Χαλαρά…όλο και πιο χαλαρά…

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ζεστάνει ο καιρός και μας έπιασε από τα μούτρα η Άνοιξη, καθώς φαίνεται. Μιλάω ειρωνικά βέβαια, για την χαλαρότητα στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που παρατηρώ τις τελευταίες μέρες, η οποία όλο και χειροτερεύει.

Κάποιοι ετεροδημότες έφτασαν ήδη στο νησί και αρκετοί ακόμα αναμένονται στην πορεία της Μ.Εβδομάδας καθώς μαθαίνουμε. Δεν θα εξετάσω εδώ με ποιον τρόπο. Η ουσία είναι ότι το Μεγανήσι δεν είναι πια η κλειστή κάψα που ήταν πριν λίγον καιρό με σταθερό πληθυσμό και όλους εμβολιασμένους. Κι αυτό ενέχει κινδύνους.

Το τελευταίο όμως διάστημα, παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται μια ασυγχώρητη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, συναθροίσεις σα να μην συμβαίνει τίποτα, εκκλησίες με 40-50 πιστούς (που δεν αποκλείεται να γίνουν και 400 στην πορεία…), μάσκες ανύπαρκτες ή κρεμασμένες στο μπράτσο σαν κομπολόγια και ζαμανφουτισμός. Και αυτά να γίνονται από μια μερίδα ντόπιων που είναι και εμβολιασμένοι πλέον, άντε να το καταπιείς. Αλλά τα βλέπουμε και σε πολύν άλλον κόσμο: εργάτες, προμηθευτές, εσχάτως και ετεροδημότες ή φιλοξενούμενοι!

Οι έλεγχοι υποθέτουμε είναι πλημμελείς, δεν εξηγείται διαφορετικά. Και πώς να μην είναι όταν στο ίδιο το αστυνομικό τμήμα σήμερα το πρωί δεν φορούσε κανείς μάσκα! Παρόμοιες καταστάσεις μου μεταφέρονται για υπαλλήλους του Δήμου. Κρίμα…

Για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα και να τα βάζουμε στην θέση τους. Πράγματι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του νησιού είναι εμβολιασμένο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι -το πιθανότερο- δεν θα κολλήσει ή αν κολλήσει τον ιό θα το περάσει πολύ ελαφρά ή και ασυμπτωματικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς δεν θα μεταδίδει στο μεσοδιάστημα. Που με την σειρά του σημαίνει ότι θα κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι, είτε ντόπιοι, είτε επισκέπτες. Κι επίσης θα κινδυνεύει η φήμη του νησιού ως covid-free, φήμη που χτίστηκε με κόπο και πολλή προσοχή και στην οποία το νησί έχει επενδύσει πολλά για το καλοκαίρι που έρχεται, τόσο ως προς την προστασία των κατοίκων του, όσο και οικονομικά. Αυτή είναι η αλήθεια.

Και το συμπέρασμα; Όποιος θέλει να έρθει στο νησί για να εργαστεί ή απλά να ξεκουραστεί λίγες μέρες, καλώς να έλθει, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί και τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν. Θα πρέπει να περάσει τις διακοπές του σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς πολλές συναναστροφές και πάρε- δώσε. Ήσυχα και καλά. Να φοράει την μάσκα του σε δημόσιους χώρους και καταστήματα. Να μετακινείται σύμφωνα με τους κανόνες, όπως κάνουμε όλοι μας τόσους και τόσους μήνες. Όσοι έχουν κατά νου ότι θα έρθουν στο Μεγανήσι για να γλεντήσουν στις πλατείες, να κάνουν κορονοπάρτι ή να τιγκάρουν τις μικρές μας εκκλησιές, καλύτερα να κάτσουν στις πόλεις τους. Γιατί θα χαλάσουμε τις καρδιές μας και- ακόμα χειρότερα- μπορεί να χαλάσουμε και τις υγείες μας.

Καλό Πάσχα σε όλους, κι αν προσέξουμε λίγο, θα είναι με υγεία και χαρά.