Τo Ψηφιακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» (23-25 Απριλίου 2021)

Τo Ψηφιακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» (23-25 Απριλίου 2021)

Το Ψηφιακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος, lexikolefkadas.gr, συμμετέχει στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» παρουσιάζοντας το εγκεκριμένο από το ΙΕΠ  (Φ1/ΓΜ/52145/ 176274/Δ7) εκπαιδευτικό  πρόγραμμα: «Το Διαδικτυακό Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος, lexikolefkadas.gr, ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τη γνωριμία των μαθητών με την ντοπιολαλιά της περιοχής τους».

Το πρόγραμμα κατατέθηκε προς έγκριση με την πολύτιμη αρωγή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και αφορά σε μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 9 -16 ετών) της Λευκάδας, των Ιονίων Νήσων αλλά και κάθε περιοχής της Ελλάδας που ενδιαφέρονται για το τοπικό  γλωσσικό τους ιδίωμα, καθώς μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ καλή αφορμή για την δημιουργία ανάλογων πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους μαθητές.

Περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό για τα γλωσσικά ιδιώματα, τις διαλέκτους, τον τρόπο διάσωσης και διάδοσής τους με έντυπα ή ψηφιακά μέσα, θεωρητικό πλαίσιο για το Λευκαδίτικο γλωσσικό ιδίωμα και σύντομο ιστορικό πλαίσιο γα το νησί.

Συμπληρώνεται με θεωρητικό πλαίσιο για την χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και στοχοθεσία βασισμένη στα ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ Α/θμιας και Β/θμιας

Τέλος προτείνει μια σειρά από δραστηριότητες που σχετίζονται με τα περισσότερα θεματικά πεδία και  των δυο βαθμίδων της Εκπαίδευσης και μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω από τους εκπαιδευτικούς.

Η παρουσίαση μας θα γίνει το Σάββατο 24 Απριλίου 2021 και ώρα 18.15, στα πλαίσια της θεματικής του συνεδρίου «Νέες Τεχνολογίες – Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση», με ομιλήτρια την υπεύθυνη ύλης του lexikolefkadas.gr, Χρυσούλα Σκλαβενίτη.

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα», θα διεξαχθεί το τριήμερο 23 – 25 Απριλίου 2021.

Συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ και την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Για τον τρόπο παρακολούθησης του Συνεδρίου, το πρόγραμμα και τις θεματικές του, επισκεφτείτε τη σελίδα του: http://ekedisyconference.weebly.com/

Για το lexikolefkadas.gr

Νίκος Καββαδάς
Χρυσούλα Σκλαβενίτη