Καταγγελία Ε.Κ. για το εργοτάξιο στο Νυδρί

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Λευκάδας την στάση της εργοδοσίαςτης κατασκευαστικής εταιρίας «Μπακαλάρος Κατασκευαστική Α.Ε.» από την Πάτρα, στο εργοτάξιο της ανάπλασης του κεντρικού δρόμου στο Νυδρί.

Η εργοδοσία προσπάθησε τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας να στείλει τους εργαζόμενους στη δουλειά. Η πρωινή παρέμβαση συναδέλφων από σωματεία του νησιού απέτρεψε αυτή την επιδίωξη της εργοδοσίας.

Η εργοδοσία αξιοποίησε την αποχώρηση των συνδικαλιστών των σωματείων, ώστε να πιέσει τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά καλώντας τους να δουλέψουν. Αυτό το απέτρεψε ξανά, νέα παρέμβαση στο συγκεκριμένο εργοτάξιο.

Το απόγευμα, προσπάθησε ξανά να γράψει στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση για απεργία όπου ο γιος του εργολάβου, χωρίς άδεια χειριστή,επιχείρησε να λειτουργήσει ερπυστριοφόρο όχημα επειδή «είναι δικό του» και κινήθηκε ενάντια στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Στην προσπάθεια των συνδικαλιστών να τον εμποδίσουν, τραυματίστηκε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια, δε θα μείνει αναπάντητη από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.

Με ευθύνη της εργοδοσίας δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους. Ολόκληρος ο κεντρικός δρόμος του Νυδριού, οδόστρωμα και πεζοδρόμια, έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Σχεδόν καθημερινά καταγράφονται τραυματισμοί κατοίκων μικρότεροι ή σοβαρότεροι. Επίσης, παραβιάζονται συστηματικά οι όροι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, τα ωράρια είναι εξαντλητικά, φτάνουν και ξεπερνούν τις 12 ώρες εκτεθειμένοι σε ήλιο και βροχή, οι εργάτες στο έργο. Γίνεται πράξη το δουλειά «ήλιο με ήλιο» αφού οι εργάτες φτάνουν νωρίς το πρωί και φεύγουν όταν πέφτει το σούρουπο.

Οι κάτοικοι δικαιολογημένα έχουν αγανακτήσει με τις καθυστερήσεις. Ο εργολάβος φέρνει τους εργάτες με το σταγονόμετρο. Το προηγούμενο διάστημα στο τμήμα του έργου που αφορούσε το δρόμο δούλευαν ελάχιστα άτομα για τέτοιο έργο. Κάτω από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων πήραν άλλους λίγους. Αναπόφευκτα, η εντατικοποίηση μέχρι εξάντλησης για τους εργαζόμενους για τα κέρδη της εργοδοσίας χτυπάει κόκκινο. Η εντατικοποίηση, τα «τρελά» ωράρια και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, είναι, δυστυχώς, η αιτία που θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους στον κλάδο ή άλλοι σακατεύονται. Απαιτούμε να προσληφθούν κι άλλοι εργάτες, ώστε τα ωράρια και η ξεκούραση όλων να είναι ανθρώπινα και να τελειώσουν οι εργασίες στην ώρα τους για την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ας χάσει λίγα από τα κέρδη της η εργοδοσία για να προστατευτούν εργαζόμενοι και κάτοικοι και να τελειώσουν οι εργασίες σύντομα!

Μεγάλες ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχει και η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων που είναι κύριος του έργου. Είναι εμφανής αδιαφορία για τις συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν σε όλο τον χώρο του εργοταξίου.

Για μια ακόμα φορά προειδοποιούμε την κατασκευαστική εταιρία «Μπακαλάρος Κατασκευαστική ΑΕ» να σταματήσει να θεωρεί εργάτες στο έργο και κατοίκους αναλώσιμους για τα κέρδη της.

Παλεύουμε για:

  1. Να εφαρμοστεί άμεσα η συλλογική σύμβαση για τα μεροκάματα και τα ένσημα στο εργοτάξιο
  2. Να εφαρμόσει άμεσα τη συλλογική σύμβαση για το ωράριο των εργαζόμενων και να σταματήσει τη «δουλειά ήλιο με ήλιο».
  3. Να εφαρμόσει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε όλη την περιοχή που είναι εργοτάξιο και για τους εργάτες και για τους κατοίκους.
  4. Να προσλάβει τους απαραίτητους εργάτες για τη γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών.

 

Η Λευκάδα και το Νυδρί δε θα γίνει ένα ακόμα πεδίο «αρπαχτής» για τους κάθε λογής εργολάβους που έρχονται να κονομήσουν εις βάρος της υγείας των εργαζομένων και τη τοπικής κοινωνίας «εκβιάζοντας» με τα χρονοδιαγράμματα που, πολλές φορές, εφαρμόζουν.

Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση!

Θα μας βρίσκουν μπροστά τους συνέχεια! Ας το βάλει καλά στο μυαλό της η εργοδοσία!

6-5-21

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

(MT foto: Νώντας Κονιδάρης)