρηση καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής, ο Ζαμπάτης «απεβίωσε συνεπεία βαρείας κρανιοεγκεφαλικής κακώσεως, συνεπεία τραύματος εκ πυροβόλου όπλου κατά τη διάρκεια εμπλοκής πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με άλλο ταχύπλο σκάφος». Είχε γεννηθεί στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου 1972 και κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα στις 4 Σεπτεμβρίου 1995 ως δόκιμος λιμενοφύλακας. Ήταν παιδί βιοπαλαιστών, από το Μεγανήσι Λευκάδας. Ο πατέρας του, ναυτικός, αγωνιζόταν στη θάλασσα και η μητέρα του αγωνιζόταν στο σπίτι για την ανατροφή του γιου της. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που τον έκανε να εκτιμά τον κόπο των άλλων και έμαθε να προσφέρει και να συμπαρασκέται σε όποιον το είχε ανάγκη. Από μικρός δούλευε, ενώ παράλληλα πήγαινε και σχολείο. Όσοι τον γνώρισαν μαγεύτηκαν από την περηφάνια του, την πηγαία καλοσύνη του, το χαμόγελό του, την ανιδιοτέλειά του, το ελεύθερο πνεύμα του, την τόλμη του.