Συνέντευξη Θ.Καββαδά στην εφημ. «Άποψη»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 5 Μαΐου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η Ελλάδα δεν φοβάται, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται»

Συνέντευξη του Βουλευτή Λευκάδας στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΆΠΟΨΗ»

 

Πρέπει να είναι ο συμπολιτευόμενος βουλευτής που «παρενοχλεί» περισσότερο από όλους τους «γαλάζιους» συναδέλφους του τους υπουργούς της κυβέρνησης, διεκδικώντας και παλεύοντας για τον τόπο του, τη Λευκάδα, όσο καλύτερα μπορείΟ λόγος για τον βουλευτή Λευκάδας της Ν.Δ., Θανάση Καββαδά, ο οποίος παραμονές του φετινού ξεχωριστού –ελέω κορωνοϊού– Πάσχα μίλησε στην «Α» όχι μόνο για το ξεχωριστό νησί του, αλλά για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από την πανδημία και τα ελληνοτουρκικά έως και τους δασικούς χάρτες.  

 

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

 

–Κύριε Καββαδά, η φετινή Ανάσταση σχεδόν συμπίπτει χρονικά με την ανάσταση της οικονομίας από το πολύμηνο lockdown. Σας φοβίζει ότι αυτό το σταδιακό άνοιγμα γίνεται σε μια περίοδο που η πανδημία παραμένει σε έξαρση;

«Η πανδημία χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όχι φόβο. Κάθε μέρα που περνά έχουμε περισσότερα όπλα στα χέρια μας: ο εμβολιασμός επιταχύνεται, με τα self–test εντοπίζουμε και απομονώνουμε άμεσα τα κρούσματα. Έτσι, η κοινωνία απελευθερώνεται σταδιακά, πάντα με τήρηση των μέτρων, αλλά και με συνείδηση ότι η χώρα δεν μπορεί άλλο να βαλτώνει στο lockdown. Η οικονομία είναι πράγματι έτοιμη να επανέλθει: ο οίκος Standard and Poors πρόσφατα αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδα, ενώ η ανάκαμψη για το τρέχον έτος προβλέπεται στο 4,9% και για το 2022 στο 5,8%. Επομένως ανοίγουμε, προσεκτικά, σταδιακά και αισιοδοξώ ότι θα πάμε πολύ καλά».

 

–Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με μια τροπολογία για τους λοιμωξιολόγους. Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ακαταδίωκτο και τη ρητορική ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που υπαγορεύει τις εισηγήσεις των ειδικών;

«Ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση υπαγορεύει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προσβάλλει τους καταξιωμένους επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Αποδεικνύει όμως και την εμπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σε αυτό το κρίσιμο θέμα επιχειρεί να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, βάζοντας στο στόχαστρο και τους επιστήμονες. Νομίζω ότι όλα αυτά πηγάζουν από τη νευρικότητα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιρροή του μειώνεται, ενώ αντίθετα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτούν υπευθυνότητα, συναίνεση, συνεργασία και ο κοινός αόρατος εχθρός απαιτεί κοινή προσπάθεια».

 

–Πολλοί λένε ότι τα εργασιακά θα είναι ο επόμενος μεγάλος σκόπελος για την κυβέρνηση, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας γι’ αυτό που ήδη έχει εγείρει ενστάσεις και μιλώ για τους δασικούς χάρτες….

 

«Τα εργασιακά είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την κυβέρνηση. Τηλεργασία, υψηλή εξειδίκευση, νέες τεχνολογίες, διαφοροποιημένα ωράρια – όλα αυτά αλλάζουν το εργασιακό τοπίο. Το κράτος και οι νόμοι οφείλουν να προσαρμοστούν και θεωρώ ότι ο υπουργός Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

»Τώρα, για τους δασικούς χάρτες, η αναστάτωση μετά την ανάρτησή τους ήταν μεγάλη, γι’ αυτό και δραστηριοποιήθηκα άμεσα, με ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, με δημόσιες εμφανίσεις, με επισκέψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόσφατα μάλιστα, κατόπιν πρόσκλησής μου, είχαμε στη Λευκάδα τον αρμόδιο υφυπουργό, τον Γιώργο Αμυρά, που άκουσε επιτόπου τα προβλήματα και συζητήσαμε μαζί του λύσεις και προτάσεις.

