Δελτίο τύπου Θ.Καββαδά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 22 Απριλίου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Θετικός ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ.Κωνσταντίνος Σκρέκας στη χρηματοδότηση του αποχετευτικού δικτύου

Νικιάνας, Λυγιάς, Καρυωτών και Βαθέως Μεγανησίου»

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να συζητήσουν την ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης για έργα στο αποχετευτικό δίκτυο των οικισμών Νικιάνας, Λυγιάς και Καρυωτών Λευκάδας και Βαθέως Μεγανησίου. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση στο Υπουργείο για το θέμα, μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ ο Βουλευτής έχει καταθέσει σχετικό αίτημα και γραπτώς.

Ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκο, για τα σημαντικά έργα στο δίκτυο αποχέτευσης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στη Λευκάδα, προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αποχετευτικό δίκτυο των παραλιακών, τουριστικά ανεπτυγμένων οικισμών, οι οποίοι μάλιστα είναι κατηγορίας Δ’, κάτω των 2.000 κατοίκων, και συγκεκριμένα στην ανάγκη ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου για τη μεταφορά των λυμάτων της Νικιάνας, του Επισκόπου, της Λυγιάς και των Καρυωτών προς τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου για το Βαθύ Μεγανησίου.

Τόνισε ότι πρόκειται για έργα θεμελιώδους σημασίας για την υγιεινή, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο στους τουριστικούς αυτούς οικισμούς, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των έργων, τα οποία έχουν μείνει ημιτελή.

Με δεδομένο ότι ο συνολικός προϋπολογισμός στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για το Δήμο Λευκάδας έχει πλαφόν τα 22 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και το γεγονός ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες αφού ο Δήμος έχει ζητήσει την υλοποίηση και άλλων μεγάλων έργων υψηλού κόστους, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα εξεύρεσης κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων στο αποχετευτικό δίκτυο των ανωτέρω οικισμών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

 

Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή το πρόβλημα και συμφώνησε ότι πρόκειται για έργα πρώτης προτεραιότητας. Διαβεβαίωσε ότι είναι θετικός στο θέμα της χρηματοδότησης και δεσμεύθηκε ότι θα το εξετάσει στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η απουσία αποχετευτικού δικτύου δεν αρμόζει στις υγειονομικές προδιαγραφές σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται και για τουριστικούς οικισμούς.