»Αυτό που κυρίως απασχολεί τη Λευκάδα είναι οι δασωμένοι αγροί, αγροτεμάχια δηλαδή που καλλιεργούνταν αλλά εγκαταλείφθηκαν και σήμερα φαίνονται δασικά. Στη Λευκάδα 14,8% των εκτάσεων στους αναρτημένους χάρτες είναι δασωμένοι αγροί, το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το τεράστιο πρόβλημα, μαζί με το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει στα Ιόνια, όπου το κράτος οφείλει να αποδείξει την κυριότητά του επί δασικής έκτασης, αλλά δυστυχώς στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει, γεννά μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.

»Αυτά και πολλά άλλα, όπως την ανάγκη ενσωμάτωσης στους χάρτες τελεσίδικων αποφάσεων της διοίκησης και των δικαστηρίων, τα μεταφέραμε στην Κυβέρνηση, που αφουγκράστηκε και έδωσε ήδη θετικές λύσεις. Απομένουν οι αμφισβητούμενες εκτάσεις, για τις οποίες ήδη το υπουργείο έχει συστήσει επιτροπή που θα εξετάσει τα προβλήματα και θα προτείνει τροποποιήσεις στη νομοθεσία. Είμαι αισιόδοξος διότι κρατώ τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν οι πολίτες τα σφάλματα της διοίκησης, και τη σταθερή επωδό του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι κανενός πολίτη η ιδιοκτησία δεν θα αδικηθεί».

 

–Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σχεδόν μόνιμα στην επικαιρότητα. Εκτιμάτε ότι μετά την επίσκεψη Δένδια στη Άγκυρα θα ξαναδούμε το κακό πρόσωπο των γειτόνων και, αν ναι, πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα;  

«Κατ’ αρχάς να πω ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, εξέφρασε σύσσωμο τον Ελληνισμό. Δεν έχουμε συνηθίσει στη διπλωματία να βλέπουμε ανεβασμένους τόνους, όμως θεωρώ ότι η στιγμή ήταν κατάλληλη για να σταλεί το μήνυμα, τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, ότι Ελλάδα δεν φοβάται, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται.

»Τώρα, αν η Τουρκία επιχειρήσει και πάλι, όπως συνηθίζει, να προκαλέσει στο Αιγαίο, θα απαντήσουμε όπως πάντα με σύνεση και αποφασιστικότητα, με την αποτρεπτική ισχύ των όπλων μας και με διπλωματία. Διότι, σε αντίθεση με την Τουρκία που αμφισβητεί όλο το status quo στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας είναι προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητούμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και τίποτε άλλο: ούτε για ανύπαρκτες μειονότητες, ούτε για δήθεν αμφισβητούμενες βραχονησίδες, ούτε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, ενίσχυση των συμμαχιών μας, και διπλωματία, η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στο ιδεώδες της Ειρήνης και θα κάνει ό,τι μπορεί για να το διασφαλίσει».

 

–Να κλείσω τη συζήτησή μας με τη Λευκάδα. Αν κρίνω από τις πυκνές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σας, δεν πρέπει να είναι και λίγα τα προς επίλυση προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Είναι όντως έτσι;

«Ελπίζω ο υπερβάλλων ζήλος μου για τον τόπο μου να μη δίνει την εικόνα ότι η Λευκάδα είναι μια προβληματική περιοχή! Το νησί μου είναι ένας υπέροχος τόπος, προικισμένος από τη φύση με απαράμιλλες ομορφιές, αλλά και με ιστορία και πολιτισμό. Ασφαλώς και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, κυρίως σε υποδομές και αναπτυξιακές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και έργα που θα ενισχύσουν τις προοπτικές της οικονομίας του νησιού, τόσο στον τομέα του τουρισμού, που είναι ο πιο ισχυρός, αλλά και σε άλλους τομείς που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία και κοινωνία.

»Τόσο για αυτά τα έργα, όσο και για προβλήματα που μπορεί να ανακύπτουν στην καθημερινότητα, βρίσκομαι πολύ συχνά στα υπουργεία, συναντώ υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, διεκδικώ και παλεύω για τον τόπο μου όσο καλύτερα μπορώ και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, ως βουλευτής όλων των Λευκαδίων σε αυτή τη μονοεδρική περιφέρεια. Όχι μόνο διότι για αυτό με εξέλεξαν οι συμπολίτες μου, αλλά γιατί αυτό αισθάνομαι ότι είναι το χρέος μου απέναντι στον τόπο μου και τους ανθρώπους του, όλους ανεξαιρέτως».

 

 

Το κείμενο της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της εφημερίδας «ΆΠΟΨΗ» της εβδομάδας 30 Απριλίου – 2 Μαΐου, υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, στο σύνδεσμο:

 

https://www.iapopsi.gr/th-kavvadas-i-ellada-den-fovatai-den-apeileitai-den-ekviazetai/